Kezdőlap / Cikkek / Legjobb laptop videokártyák 2022 – Segítünk választani!

Legjobb laptop videokártyák 2022 – Segítünk választani!

3 legjobb laptop videokártya

  1. GTX 1650 – A belépő szintű gamer GPU.
  2. RTX 3060 – A legújabb középkategóriás GPU.
  3. RTX 3080 – A legütősebb GPU a piacon.

GTX 1650 – A belépő szintű gamer GPU

A GTX 1650 és az azt követő (GTX 1650Ti, GTX 1660Ti) GPU-k a belépő szintű gamer notebookokban érhetőek el leginkább, de néhány komolyabb munkára szánt erőgépben is felfedezhető még, ahol jól jöhet a grafikai erőnlét. Amennyiben olcsóbb gamer notebookra vágysz, ezzel nem fogsz mellélőni, a legtöbb játékot képes lesz meghajtani, ha nem is maximális grafikai beállítások mellett. Ilyen GPU-t tartalmaz például a 400.000 Ft alatt kapható MSI GF63 THIN 11SC.

RTX 3060 – A legújabb középkategóriás GPU

Az RTX 30xx kategória már egy éve velünk van, és a belépő szintű (RTX 3050, RTX 3050Ti) GPU-k mellett az RTX 3060 jelenti azt a minőséget, amivel már vígan eljátszadozhatunk. Aki kicsit többre vágyik, annak még az RTX 3070-re érdemes egy pillantást vetnie, de már a 3060-nal is több, mint elégedettek leszünk egy notebook esetében. A legtöbb játék vígan elfut, nyugodt szívvel ajánlom az átlagos és komolyabb játékosoknak egyaránt. Ilyen GPU-val rendelkezik az MSI KATANA GF66 11UE, akár 500.000 Ft alatti áron.

RTX 3080 – A legütősebb GPU a piacon

Az RTX 3080 GPU-val a legkomolyabb gamer notebookok vannak szerelve. Ezek a masinák igazi vadállatok, ahogyan az áruk is: 900.000 Ft-ba kerülnek vagy még annál is többe. Semmi sincs, ami megizzasztaná ezeket a gépszörnyeket, így a vérbeli gamerek nem lőhetnek mellé. Az egyik legizgalmasabb RTX 3080 GPU-val szerelt notebook az MSI GE66 Rider 11UH.

Milyen videokártyát válasszak a laptophoz?

Használati szokásainkhoz érdemes a videokártyát választani. Amennyiben csak átlag felhasználásra szeretnénk, akármelyik Intel Iris vagy Intel UHD Graphics megfelelő választás lehet, ahogyan az MX sorozat tagjai vagy csak egy Radeon Vega. Amennyiben játékra szeretnénk használni, a belépő szintű GTX 16xx, RTX 3050 mellett választhatjuk a komolyabb RTX 3060-at, szemezgethetünk az RTX 3070 GPU-k között, de ott a csúcskategóriás RTX 3080 is. Minden igény és pénztárca kérdése, így érdemes megfontoltan választani, hogy a notebookra szánt keretből a legjobbat hozzuk ki. Komolyabb tervezői munkára pedig az Nvidia Quadro GPU az egyik legideálisabb választás.

Laptop videokártya márkák

Két fő márkát tudunk megkülönböztetni: az egyik az AMD (korábban Ati), a másik az Nvidia. Az igazság az, hogy ha gamer notebookra vágyunk, nincs választási lehetőségünk, mert az Nvidia szinte egyeduralommal bír, így gamer notebookot leginkább valamelyik Nvidia GTX vagy RTX videokártyával fogunk tudni megvásárolni igényeink szerint.

Gamer laptop videokártyák

A gamer laptop videokártyák elsősorban az Nvidia soraiból valók. Korábban a GTX széria volt elérhető, amelyek közül még a belépő szinten megmaradtak a GTX 1650, GTX 1660 és ezek “Ti” változatai. Manapság az RTX széria van a piacon. Nemrégiben az RTX 20xx sorozat volt a legújabb, de lassan 1 éve átvette az uralkodást az RTX 30xx széria, itt az RTX 3050 a belépő szintet képviseli. Az alap szintet az RTX 3060, míg a csúcskategóriát az RTX 3080. A kettő között fél úton elérhető még az RTX 3070 is, ami azoknak való, akik a 3060-tól többre vágynak, de nem szeretnék megfizetni az RTX 3080 magas árát.

Videokártya memória méretek

A videokártya memória méterek notebookok esetében 1 GB-tól egészen 8 GB-ig terjednek. Mondanom sem kell, hogy a komolyabb gamer notebookok alkalmaznak leginkább 4 GB feletti memóriával rendelkező GPU-kat, a legdurvábbakban van 8 GB memória, amire bizony szükség is van, ha tényleg maximális grafikai beállításokon szeretnénk játszani a legújabb játékokkal.

Külső notebook videokártyák

A külső notebook videokártyák elég különc megoldások. Ha van egy erős notebookunk, amit elsősorban munkára használunk és jó hardverrel rendelkezik, de GPU szinten nincs alatta egy komolyabb variáns, akkor azt egy külső GPU-val kicsit megtuningolhatjuk. Erre valók a külső, csatlakoztatható GPU-k, amelyek nem annyira elterjedtek, de érdemes tudni, hogy bizony van ilyen is a nagyvilágban.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Villanyszámla csökkentése az új rezsi tükrében

Nem csak a környezetünk, hanem a pénztárcánk szempontjából sem mindegy, hogy mennyi villanyt, vizet és …