Kezdőlap / Cikkek / Top 3 mobiltelefon időseknek [2021]

Top 3 mobiltelefon időseknek [2021]

Az egyik legnehezebb dolog időseknek, főleg nagyszülőknek telefont vásárolni. Ők az a korosztály, akik nem születtek bele semmilyen komolyabb technológia korszakába, és már akkor rég felnőttek voltak, amikor egyáltalán megjelentek a mobiltelefonok.

Affinitásuk a jelen kor technikájához változó, de leginkább náluk jellemző, hogy nehezen barátkoznak az új technológiákkal, és bajba vannak azok kezelésével. Ezért legtöbbször az a megoldás, hogy a legegyszerűbbet válasszuk, ami elérhető a piacon. Viszont több cég is felismerte, hogy külön időseknek is érdemes mobilt gyártani, az Ő igényeikre szabni.

Legjobb 3 okostelefon időseknek

Alcatel 2019G (2019G-3AALE51)

Nagy gombokkal, felesleges sallangok nélkül érkezik az Alcatel 2019G, amely 2G képes. A legfontosabb extra szolgáltatásai az SOS gomb, zseblámpa és FM rádió. Mondhatni az igazi nagyitelefon. És hogy a töltése is a lehető legegyszerűbb legyen, töltőállvánnyal rendelkezik, amelybe csak egyszerűen bele kell helyezni. Hátlapi kamerája 2MP-es, és a beépített 16MB tárhelye akár +32GB microSD kártyával is bővíthető szükség esetén. Kijelzője matt, így minden fényviszonynál tökéletesen látható. A nagy betűméret és gyorshívásfunkció is szimpatikussá teszi ezt a készüléket.

Legfontosabb jellemzők:

 • nagy gombos, igazi nagyitelefon
 • töltő állvány
 • strapabíró
 • SOS gomb, zseblámpa, FM rádió
 • Bluetooth 2.1
 • 2,4″ QVGA matt kijelző
 • 16 óra beszélgetési idő, 2 hét készenléti idő
 • egyszerű menü

Alcatel 2053 dualSIM (2053D-2AALE51)

Az Alcatel még mindig próbálja életben tartani az anno nagy sikernek örvendő kagyló telefonokat, erre is példa az Alcatel 2053 dualSIM. Ennek persze van létjogosultsága, hiszen az idősebb korosztálynak mi sem egyszerűbb, mint szétnyitni a bejövő hívás esetén és összezárni a hívás befejeztével. 2G és 3G képes, 1,3MP-es LED villanós vakkuval, FM rádió és zseblámpa funkciókkal felvértezett a készülék. Beépített 4MB-os tárhelye 32GB-al bővíthető microSD kártya segítségével. Kijelzője minden fényviszonyban jól látható matt, 2,4″ LCD. Készenléti ideje 8,5 nap, míg 7 órás beszélgetési időt biztosít egy feltöltéssel.

Legfontosabb jellemzők:

 • Kagylótelefon
 • FM-Rádió, Zseblámpa
 • Bluetooth 2.1
 • Nagy nyomógombok, könnyű kezelhetőség
 • 2,4″ LCD kijelző

Nokia 3310 (TA-1036)

3. helyre a jól ismert Nokia 3310-es remek, új kiadását tenném. Jól bejáratott, megbízható márka, strapabíró készülék. 2G mellett 3G hálózatot is képes használni. A klasszikus kinézet megmaradt, gombos, hagyományos mobiltelefon, a logikus felépítésű menüjének köszönhetően könnyen kezelhető, és persze a klasszikus kígyós játék is megtalálható rajta. 2MP-es hátlapi kamerával is rendelkezik, valamint FM rádióval. 16MB-os belső tárhelye maximum 32GB-ra bővíthető a 2. SIM foglalatba helyezett microSD kártyával.

Legfontosabb jellemzők:

 • 4 színvariáns
 • Bluetooth 2.1
 • 2,4″ kijelző
 • 22 óra beszélgetési és 1 hónapos készenléti idő

Mitől idősbarát egy modern mobiltelefon?

Modern mobiltelefon alatt a mai kor okostelefonjait értjük, amelyek érintőkijelzővel rendelkeznek, és szinte teljesen fizikai gombmentesek. A mostani, modern mobiltelefon is lehet idősbarát. A legtöbb cég az Android gyári felületét egy saját felhasználói felülettel teszi egyedibbé, használhatóbbá, látványosabbá. Ilyenek például a következők:

A legtöbb gyártó pedig készít telefonjuk felhasználói felületének kezeléséhez “egyszerű mód”-ot, ami egy letisztult, nagy gombokat és az alap funkciókat gyorsan elérhető felületet varázsol a képernyőre, hogy pl. idősebbeknek könnyebb legyen a telefonhasználat ilyen felületen keresztül.

Példának okáért a SAMSUNG ONE UI 2.5 esetén a az egyszerű mód bekapcsolásával növel az ikonok méretén, hosszabb a nyomvatartás késleltetése, magasabb a billentyűzet kontrasztja, és kihelyezhetővé válnak egyszerűen a legfontosabb telefonszámok.

Időseknek szánt telefontípusok

Az időseknek általában normál nyomógombos okostelefon vagy a tipikus nagy nyomógombos telefon lehet jó választás. Ezek számukra a legkönnyebben használható, hiszen a fizikai gombok egyszerűbben kezelhetők a fizikai visszacsatolás okán.

Számukra lehet még jó választás a szétcsúsztatható, kinyitható mobilok, szétnyitható telefonok, ahol a bejövő hívás fogadása a szétnyitható telefon szétnyitásával megtörténik, majd összecsukható mivoltának köszönhetően könnyedén bontható a vonal. Az érintőképernyőt nehezebben használják, bár nem kizárt, hogy sokan azzal is elboldogulnak, mindez csak affinitás kérdése.

Általában SOS gomb, zseblámpa funkció jellemző a szolgáltatás palettán, és bár meglepő lehet, de az FM rádió funkciónak az idősebbek rettentően örülnek, mert sokat hallgatnak rádiót. Egyébként ezek a telefonok általában kártyafüggetlen készülékek, főleg ha nem szolgáltatónál próbáljuk azokat beszerezni. A notebook.hu webárházában rengeteg ilyen jellegű készülék akciós, így még könnyeb készüléket találni a nagyszülőknek, hogy hamar elfeledhessük a “Milyen telefont vegyek?” problémát.

Szerencsére ezekhez a mobilokhoz érthető útmutató van és hallókészülék használat esetén is jól helytállnak.

Nokia telefonok időseknek

A Nokia az egyik legnagyobb múlttal rendelkező mobiltelefongyártó, vélhetően Nokia telefonja volt már a nagyszülőnknek is, és szerette azt. Ilyenkor érdemes visszatérni a gyökerekhez, hiszen a Nokiánál eléggé elterjedt, hogy néhány régi klasszikus modellt újragyárt kissé modernizált verzióban.

Ehhez hasonló nyomógombos készülékekkel boldoggá tehetünk korábbi Nokia tulajdonos nagyszülőket a legújabb nokia telefonokkal is. Mint tudjuk, a Nokia strapabíró, így igazi nagymama telefon válhat belőle.

Alcatel mobiltelefonok időseknek

Az Alcatel továbbra is gyártja a nagy nyomógombos, klasszikus mobiltelefonokat. Ezek a készülékek hosszú üzemidejükkel, egyszerű kezelhetőségükkel továbbra is az idősebb korosztály kedvence. Nagyitelefonnak kiváló választás.

EVOLVEO nagyitelefonok

Az EVOLVEO elhatározta, hogy főként nagyitelefonokat és strapabíró telefonokat készít, hiszen soha sem árt, ha ütésálló, esetleg elejtés, por ellen is véd vagy vízálló egy idősebb felhasználó telefonja. A legtöbb telefonjukhoz töltő bölcső is kapható, ezzel is az idősebb korosztályt célozva.

Legolcsóbb mobiltelefon időseknek

Az egyik legolcsóbb mobiltelefon időseknek a Nokia 110. Kijelzője bár nem a leghatalmasabb 1,77″ méretével, csak QVGA hátlapi kamerája van, nincs benne Bluetooth, van viszont FM rádió. 800mAh akkumulátora 18,5 nap készenléti és 14 óra beszélgetési időt biztosít. Belső tárhelye 4MB, ami 32 GB-al bővíthető microSD kártyával.

Nagyitelefon árak

A nagyitelefon árak általában elég olcsó szegmensbe kerülnek, akár már 10.000 Ft alatt is találhatunk erre a célra készüléket, pl. Nokia 110 képében. A jobb tudású, komolyabb készülékek sem kerülnek többe maximum 20-30e Ft-tól. Az érintőképernyő nélküli mivoltuknak hála egészen alacsony áron beszerezhető már egy jó nagyitelefon.

Telefon kiegészítők időseknek

Időseknek az egyik legpraktikusabb telefonkiegészítő az asztali mobiltelefontartó, hogy ne kelljen mindig keresgélnie a töltőkábelt vagy a töltőnyílást a készüléken. Nekik ez mind frusztráció. Sokkal egyszerűbb, ha csak a töltőállványba kell helyeznie töltéshez. Másik fontos kiegészítő lehet egy nyakbakasztós tok. Amit még érdemes nekik beszerezni, ha gyárilag nem volt a készülék mellett, az egy vezetékes headset a rádió hallgatáshoz. Apró, de fontos kiegészítő lehet egy szilikon telefontok is, hogy védjük a külső behatásoktól.

Okostelefon biztosítás

Amikor komolyabb készüléket, érintőképernyőset vásárolunk a kellő affinitással rendelkező idősebb családtagunknak, arra érdemes mobiltelefon biztosítást kötni. Idős koruknak köszönhetően talán sűrűbben fordulhat elő, hogy elejtik vagy vízbe ejtik a készüléket. Ilyenkor nem árt, ha van okostelefon biztosítás, ami a Notebook.hu esetén Prémium garancia néven igényelhető.

Telefon részletre is

Amennyiben nem szeretnénk egy összegben kifizetni az okostelefont, van lehetőség a Notebook.hu webáruházban akár 20 havi 0% THM-el való vásárlásra. Így egyszerűen vásárolható akár érintőképernyős telefon részletre előfizetés nélkül is.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Villanyszámla csökkentése az új rezsi tükrében

Nem csak a környezetünk, hanem a pénztárcánk szempontjából sem mindegy, hogy mennyi villanyt, vizet és …