Laptop összerakás – létezik, érdemes?

Ó igen, rengetegszer felmerül ez a kérdés, hiszen igény lenne rá. Na de ki is szolgálja valaki ezt az igényt? Bár a legtöbb gyártó zárt rendszerű laptopokat kínál, viszont van egy két kivétel, mely után ha érdeklődsz, akkor a Framework irányába kutakodj, vagy az Acer is próbálkozik ezzel a megoldással, az pedig az Acer ConceptD 3 Ezel sorozata. De ilyen laptopok beszerzése feledtébb körülményes, cserébe viszont megkapod annak a szabadságát, hogy cserélhess benne processzort, tárhelyet és memóriát. Léteznek olyan variációk, ahol az akkumulátor is cserélhető vagy a videókártya, de az még ennél is ritkább. Arról pedig ne feledkezzünk be, hogy egy cserélhető processzor nem fogja azt eredményezni, hogy Intel gépbe akár AMD procit is rakhatunk, hiszen ez az alaplapon is múlna rendesen. Szóval leginkább csak arról van szó, hogy pl. egy Intel Core i5 procit kicserélhetünk egy i7-esre idővel, ha szeretnénk.

A moduláris laptopok tényleges előnyei mellett viszont a hátrányairól is érdemes beszélni:

  • Általában magasabb árkategóriába tartoznak, mint a hagyományos laptopok. Ennek oka, hogy a moduláris tervezési megoldások és az alkatrészek cseréjének lehetősége többletköltségeket jelent a gyártók és a vásárlók számára.
  • Mivel a moduláris laptopok nem olyan elterjedtek, mint a hagyományos laptopok, a választék általában korlátozott. Nem biztos, hogy minden alkatrész elérhető lesz moduláris formában, és lehet, hogy csak néhány gyártó kínál kompatibilis modulokat.
  • Az alkatrészek cseréje vagy kiválasztása gyakran korlátozottabb teljesítményt eredményezhet, mint a gyári összeállításban. Ez azért van, mert a gyártók speciálisan optimalizálják a hardvert és a szoftvert a saját tervezésükben, hogy a legjobb teljesítményt és kompatibilitást érjék el.
  • A moduláris laptopoknál a kompatibilitás lehet egy kihívás. Nem minden alkatrész fog működni minden modellben, és előfordulhat, hogy csak korlátozott számú kompatibilis modul érhető el.
  • Bár a moduláris laptopok lehetővé teszik az alkatrészek könnyű cseréjét, ez azt is jelenti, hogy a felhasználóknak nagyobb felelőssége van a karbantartásban és a helyes kezelésben. Az alkatrészek cseréje vagy bővítése hibásan történhet, és ez potenciális problémákat vagy működési hibákat eredményezhet.

Bővíthető notebookok

Az igazság az, hogy a legtöbb notebook bővíthető vagy éppen cserélhető benne a tárhely és a memória. Olyannal is találkoztam annakidején, aminek kivehető volt az optikai meghajtója és ha úgy döntöttem, a helyére plusz akkumulátort tolhattam be. Na de annyi és annyi konfiguráció létezik, még egy modellen belül is több konfigurációs különbséggel rendelkező almodell is található. Más-más processzorral, különböző videóvezérlőkkel, tárhelyekkel és memória mennyiséggel, így könnyen ki tudjuk az ideális összeállítást választani. Igaz, a jövőben kicsit kötöttebb lesz a kezünk, de a memória mennyiségét és a tárhely méretét továbbra is képesek leszünk befolyásolni egy cserével, vagy bővítéssel, amennyiben olyan eszközről van szó, ami pluszban bővíthető. Márpedig a mostani komolyabb masinák, főleg ahol M.2 SSD-k vannak, kacagva kiszolgálnak minket második M.2 SSD hellyel vagy további memória slottal.

A Notebook.hu-nál a bővíthető gépek alatt ezt már a rendelésnél előre megtehetjük, ha szeretnénk:

Fontos megjegyezni, hogy a laptopok saját bővítése vagy alkatrészek összeválogatása speciális tudást és jártasságot igényelhet, és nem mindig garantálja a teljes kompatibilitást vagy a gyártó által nyújtott támogatást. Ha nem rendelkezel megfelelő technikai ismeretekkel, ajánlott szakember segítségét kérni, hogy elkerüld a potenciális problémákat és hibákat. Például nagyon nem mindegy, hogy milyen memóriát veszel a már meglévő mellé, de ahogyan az sem mindegy, hogy milyenre cseréled, ha nem is hagyod bent a korábbit.

Éppen ezért a Notebook.hu bővítő modulja a termék alatt csak a kompatibilis termékeket fogja felsorolni, melyek közül bátran választhatunk:

Laptop konfigurátor

Habár mi magunk nem rakhatunk össze komplett laptopot, erre mégis van megoldás. A laptopok mellett van egy szűrő, ahol egyszerűen rászűrhetünk a számunkra fontos paraméterekre és így csak azokat a notebookokat listázza a weboldal, melyek megfelelnek az igényeinknek. Így lényegében mi pakoljuk össze igényeink alapján a notebookot, majd választunk egyet a listából, melyek mind az igényeinkre szabottak lesznek. Íme néhány példa:

A kiválasztott igényeim alapján pedig megkapjuk azt a pár notebookot, melyet körülírtam a kívánságaimmal, hogy én mégis hogyan építeném össze a számomra tökéletes notebookot:

Elég nagy szabadságot kapsz így a saját konfiguráció összeállításában? Szerintem igen, úgyhogy én lemondanék a moduláris notebookokról, több a hátrányuk, mint az előnyük. Cserébe viszont saját magad szabhatod meg mit szeretnél kapni egy notebooktól, majd választhatsz a neked szánt konfigurációk közül.

Sőt, a Notebook.hu-nál ezeket általában még memóriával és háttértárral bővítheted is!

Ha több segítségre lenne szükséged a választáshoz, akkor érdemes elolvasnod Milyen laptopot válasszak? cikkünket, vagy keresd szakképzett, barátságos eladóinkat Chaten, vagy személyesen 8 boltunk egyikében országszerte!

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.