Kezdőlap / Egyéb / Intel vagy AMD? Melyiket válasszam?

Intel vagy AMD? Melyiket válasszam?

A Világ összes területén találhatunk két nagy riválist, amelyek között nagyon nehezen tudunk dönteni, pedig valójában nincs akkora különbség. Mi mégis a számunkra legjobbat szeretnénk, ha már pénzt adunk érte. És így van ez a processzorokkal is, a számítógép egyik legfontosabb elemével, ami az általunk kiadott feladatok számítási műveleteit végzi.

Természetesen itt is megvan mindkét márka rajongótábora, akik egymással szembenállva a sajátjukat favorizálják ugyanúgy, mint az iPhone és Android tulajok, vagy éppen videókártya fronton az AMD az nVidia-val szemben. 

Na, de akkor most Intel vagy AMD?

Egészen 2017-ig az AMD csak loholt az Intel után, ezért a legtöbben az Intelt tartották az erősebbnek, és egészen addig igazuk is volt. Aztán jött az AMD Ryzen, és olyan ár/érték arányú, erős CPU-kat kezdtek a piacra tolni, ami már igenis megállta a helyét az Intellel szemben. Sőt, kedvezőbb ára miatt sokkal jobb alternatívát biztosított. 

Viszont az AMD ekkor kicsit vérszemet kapott, és az eddig erőteljesen kedvező árait kezdte az Inteléhez igazítani, sőt napjainkban akár meg is haldhatja azt egyes modellek esetén.

Én azt mondom, hogy 2020-ban mindenki megtalálhatja a neki megfelelő processzort. Nem lehet kijelenteni, hogy az egyik mindenben jobb és márpedig akkor mindenki azt vegye. Viszont néhány tényt, ha figyelembe veszünk, lehet könnyebb lesz döntést hoznunk.

Nézd meg videós tesztünket is!

A cél kiválasztása

Talán munkára azt mondanám, hogy jobb döntés az Intel processzor, hiszen sokkal gyorsabb a memória feladatoknál, tömörítéseknél, renderelésnél. Míg játékra AMD-t javasolnék, és nem azért, mert az AMD videókártyákat is gyárt. Valamiért a játékok és benchmarkok nagy részében picit jobban teljesítenek az AMD processzorok főleg az új ZEN architektúrával. Nem minden esetben, de elég sokszor.

Melegedés

Az AMD processzorok viszont jobban melegszenek, így megfontoltan érdemes egy erőteljesebb hűtést választani hozzá. Ha pedig AMD processzorral szerelt notebookról van szó, ott a gyártóknak kell odafigyelniük az CPU hűtésére, mert nehezebb a hő elvezetése, megszüntetése. Szóval, ha a tervezők nem szentelnek ennek elég figyelmet, egy AMD procis notebook jobban felmelegedhet, az pedig sosem jó.

Fogyasztás

Ha fontos a fogyasztás, szeretnéd kímélni a villanyszámlát és a tápegységedet is, akkor Intel lesz a te processzorod, mert az AMD azért is melegszik annyira, mert bizonyos esetekben akár kétszer vagy akár két és félszer annyit is fogyaszthat, mint egy Intel ugyanabban a helyzetben.

A tévhit

Beszéljünk viszont a legnagyobb tévhitről, miszerint játékoknál egy gyengébb processzor is elég, ugyanis a videókártyának kell igazán bikának lennie. 

Az Intel készített 3 különböző konfigurációt. Az egyikben gyengébb i3 CPU és erősebb GPU van, míg a másikban épp fordítva, erősebb i9 CPU és gyengébb GPU található, a harmadikban pedig kiegyenlített a helyzet, az igazi középút.

Láthatjuk, hogy az erősebb processzor jelenléte még a gyengébb videókártyánál is előnyösebb, mint egy erősebb GPU gyengébb CPU mellett.

Egy jó CPU+GPU párost játékok esetén úgy kell elképzelni, mint egy autóversenyt, ahol a CPU a sofőr és a GPU a versenyautó. Mindkettőre szükség van, hogy megnyerjük a versenyt. De a lényeg, hogy egy gyengébb autóval a jobb sofőr nagyobb eséllyel indul, mint egy csúcsszuper autó volánja mögötti, kevésbé profi pilóta.

Mi a GPU és CPU feladata játék közben?

Amíg a GPU felel a 2D és 3D grafika feldolgozásáért, a poligonok rendereléséért és textúrák elhelyezéséért, addig bizony a processzor is keményen kiveszi a szerepét a munkából. A proci felel többek között az NPC-k (Nem játékos karakterek) mesterséges intelligenciájáért, a játékban látható fizikáért, a bemeneti jelek feldolgozásáért. Tehát önmagában mindkét eszköz nagy szerepet játszik, de függ magától a játékoktól és azok fejlesztőitől is, mennyire használják ki mind a CPU-ban és a GPU-ban rejlő erőforrásokat.

Konklúzió

Mivel a verseny szoros és évről-évre egyre csak jönnek a következő generációk újabb architektúrákkal, technológiákkal, több maggal, magasabb órajelekkel, kissebb csíkszélességgel, és ki tudja még mivel rukkolnak elő az AMD és Intel fejlesztési részlegein, ezért ez egy folyamatosan változó piac, és noha az egyik mindig kicsit jobb lesz, a másik ott fog loholni a nyomában.

Ha az én véleményemre vagytok kíváncsiak, elmondom, hogy korábban a kedvezőbb árazás miatt választottam én magam is az AMD processzorait, de ez az előny az elmúlt években megszűnt a drágább árazási stratégiával. Így viszont az AMD magasabb fogyasztása és erőteljesebb melegedése miatt már egyértelműen az Intel processzorait javaslom.

Szerezz be 10. generációs Intel processzorral szerelt notebookot webshopunkban!

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

DELL VOSTRO 15 3500 teszt | Belépő üzleti laptop

Megbízható, megfizethető Dell üzleti notebookra vágysz, ami kiváló irodai munkára, filmezésre, netezésre? A Dell Vostro …