Milyen nyomtatót vegyek 2024-ben?

Hol használnád a nyomtatót?

Először azt érdemes eldönteni, hogy a nyomtatót milyen célból vásároljuk. Munkahelyre vagy otthonra, illetve milyen rendszerességű használatra?

Milyen nyomtatót vegyek otthonra?

Ebben az esetben a nyomtatási szokásainkat figyelembe véve kell nyomtatót vásárolni. Például, ha szeretnénk fotókat is nyomtatni, akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy fotópapírra csak tintasugaras nyomtatóval nyomtathatunk, így máris eldőlt, hogy ezt a típust kell választanunk. Ha ez nem fontos, viszont gyorsan és sokat szeretnénk nyomtatni, akkor a lézer nyomtató lényegesen jobb választás számunkra. Amennyiben szükségünk van szkennelésre és másolásra is, akkor egy multifunkciós nyomtatót kell magunknak keresni.

Olvasd el cikkünket a 3 legjobb otthoni nyomtató témában is.

Milyen nyomtatót vegyek az irodába?

Irodai felhasználásra vásárolt nyomtatók esetében a legtöbbször tintasugaras nyomtató a javasolt. Gyorsabb, nem kell a tintapatronokkal sem bajlódni. Az irodában dolgozók létszámát és azok nyomtatási igényeit is vegyük figyelembe, hiszen ha sokat nyomtatnak, akkor egy gyors, nagy nyomtatási kapacitással rendelkező modell lenne célszerű. Szükséges fénymásoló, szkennelő funkció is? Akkor a multifunkciós nyomtató lesz a tökéletes választás.

Nyomtató fajták

Jelen esetben nyomtatási technológia szerint kategorizáltuk a típusokat. Ezen kívül léteznek még egyéb kategóriák, de a leginkább elterjedtebbek az alábbiak:

Tintasugaras nyomtatók

Ezek a nyomtatók tintapatronokkal működnek és képesek fotópapírra is nyomtatni. Rengeteg fajta van belőlük, többek között olyan is, amiben tintatartály van, és nekünk kell külön beletöltenünk a festéket. Ez a leghatékonyabb módszer, az Epsonnak az EcoTank nyomtatói is ilyenek.

Lézer nyomtatók

Lézer nyomtatók esetében lézer tonereket kell cserélnünk, teljesen más eljárással működik az előzőhöz képest, viszont lényegesen gyorsabban nyomtat. Elsősorban akkor ajánlott, ha sokat kell nyomtatni, így irodai szükségletre az egyik legjobb megoldást a lézer nyomtató nyújtja.

Olvasd el cikkünket, ahol a 3 legjobb lézernyomtatót mutatjuk be.

Multifunkciós nyomtatók

A multifunkciós nyomtatók mindkét típusból elérhetőek, általában szkennelni, illetve másolni is képesek. A manapság már szükségtelenné vált fax funkciót szintén képesek ellátni, ha valamiért mégis szükség lenne rá.

Tintasugaras vagy lézernyomtató?

Az igényeinket figyelembe véve kell megválasztanunk, hogy melyik technológia mellett döntünk. A fenntartási költségek is változnak nyomtatónként, illetve a két kategória között is nagy lehet az eltérés. Amíg a tintasugaras nyomtatók tintacseppeket juttatnak a papírra, addig a lézer nyomtató hő segítségével olvasztja a festékport a papírra. Ez utóbbi akár több tízszeres áramfelvételt is eredményezhet a lézernyomtatóknál, cserébe viszont lényegesen gyorsabb nyomtatási sebességre képes.

Milyen lézer nyomtatót vegyek?

Először is azt kell eldönteni, hogy fekete-fehér vagy színes nyomtatásra van-e szükségünk. Habár a technológiát az elején csak monokróm nyomtatásra tervezték, manapság már rengeteg színes lézernyomtató is elérhető a piacon. Néhány ezek közül:

Milyen tintasugaras nyomtatót vegyek?

Az EPSON Ecotank az egyik leggazdaságosabb megoldás a tintasugaras nyomtatók piacán. Mellette a HP Instant Ink szintén jó megoldás lehet az előfizetés rendszere miatt, ahol oldalszám nyomtatásához megfelelően kapunk tinta csomagokat. Ha sokat nyomtatsz színesben, esetleg a fotónyomtatás is fontos számodra, mindenképpen tintasugaras nyomtatót célszerű választanod. Ilyenek típusúak például ezek is:

Milyen multifunkciós nyomtatót vegyek?

Ezeknek a piacán a legfontosabb funkció a másolás és a szkennelés. Ilyen esetben nem kell külön szkennert vásárolnunk, helyette választhatunk egy multifunkciós nyomtatót. Íme, néhány variáns ezekből:

Wifis nyomtatók

A komolyabb nyomtatók már WiFi csatlakozással is elérhetőek a felhasználók számára, ezekkel akár direkt WiFi-n keresztül is nyomtathatunk már. Ez nagyon praktikus lehet sok esetben, főleg, ha külső eszközökről, mobilokról és tabletekről is már közvetlenül szeretnénk nyomtatni. Mutatunk néhány WiFi-s nyomtatót is:

Milyen nyomtatót vegyek, amihez olcsó a patron?

Érdemes olyan nyomtatót választani, amibe nem kerül egy vagyonba az utántöltés, főleg, ha sokat nyomtatunk. Az EPSON Ecotank megoldásai egészen gazdaságosak, mint ahogy a HP Instant Ink is hasonló lovat próbál ezzel a szolgáltatással meglovagolni. Érdemes megnézni a nyomtatópatron árakat, és amelyiknek szimpatikus az ára, megnézni milyen nyomtatóba is kerül. Így patron árhoz vásárolunk nyomtatót, nem pedig majd nyomtatóhoz ki tudja milyen áron forgalmazott patront. 😀

Milyen fotónyomtatót vegyek?

Fotónyomtatásra akár a legolcsóbb színes tintasugaras nyomtató is tökéletes, ha saját részre vesszük, otthoni használatra. Viszont, ha fontosabb a kiváló minőség, akkor érdemesebb egy drágább darabba beruházni, de alapjában véve egészen jól dolgozik bármelyik nyomtató, amennyiben jó minőségű fotópapírt veszünk hozzá.

Nyomtató árak, akciók, hitelek

Az árak változóak, már 17.000 Ft alatt is vásárolhatunk nyomtatót magunknak, de a komolyabbak akár több százezer forintba is kerülhetnek. Felhasználói igényeinknek megfelelően válasszunk, ha viszont fájna a pénztárcánknak, akkor érdemes az akciókat vagy a részletfizetési lehetőségeket keresnünk. Sőt, sok esetben 0% THM-el rendelkező hitelt is felvehetünk. Ilyen esetben csak a termék árát kell 10 vagy 20 egyenlő részletben kifizetni, egy fillérrel sem többet.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.