Kezdőlap / Cikkek / Hogyan válasszunk laptopot? – 1.rész: Az operációs rendszer

Hogyan válasszunk laptopot? – 1.rész: Az operációs rendszer

Mutasd a laptopod, megmondom, ki vagy! Mindegy, hogy munkához vagy játékhoz keresel gépet, cikksorozatunkból megtudod, milyen szempontok alapján érdemes belevágnod a keresésbe.
A számodra tökéletes laptop megtalálásához 8 kérdést kell megválaszolnod, és máris könnyebben találod meg a legjobb gépet!
Lássuk az elsőt: milyen operációs rendszert válasszunk a laptophoz?

Egy op rendszer mind fölött: Chrome OS, Mac vagy Windows?
A laptopok többsége a három operációs rendszer egyikét használja. Lássuk, milyen érvek szólnak az egyes típusok mellett!
A Windows remek választás, tableten és asztali számítógépen is jól használható. A Windowsszal több millió program válik elérhetővé, a fejlesztéseiben pedig a Windows 7 és 8 legjobb tulajdonságai köszönnek vissza. Sokan dicsérik az új Start menü csempe struktúráját és a Cortana hangfelismerő asszisztenst is.
Valamennyi MacBook az Apple saját operációs rendszerét, a Mac OS X El Capitant használja. Ez számos funkcióban hasonlít a Windows 10-hez, csak egy kicsit különbözik az interface szerkezete. Egy sajátos seregszemlét is kialakíthatsz az alkalmazások számára a képernyő alján a Microsoft Start menüjében, így sokkal áttekinthetőbbé válik az appok használata, mindent könnyebben találsz meg. Az iPhone és iPad használók imádni fogják az iOS-élményre emlékeztető struktúrát (az alkalmazásokat rendszerező Launch Pad-et).
Azonban nem ez lesz a te op rendszered, ha az érintőképernyő szerelmese vagy, mert a MacBook jelenleg nem használ ilyen verziót.
És mi a helyzet a jó öreg Chrome OS-sel? Az „olcsó és jó” Chromebooks (például a Lenovo 100 S Chromebook) egyszerű és biztonságos, érdemes kipróbálni. Ez a tökéletes operációs rendszer számodra, ha minél többet akarsz a neten szörfözni, e-maileket olvasni, ráadásul rengeteget lógsz a Facebookon, a chatoldalakon.
Csak ódákat tudunk zengeni róla? A gyengesége maximum abban nyilvánul meg, hogy néhány offline app időnként nehezebben fut rajta.

Folytatása következik

Comments

Kapcsolat Katona-Kis András

Talán ez is érdekel

Windows XP – Hogyan készült a legendás háttérkép?

A Lanka. Az egyik legnépszerűbb Windows operációs rendszer, az XP alapértelmezett kijelzője. A kép, amit …