Legjobb laptop videókártyák 2023 – Segítünk választani!

3 legjobb laptop videókártya

  1. RTX 3050 – A belépő szintű gamer GPU.
  2. RTX 4060 – A legújabb középkategóriás GPU.
  3. RTX 4090 – A legütősebb GPU a piacon.

RTX 3050 – A belépő szintű gamer GPU

Amíg tavaly még könnyedén be lehetett szerezni GTX 1650 GPU-val szerelt gamer notebookokat, addig idén már inkább felejtsük el a GTX-et, hiszen szinte ennyiért RTX 3050-el szerelt gamer szörnyek is kaphatók, amik valljuk be nagyságrendekkel ütősebbek. Nem beszélve a RayTracingről, és ez RTX támogatott szoftverekről se feledkezzünk meg. Például, itt van az egyik jó választás, az ASUS TUF GAMING F15 FX506, mely lenyűgöző áron egész jó teljesítményre képes.

RTX 4060 – A legújabb középkategóriás GPU

Az RTX 40xx kategória már egy éve velünk van, és a belépő szintű (RTX 4050) GPU mellett az RTX 4060 jelenti azt a minőséget, amivel már vígan eljátszadozhatunk. Aki kicsit többre vágyik, annak még az RTX 4070-re érdemes egy pillantást vetnie, de már a 4060-nal is több, mint elégedettek leszünk egy notebook esetében. A legtöbb játék vígan elfut, nyugodt szívvel ajánlom az átlagos és komolyabb játékosoknak egyaránt. Ilyen GPU-val rendelkezik az ASUS TUF GAMING A15 FA507NV, akár 550.000 Ft körüli áron.

RTX 4090 – A legütősebb GPU a piacon

Az RTX 4090 GPU-val a legkomolyabb gamer notebookok vannak szerelve. Ezek a masinák igazi vadállatok, ahogyan 1,5 – 2M Ft közötti áruk is. Semmi sincs, ami megizzasztaná ezeket a gépszörnyeket, így a vérbeli gamerek nem lőhetnek mellé. Az egyik legizgalmasabb RTX 4090 GPU-val szerelt notebook, az ASUS ROG ZEPHYRUS DUO 16 GX650PY kicsit több, mint 2 millió forintos árcédulával rendelkezik.

Milyen videókártyát válasszak a laptophoz?

Használati szokásainkhoz érdemes videókártyát választani. Amennyiben csak átlag felhasználásra szeretnénk, akármelyik Intel Iris vagy Intel UHD Graphics megfelelő választás lehet, ahogyan az MX sorozat tagjai vagy csak egy Radeon Vega is megfelelő. Amennyiben játékra szeretnénk használni, a belépő szintű RTX 3050 és RTX 4050 mellett választhatjuk a komolyabb RTX 4060-at, szemezgethetünk az RTX 4070 GPU-k között, de ott a csúcskategóriás RTX 4080, és azt is túlszárnyalhatjuk egy RTX 4090 GPU-val is. Minden igény és pénztárca kérdése, így érdemes megfontoltan választani, hogy a notebookra szánt keretből a legjobbat hozzuk ki.

Videókártya memória méretek

A videókártya memória méterek notebookok esetében 1 GB-tól egészen 16 GB VRAM-ig terjednek. Mondanom sem kell, hogy amit a komolyabb gamer notebookok alkalmaznak leginkább 4, de többnyire már legalább 6 vagy 8 GB memóriával rendelkező GPU-k. A legdurvább videókártyák pedig akár 12-16 GB memóriával operálnak, amire bizony szükség is lehet, ha tényleg maximális grafikai beállításokon szeretnénk játszani a legújabb, legbrutálisabb kinézetű játékokkal.

Nvidia laptop videókártyák

A gamer laptop videókártyák elsősorban az Nvidia soraiból valók. Manapság az RTX széria van legerőteljesebben a piacon. Nemrégiben az RTX 30xx sorozat volt a legújabb, de lassan 1 éve átvette az uralkodást az RTX 40xx széria, itt az RTX 4050 a belépő szintet képviseli. Az alap szintet az RTX 4060, egy fokkal magasabban az RTX 4070, míg a csúcskategóriát az RTX 4080 és csúcsok csúcsát az RTX 4090 képviseli.

Gamer laptop videókártyák

Két fő márkát tudunk megkülönböztetni a gamer notebookok piacán: az egyik az AMD (korábban Ati), a másik az Nvidia. Az igazság az, hogy ha gamer notebookra vágyunk, nincs választási lehetőségünk, mert az Nvidia szinte egyeduralommal bír, így gamer notebookot leginkább valamelyik Nvidia RTX videókártyával fogunk tudni megvásárolni igényeink szerint. Persze, azért az AMD-t se írjuk le, mert ott van az AMD Radeon RX sorozatuk, mely szintén elég ütős tud lenni.

Külső notebook videókártyák

A külső notebook videókártyák elég különc megoldások. Ha van egy erős notebookunk, amit elsősorban munkára használunk és jó hardverrel rendelkezik, de GPU szinten nincs alatta egy komolyabb variáns, akkor azt egy külső GPU-val kicsit megtuningolhatjuk. Erre valók a külső, csatlakoztatható GPU-k, amelyek nem annyira elterjedtek, de érdemes tudni, hogy bizony van ilyen is a nagyvilágban.

Dell laptop videókártyák

Amennyiben Dell notebook vásárlásán törjük a fejünket, el kell döntenünk, hogy milyen célra is vásároljuk az eszközt. Videókártya tekintetében ha csak irodai felhasználásra vagy üzleti notebooknak vásároljuk, akkor egyszerűen egy AMD Radeon Graphics, Intel Iris Xe Graphics vagy valamelyik 11-13th generációs Intel UHD Graphics videókártya tökéletesen elég számunkra. Komolyabb tervezői vagy grafikus, videóvágó feladatok mellé vagy akárcsak játékra vásárolnánk? Akkor nem kérdés, hogy valemelyik RTX 30xx vagy RTX 40xx GPU-val szerelt notebookra kell lecsapnunk.

ASUS laptop videókártyák

Úgy döntöttünk egy menő ASUS notebook vásárlására szánjuk rá magunkat? Ezek a notebookok nem csak szépek, gyorsak és menők, de igencsak sokrétűek. A döntés nagyrészt ugyanaz. Irodai jellegű munkára bármelyik egyszerűbb integrált GPU megfelelő, de komolyabb megterhelésű feladatokra, tervezésekre, modellezésekre, grafikai, videós munkálatokra – és persze játékra az Nvidia RTX GPU-kat javaslom, esetleg egy AMD Radeon RX-et.

Notebook videókártya cseréje, bővítése?

Lehetséges? Igen, de felejtsd el. Sajnos, a notebookok 99,5%-ánál ez lehetetlen, nem lehet GPU-t cserélni. Léteznek speciális notebookok, amelyekben cserélhető alkatrészek közzé tartozik a GPU is, de ezek a moduláris laptopok nagyon drágák és nagy részt nem arra van szükséged. Erről bővebben egyébként olvashatsz Laptop összerakás – létezik, érdemes? című írásunkban.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.