Kezdőlap / Cikkek / Milyen laptopot vegyek 2022-ben?

Milyen laptopot vegyek 2022-ben?

Laptop vásárlás előtt állva rengeteg kérdés felmerülhet bennünk annak függvényében, hogy kinek vásároljuk a laptopot, milyen célra és mekkora az a büdzsé, amit hajlandóak vagyunk rákölteni.

Sajnos nem mindig adatik meg, hogy mind a három kérdésben biztosak legyünk, de sokszor az is előfordul, hogy az egyik üti a másikat. Például, ha Gamer célra vásárolnánk notebookot magunknak, de 100.000 Ft alatt szeretnénk költeni, az egy lehetetlen küldetés. Nézzük a leggyakoribb konkrét igényeket!

Amikor személynek vásárolunk:

 1. Milyen laptopot vegyek a nagyszüleimnek?
 2. Milyen laptopot vegyek a szüleimnek?
 3. Milyen laptopot vegyek a gyereknek, iskolásoknak, diákoknak?
 4. Milyen laptopot vegyek magamnak?

Amikor konkrét célra vásárolunk:

 1. Milyen laptopot vegyek játékra?
 2. Milyen laptopot vegyek irodai munkára, internetezésre, otthoni használatra?
 3. Milyen laptopot vegyek business világba?
 4. Milyen laptopot vegyek filmnézésre?
 5. Milyen laptopot vegyek programozáshoz?
 6. Milyen laptopot vegyek photoshophoz vagy videóvágásra?

Laptopajánló, amikor a keret a legfontosabb:

 1. Notebookok 100 ezer Ft-ig
 2. Notebookok 150 ezer Ft-ig
 3. Notebookok 200 ezer Ft-ig
 4. Notebookok 300 ezer Ft-ig
 5. Notebookok 500 ezer Ft-ig
 6. Notebookok 500 ezer Ft felett

FONTOS, gyakran felmerülő kérdések:

 1. Hol vásároljak?
 2. Laptopok vásárlása részletre?
 3. Milyen márkájú laptopot érdemes venni?
 4. Milyen méretű kijelzővel vegyek laptopot?
 5. Mekkora akkumulátorral vegyem a kiválasztott laptopot?
 6. Milyen processzorral vegyek laptopot?

Nézd meg kapcsolódó videónkat is:

Milyen laptopot vegyek a nagyszüleimnek?

Ritka az, amikor nagyszülőnek vesz az ember laptopot, mert ők még egy olyan generáció, akik nem biztos, hogy fogékonyak az informatikára. Ez persze nem mindenkire igaz, létezik az igazi tech nagyi, aki élből elutasítja a nyugger telefonokat, sőt… a titkos pogácsa receptjét Messengeren osztja meg unokájával. Számukra az a fontos ebben az esetben, hogy a telefonénál lényegesen nagyobb képernyő áll rendelkezésükre, így vizuális információkat jobban szemügyre vehetnek. Legyen az egy kép vagy videó a dédunokáról, akár egy Skype hívás az Angliában dolgozó unokától. Ők azok, akiknek nincs szükségük erőműre, nagy tárhelyre, rakás memóriára, VGA-ra, csak fussanak az alap berögzült dolgok. Böngésző, Skype, képnézegető, videólejátszó. Erre a célra pedig az összes notebook megfelel, ami 150.000 forint környékén kapható. Lehet nem lesz egy villám gép, de nagyszüleink sem a leggyorsabbak, ráérnek a kicsit hosszabb töltési időket kivárni. Viszont a távoli asztali elérésre mindenképp javaslok egy TeamViewer-t vagy hasonló megoldást, hogy bármikor rá tudjunk nézni a gépükre, ha valami gond adódna. Akár ugorhatunk is a ’Milyen laptopot vegyek 200 ezer forintig?’ pontra.

De itt összegyűjtöttem a legolcsóbb laptopjainkat a notebook.hu oldalán.

Milyen laptopot vegyek a szüleimnek?

Szüleink azt az átmeneti generációt képviselik, akik már találkozhattak munkájuk vagy életük valamely területén számítógéppel és használják is azt. Nem feltétlenül tekinthetjük őket hardcore felhasználóknak, de vannak már bizonyos igényeik és még kevesebb türelemmel rendelkeznek, mint nagyszüleink. Számukra azért már érdemes egy picit komolyabb gépet vásárolni, de felmerülhet a kérdés, hogy milyen célra használnák? Tapasztalataim szerint a tipikus szülői gép megegyezik egy átlagos irodai géppel, tehát 150-200 ezer forint környékén kaphatóak már megfelelőek lesznek számukra. Böngészésre biztosan használni fogják, családi fotókat és videókat is akarnak majd rajta tárolni, ezért esetlegesen nagyobb tárhellyel rendelkezzen. Filmezés és Skype-olás elképzelhető és természetesen ők irodai programokkal is akarnak majd dolgozni, de minimum a Word és az Excel, amit biztosítani kell számukra.

Összeszedtem a 150-200 ezer Ft-os árkategóriába tartozó legjobb választásokat ebben a listában.

Milyen laptopot vegyek a gyereknek, iskolásoknak, diákoknak?

Ó jaj, nem irigyellek! Itt elég vegyesek a vásárlási tanácsok, hiszen a legnehezebb kategóriát olvasod. Gyereknek laptopot vásárolni kemény dió. Először is, ki határozza meg a célt? Te? Biztos vagy benne? Legyen a cél tanulás, először ehhez válasszunk! Most kezdték az informatika órát, hadd tanuljon a gyerek, meg egyébként is szükséges néha rákeresnie fontos dolgokra az interneten házi feladataihoz. Ehhez nem kell erős notebook, az irodai kategória bőven elég. Megengeded neki, hogy játsszon néha? Nagyon rendes tőled, de így máris ugrott az ár minimum 100.000 forintot. Akkor inkább ne játsszon rajta? De a legjobb barátja, Pistike is Fortnite-ozik és pont a szemed fényét akarod kizárni korunk egyik közösségi élményéből, ami összeköti őt és a korabeli társait, barátait? Jól gondold meg, hogy mit választasz és hogy milyen használatra!

 • Ha megteheted, hogy játékra is alkalmas notebookot vegyél porontyodnak, de nem akarsz elszállni az árakkal, akkor belépőszintű gamer laptop tökéletes lesz neki.
 • Ha nem számít a játék, és tényleg tanuláshoz kell, akkor elég egy 150-200e Ft közötti laptopot venned. Ha olyat szeretnél ebben az árkategóriában, amin azért elfutnak a játékok, akkor a bal oldali szűrőoszlopban még pipáld be a grafikusvezérlő típusa közül az MX100-at és MX250-et.
 • Ha viszont kifejezetten Gamer laptopokat keresel, ugorj a Milyen laptopot vegyek játékra? szakaszhoz.

Milyen laptopot vegyek magamnak?

Ez a legkönnyebb és legnehezebb döntés egyszerre. Határozd meg céljaidat és válaszd a legjobbat abból a büdzséből, amit rászánsz! Persze előfordulhat, hogy az igényeid kielégítéséhez nem elég a felállított keret, így kicsit mélyebbre kell nyúlnod a zsebedben. Ajánlom, tekerj vissza a cikk elejére és válassz a konkrét célok közül egyet, ami leginkább lefedi igényeidet.

Milyen laptopot vegyek játékra?

Üdvözöllek abban a kategóriában, amiben a gatyádat is ráköltheted egy laptopra! Vannak ésszerű konstrukciók is, ha nem a tökéletesre járatva akarsz játszani mindennel, ami éppen megjelenik.

Itt felállítanék 3 alkategóriát:

A belépő szintnél határozzunk meg pár alap játékot, aminek futnia kell: Minecraft, League of Legends, Fortnite. Ezekhez két magos 3GHz-es proci, 4GB memória és kb. akármilyen AMD vagy nVidia VGA elég 512MB memóriával (persze ha Shader 2.0 képes legalább). De nem kell aggódni, 250-300 ezer Ft között találhatunk már játékra alkalmas Gamer notebookot, ha nem is a legerősebbet, de azért egészen pofásat. Íme néhány a kínálatból, ami belépő szintű gamer laptopnak megfelel.

Haladó szint esetén már mélyebben zsebbe kell nyúlnunk, cserébe viszont komolyabb, újabb játékok is elfutogatnak már elfogadható teljesítménnyel a laptopunkon. Ez a kategórai 300-500e Ft között van és legalább 16GB memóriát, komolyabb processzort és komolyabb VGA-t tartalmaz. Például itt találhatunk párat középkategóriás gamer laptopokból.

Hardcore szinten gondolkodva a határ 500 ezer Ft-tól egészen a csillagos ég. Természetesen minél drágább, annál komolyabb teljesítményt érhetünk el a legújabb játékok esetén – milyen meglepő 😊. Itt figyeljünk az akár RTX 2080-as kártya meglétére, a sok memóriára (minimum 16GB) és a bika processzorra (i7 vagy i9, AMD Ryzen) és egy ideig nem lesz gondunk. A hardcore szintű gamerlaptopok itt találhatók.

Amit érdemes viszont megjegyezni a komoly gamer notebookokról, hogy ha játékra választjuk, nem lesz könnyű magunkkal hurcolászni, mert az átlag laptopoktól súlyosabbak, hangosabbak, jobban is melegszenek és huzamosabb ideig nem fognak tudni hálózati áramforrást nélkülözni. Mert mint tudjuk, egy-egy komolyabb játékos session sok-sok óra is lehet.

Olvasd el folyamatosan frissülő cikkünket a legjobb gamer laptopokról.

Milyen laptopot vegyek irodai munkára, internetezésre, otthoni használatra?

Ha maga az irodai munka leginkább az Office és webböngésző használatában merül ki, akkor arra a feladatra egy 200 – 300 ezer forint közötti laptop tökéletesen megfelel, ami már van elég pörgős, gyors ahhoz, hogy hatékonyan el tudjuk végezni a munkánkat és ne bosszankodjunk lassúságán.

Milyen laptopot vegyek business világba?

Ez fogós kérdés. Ha sokat megyünk tárgyalásokra, ügyfelekhez, akkor mindenképp érdemes egy túlzottan átlagos laptoptól komolyabbat vásárolni. Kicsit olyan ez, mint a kellő öltözet. Nem jelenhetünk meg leharcoltan vagy éppen oda nem illő ruhában. A Business világa megkövetel bizonyos alapot. A könnyű hordozhatóság jegyében mindenképpen Apple termékportfóliójából egy MacBook Air-t javaslok, elég széles ár palettán lehet választani és ha az alma ott mosolyog a kijelző hátulján, azzal máris nyert ügyünk van. Ha csak irodai munkákra kell, egy olcsóbb is bőven elég lesz, komolyabb feladatok esetén, ahol már grafikáznunk, videót is kell vágnunk, egy erősebb, drágább modell javasolt nagyobb kijelzővel, így a MacBook Pro-k felé kell nézelődnünk. Nem rajongsz a MacOS-ért, mindig is Windows felhasználó voltál? Ne aggódj, akkor is van ajánlatom, sőt! A Microsoft saját maga elég komoly üzleti felhasználásra szánt Surface családjából is választhatsz egy aktuális Surface Pro-t, ami egy tablet – notebook hibrid vagy akár egy Surface laptopot. Viszont, ha igazi nagyágyúra van szükséged, a Surface Book lesz a neked való eszköz, ami kellő erővel rendelkezik billentyűzetébe épített VGA-nak köszönhetően grafikus feladatokhoz is és nem utolsósorban ennek a kijelzője is leválasztható a billentyűzetről, hogy tabletként használjuk.

Milyen laptopot vegyek filmezéshez?

Ha a fő cél a filmnézés, akkor érdemes olyat venni, aminek nagyobb a kijelzője, de keskenyebb kávájának köszönhetően mégsem olyan nagy laptop. Nem utolsó szempont, ha a kijelző nem gagyi, hanem szépek a színei, magas a felbontása, és az sem árt, ha nagy betekintési szöge van, hiszen valószínűleg közelebbről szándékozzuk nézni, mint egy TV-t, de az is lehet, hogy többen egy időben, ezért fontos, hogy mindenki jól lássa oldalról is. Érdemes olyan modellekben gondolkodni, amelyek laptopként és tabletként is használhatók. Nincs annál jobb, mint egy hatékony munkaóra után “letépni a notebook kijelzőjét” és azt tabletként használva befeküdni az ágyban megnézni rajta egy jó filmet. Nem árt a gyors Wi-Fi, ha filmjeinket Netflix-ről vagy HBO Go-ról nézzük, esetleg Youtube videókat nézegetünk, hogy minél nagyobb sávszélességen tudjon jönni a nagyobb felbontású videós tartalom.

Milyen laptopot vegyek programozáshoz?

Ez kemény dió, mert nem mindegy, hogy milyen programozó vagy. Ha PHP-ban programozol, akkor ahhoz, hogy egy Virtual szerver fusson a gépen és hogy böngészőben leellenőrizd a munkádat, nem kell erőmű. Viszont, ha komolyabb programozás a feladat, ahol előfordulnak valós idejű szimulációk futtatásai, renderelés és interaktív tervezés, ahhoz komolyabb processzorra és nagy mennyiségű memóriára lesz szükség, így ez alapján válaszd ki a laptopod programozáshoz.

 • A webprogramozáshoz 2-300 ezer Ft környékén akármilyen laptop megteszi.
 • Ha nagyon komoly feladatokat végzel programozás közben, ajánlom figyelmedbe az ASUS StudioBook-jait.

Milyen laptopot vegyek Photoshophoz vagy videóvágásra?

Grafikus munkákhoz komolyabb gépre van szükség. Sokan tévedésben vannak és azt hiszik, ehhez komoly gamer videokártyára van szükség, de nem az a mérvadó. Ugyanolyan fontos a sok-sok memória és egy erősebb processzor megléte. Nagyobb méretű képekkel a munka szinte zabálja a memóriát, a videóvágásról és a renderelésről nem is beszélve, amihez gyors processzorra van szükség és sok tárhelyre, aminek a sebessége sem elhanyagolható. Ez alapján egy olyan laptopot kell választani, ami kiszolgálja ezeket a munkákat. Ez nem egyszerű. Sokak szerint erre minden Gamer laptop jó és bár picit igazuk is van, mert egészen jól lehet rajtuk dolgozni, de azok a notebookok játékra vannak kitalálva. Nem foglalkoznak a grafikusok számára fontos színhűséggel a megjelenítőknél, erős játék-orientált videokártya van benne, amilyenre nincs feltétlenül szükség grafikus munkálatokra. Persze jó, ha legalább egy GTX 1660 van benne, de egy RTX 2080 már feleslegesnek mondható. Külön erre a célra teljesen más VGA-t használnak, pl. egy Quadro T1000-est, amiről gamer körökben a legtöbben nem is hallottak még. Nem véletlenül, mert nem a játékos oldala az erős, hanem a grafikus tudása. Tehát teljesen más céllal készül egy gamer notebook, így grafikusoknak alaposan meg kell gondolni, mire költenek. Az sem utolsó szempont, hogy egyes laptopok már érintő-képernyővel működnek és akár rajzolni is lehet rájuk megfelelő toll segítségével, ami szintén előny lehet egy művészi hajlammal rendelkező felhasználó számára.

Notebookok 100 ezer Ft-ig

Ha 100.000 forintig keresel laptopot, ne legyenek nagy elvárásaid. Komolyabb játékra nem lesz jó, sebessége is hagy majd némi kivetnivalót maga után. Persze minden egyszerűbb feladat elvégezhető rajta, legyen az egy szövegszerkesztés, webböngészés, képnézegetés, és a HD videók lejátszása sem fog gondot okozni. Ha erre van szükséged és kompromisszumképes vagy, esetleg csak nagyszülőknek, szülőknek vásárlod, valószínűleg kielégíti az igényeiket. Leginkább a használt laptopok között érdemes keresgélned.

Notebookok 150 ezer Ft-ig

Ekkora összegből már egy alap notebook könnyebben megvásárolható, ami kielégíti az igényeinket, amennyiben azok az irodai munkára korlátozódnak. Tudunk Office alkalmazásokat használni, filmezni, böngészni. Játékra még mindig nem igazán alkalmas, de a régebbi 8-10 éves alkotások esetleg eldöcögnek rajta, viszont ekkora összegért még nem kapunk normális videokártyát, ami nagy érvágás. Gyerekeknek tökéletes, ha Minecraft-on kívül nincsenek egyéb igényeik, egyetemistáknak az órákra, jegyzetelni vagy tanulni szintén tökéletes megoldás egy ekkora összegből fedezhető laptop.

Nézz szét 150 ezer Ft környékén kapható laptopjaink között.

Notebookok 200 ezer Ft-ig

A 150.000 Ft-os kategóriához tudnám hasonlítani, annyi különbséggel, hogy itt már előfordulhat nagyobb memória, esetleg SSD, a processzor is lehet erősebb, így lényegében egy kifejezetten gyors gépet kapunk, viszont a játékok itt sem élveznek elsődleges szerepet. Még mindig Integrált videokártyákkal találkozhatunk, esetleg Nvidia Geforce MX kártyákkal, amik nem túl erősek vagy az AMD hasonló szintet képviselő VGA-i lesznek benne. Sokszor különálló, saját memóriával, akár 2GB-tal. Egy ilyen laptopon azért már meg lehet próbálni az irodai munkákon túl picit többet, FHD videókat vághatunk, de ne várjunk gyors renderelési sebességet.

Érdemes szétnézned a Notebook.hu oldalán, a 200 ezer Ft körüli laptopjainkat itt találod.

Notebookok 300 ezer Ft-ig

Amennyiben 300.000 Ft-ig keresel notebookot, eléggé kiszélesednek a lehetőségek. Business felhasználásra is megfelelő laptopok között tudunk nézelődni, akár már Apple felé is kacsingathatunk. A játékos kategóriába is kezdünk belelógni, ennyiért egy nagyon alap gamer laptop is vásárolható GTX 1650-el és jellemzően 8GB memóriával, tűrhető processzorral, valamint SSD-vel is találkozhatunk sok esetben. Érdemes kitűzni a célt és annak az irányába alakítani a vásárlást. Ha grafikai munka, akkor fontos a kijelző és a memória, valamint a videokártya, de természetesen a processzor sem elhanyagolható. Ha játék, akkor a videokártyára és processzorra nagyobb figyelmet kell fordítani.

Notebookok 500 ezer Ft-ig

Komolyabb gamer laptopok vásárolhatók már 500 ezerért, ahogyan komolyabb munkaállomások programozóknak, grafikusoknak, videóvágóknak. Mint minden árkategóriánál, itt is a célt kell kitűzni magunk elé és abba az irányba alakítani a gép hardverét. Gamer notebook esetén már 16GB memóriával, i7-es procivel, GTX 1660Ti vagy RTX 2060-al is beszerezhetjük a gépet. Mindenképp SSD-vel szerelt gépekkel találkozhatunk. De ha nem a Gaming a cél, akkor is figyeljünk oda a kellő memória mennyiségre és bár nem muszáj a legerősebb videókártyát választani, azért nem árt, ha valami erősebb alappal rendelkezik. Már komolyabb Apple Macbook-ok közül is válogathatunk, legyen az akár az Air, amit a maga légiességével könnyeden fogunk tudni magunkkal hordani, vagy a Pro amivel professzionálisabb feladatok elvégzése sem lesz akadály.

Notebookok 500 ezer Ft felett

Ha 500e Ft fölé megyünk, annak két oka lehet. Az egyik, hogy Hardcore gamerek vagyunk és akár RTX 3080-al szerelt laptopra hajtunk, ami súrolja a milliós árakat, de minőségi darab. A másik hogy professzionális munkát végzünk, amihez leginkább Apple MacBook Pro felsőbb kategóriáit javaslom, vagy ha Windows párti vagy, akkor ezeket a grafikus célra elég erős notebookokat.

Hol vásároljak?

Természetesen az sem mindegy, hogy hol vásárol az ember laptopot. Leginkább olyan specifikus helyeken érdemes szétnézni, ahol a laptopok kiemelt részét képezik a kínálatnak és nem árulnak mosógéptől a citromfacsaróig mindent (is), valamint vannak a helyről jó vélemények. Természetesen a Notebook.hu üzleteiben hozzáértő kollégák segítenek a könnyebb informálódásban, főleg ha tippek sem jönnek rosszul, hogy mit vegyél. A profi szakemberek a lehető legjobb döntést fognak segíteni meghozni a vásárlónak, így ne vonakodjunk hozzájuk fordulni segítségért.

Milyen márkájú laptopot érdemes venni?

Erre a kérdésre nem egyszerű a válasz, sokan márkahűségből döntenek egy adott márka mellett. Sok gyártót a magas szintű támogatás miatt szeretnek választani, vagy a jól bevált szervizhálózat miatt. Ami biztos, hogy soha ne vásároljunk ismeretlen, „gagyi” termékeket, maradjunk a jól bevált márkáknál, vagy amit az üzletben ajánlanak, hiszen ezeknek a márkáknak is van rangsora. Csak néhány a megbízható márkák listája: Apple, Acer, ASUS, Dell, HP, Microsoft, MSI, Lenovo.

Milyen méretű kijelzővel vegyek laptopot?

A méretnek nagyon sok aspektusa van, ami befolyásolja ezt a kérdést. Ha sokat szeretnénk magunkkal hordozni, akkor minél kisebbet, könnyebbet. Ha játszani szeretnénk, ahhoz nagyobb dukál, hogy élvezhessük, ahogyan a grafikai és videós munkákhoz is. Ez utóbbi esetben nem árt a Pantone színhűség sem, esetleg érintésérzékeny, valamint tollat is kezel. Ezt mindet át kell gondolni és ez alapján egy aranyközéputat találni.

Mekkora akkumulátorral vegyem a kiválasztott laptopot?

Az akkumulátor az egyik elengedhetetlen tényezője a hordozhatóságnak. Ha sokat vagyunk hálózati áramforrás nélkül, akkor érdemes minél nagyobb üzemidejű laptopot beszerezni, de figyeljünk arra is, hogy minél nagyobb akksival szerelik fel, annál nehezebb lesz a gép. Persze az sem mindegy, hogy mire használjuk. Egy gamer notebook nem sokáig bírja akkumulátorról a szuflát, hiszen olyan teljesítményt kell nyújtania, ami magas feszültségigényű, így mondhatjuk, zabálja az áramot. Egy irodai felhasználás mellett viszont jóval kevesebbet fogyasztunk, ez esetben tovább kitart a működési idő. Mérlegeljük ezeket és úgy válasszuk ki a laptopunkat akkumulátor oldalról.

Milyen processzorral vegyek laptopot?

Oh az örök kérdés, hogy AMD vagy Intel laptopot vegyünk-e? Lényegében majdnem mindegy, mert mindkét márka kínálatában elérhető azonos teljesítményű processzor. Egyedül a gamerek esetén lehet nagyobb a két tábor, akik egymással szemben állnak. Egyezzünk ki annyiban, hogy az AMD pénztárcabarátabb, az intel pedig picikét jobb, de a teljesítménybeli különbség nem arányos az árkülönbséggel két hasonló kategóriában versenyző AMD és Intel processzor között. Persze 100 ezer Forint alatt kb. teljesen mindegy, ott csak nagyon gyenge Intel Celeron processzorokat fogunk nagyrészt kapni. Egyébként hasonló a helyzet az AMD és nVidia videókártyákkal is, ahol az Intel helyére az nVidia ugrik be VGA ellenfél gyanánt. Segíthet még a laptop vélemények utáni kutatás a neten, de garantáltan összezavarodik tőlük az ember és ember legyen a talpán, aki a végére tudni fogja, hogy hogyan válasszunk laptopot.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály