Top 3 mobiltelefon időseknek [2024]

Az egyik legnehezebb dolog időseknek, főleg idősebb nagyszülőknek, dédnagyszülőknek telefont vásárolni. Ők az a korosztály, akik nem születtek bele semmilyen komolyabb technológia korszakába, és már akkor rég felnőttek voltak, amikor egyáltalán megjelentek a mobiltelefonok.

Affinitásuk a jelen kor technikájához változó, de leginkább náluk jellemző, hogy nehezen barátkoznak az új technológiákkal, és bajba vannak azok kezelésével. Ezért legtöbbször az a megoldás, hogy a legegyszerűbbet válasszuk, ami elérhető a piacon. Szerencsére több cég is felismerte, hogy külön időseknek is érdemes mobilt gyártani, az Ő igényeikre szabni.

Legjobb 3 okostelefon időseknek

Sencor Element P012S Senior mobiltelefon

Nagy gombokkal, felesleges sallangok nélkül érkezik az Sencor ELement P012S Senior mobiltelefon. A legfontosabb extra szolgáltatásai a gyorshívó gombok, extra hangos hívó és csengőhangok és FM rádió. Mondhatni az igazi nagyitelefon. Ezenkívül, hogy a töltése is a lehető legegyszerűbb legyen, töltőállvánnyal rendelkezik, amelybe csak egyszerűen bele kell helyezni a készüléket. Hátlapi kamerája 0,3 MP-es és a beépített 24MB tárhelye akár +32GB microSD kártyával is bővíthető szükség esetén. A nagy betűméret és gyorshívásfunkció is szimpatikussá teszi ezt a készüléket.

Legfontosabb jellemzők:

 • nagy gombos, igazi nagyitelefon
 • töltőállvány
 • strapabíró
 • SOS gyorsgomb
 • FM rádió
 • 600mAh beépített akku
 • egyszerű menü

Nokia 210

A Nokia még mindig gyártja a klasszikus mobiltelefonokat, ezek pedig alkalmasak lehetnek időseknek, hiszen nyomógombosak, ilyen a Nokia 210 is. 2G képes, 0,3 MP kamerával rendelkezik és még FM rádió funkciókkal is felvértezték. Beépített 16 MB-os tárhelye nem bővíthető microSD kártya segítségével. Kijelzője fényes, 2,4″ LCD 320×240 felbontással. Akkuja sokáig bírja, hiszen 1020 mAh és cserélhető.

Legfontosabb jellemzők:

 • FM rádió
 • Nyomógombos kezelhetőség
 • 12,4″ LCD kijelző
 • Nagy 1020 mAh akku

Nokia 6310 Dual-SIM (6438409066152)

A 3. helyre is egy Nokia került, méghozzá a Nokia 6310. Jól bejáratott, megbízható márka, strapabíró készülék. 2G hálózatot használ. Klasszikus kinézetű, gombos, hagyományos mobiltelefon, a logikus felépítésű menüjének köszönhetően könnyen kezelhető. 0,3 MP-es hátlapi kamerával is rendelkezik, valamint FM rádióval. 8 MB-os belső tárhelye maximum 32 GB-ra bővíthető a 2. SIM foglalatba helyezett microSD kártyával. 1150 mAh akkuja kivehető, jó üzemidőt biztosít.

Legfontosabb jellemzők:

 • Bluetooth 5.0
 • 2,8″ kijelző
 • hosszú üzemidő

Mitől idősbarát egy modern mobiltelefon?

Modern mobiltelefon alatt a mai kor okostelefonjait értjük, amelyek érintőkijelzővel rendelkeznek, és szinte teljesen fizikai gombmentesek. A mostani, modern mobiltelefon is lehet idősbarát. A legtöbb cég az Android gyári felületét egy saját felhasználói felülettel teszi egyedibbé, használhatóbbá, látványosabbá. Ilyenek például a következők:

A legtöbb gyártó pedig készít telefonjuk felhasználói felületének kezeléséhez “egyszerű mód”-ot, ami egy letisztult, nagy gombokat és az alap funkciókat gyorsan elérhető felületet varázsol a képernyőre. Így például idősebbeknek könnyebb a telefonhasználat ilyen felületen keresztül.

Példának okáért a SAMSUNG ONE UI 5 esetén az egyszerű mód bekapcsolásával növel az ikonok méretén, hosszabb a nyomvatartás késleltetése, magasabb a billentyűzet kontrasztja és kihelyezhetővé válnak egyszerűen a legfontosabb telefonszámok.

Időseknek szánt telefontípusok

Nagygombos mobiltelefon

Az időseknek általában normál nyomógombos okostelefon vagy a tipikus nagy nyomógombos telefon lehet jó választás. Ezek számukra a legkönnyebben használható, hiszen a fizikai gombok egyszerűbben kezelhetők a fizikai visszacsatolás okán.

Szétcsúsztatható/kagyló mobiltelefonok

Számukra lehet még jó választás a szétcsúsztatható, kinyitható mobilok, szétnyitható telefonok, ahol a bejövő hívás fogadása a telefon szétnyitásával megtörténik, majd összecsukható mivoltának köszönhetően könnyedén bontható a vonal. Az érintőképernyőt nehezebben használják, bár nem kizárt, hogy sokan azzal is elboldogulnak, mindez csak affinitás kérdése.

Egyszerű, hagyományos telefonok

A legegyszerűbb nyomógombos telefonokat még mindig jobban szeretik az idősek, mit az érintőkijelzőt, mert egyszerűen a fizikai gombok nyomkodásában sokkal jobban bíznak. Ezért is érdemes nekik ilyet vásárolni.

Hangos nyomógombos telefonok

Több olyan időseknek szánt telefon is van, melyek lényegesen hangosabbak az átlag telefonoknál, hogy nagyothalló, idősek is meghallják, ha csörög, továbbá a beszélgetések is sokkal hangosabbak ezeknél a készülékeknél.

Időseknek szánt funkciókkal szerelt okostelefonok

Általában SOS gomb, zseblámpa funkció jellemző a szolgáltatás palettán, és bár meglepő lehet, de az FM rádió funkciónak az idősebbek rettentően örülnek, mert sokat hallgatnak rádiót. Egyébként ezek a telefonok általában kártyafüggetlen készülékek, főleg ha nem szolgáltatónál próbáljuk azokat beszerezni. A notebook.hu webáruházában rengeteg ilyen jellegű készülék akciós, így még könnyebb megfelelő eszközt találni a nagyszülőknek, hogy hamar elfeledhessük a “Milyen telefont vegyek?” problémát.

Szerencsére ezekhez a mobilokhoz érthető útmutató van, és hallókészülék használat esetén is jól helytállnak.

Asztali mobiltelefon öregeknek

Öregeknek, nyugdíjasoknak szánt mobiltelefonokat nevezhetünk asztali mobiltelefonnak is, amennyiben rendelkeznek asztali töltő állvánnyal, melyek sok esetben kihangosítóként is működnek. De elsődleges céljuk az egyszerűbb töltés, mint ha kábeleket kellene dugdosni beléjük.

4G telefon időseknek

Az időseknek szánt telefonok elsősorban 2G képesek, ritkábban 3G. Azért nincs szükségük feltétlenül a 4G-re, mert bár a hangminőség lehet jobb bizonyos esetekben. Ám az internetet kevésbé használják, főleg a nyomógombos telefonok esetén. Ha érintőképernyős telefonjuk van, akkor az innovatívabb dolgokra is kaphatók, simán láttam már recepteket FB-on unokának küldő 70-80 éves nagymamát.

Kártyafüggetlen nagymama és nagypapa telefonok

Ezek a nagyimobil készülékek általában kártyafüggetlenek, sok esetben még dual-SIM-el is rendelkeznek. Sok esetben előfordulhat, hogy új telefonszámot kapjanak vagy más szolgáltatóhoz kerüljenek, aminél a család többi tagja is van. Ilyenkor jöhet jól a kártyafüggetlen telefon is.

Nokia mobiltelefonok időseknek

A Nokia az egyik legnagyobb múlttal rendelkező mobiltelefongyártó, vélhetően Nokia telefonja volt már a nagyszülőnknek is, és szerette azt. Ilyenkor érdemes visszatérni a gyökerekhez, hiszen a Nokiánál eléggé elterjedt, hogy néhány régi klasszikus modellt újragyárt kissé modernizált verzióban.

Ehhez hasonló nyomógombos készülékekkel boldoggá tehetünk korábbi Nokia tulajdonos nagyszülőket, a legújabb Nokia telefonokkal is. Mint tudjuk, a Nokia strapabíró, így igazi nagymama telefon válhat belőle.

Gigaset okostelefonok

Bár annyira nem is okosságukról, de időseknek szánt telefonjaikról jól ismert a Gigaset is, persze vezetékes telefonokat is gyártanak még.

Legolcsóbb mobiltelefon időseknek

Az egyik legolcsóbb mobiltelefon időseknek a Nokia 210. Kijelzője bár nem a leghatalmasabb 2,4″ méretével, csak 0,3MP hátlapi kamerája van, nincs benne Bluetooth, van viszont FM rádió. 1020mAh akkumulátora hosszú üzemidőt biztosít. Belső tárhelye 16MB.

Nagyitelefon árak

A nagyitelefon árak általában elég olcsó szegmensbe kerülnek, akár már 10.000 Ft alatt is találhatunk erre a célra készüléket, pl. Nokia 210 képében. A jobb tudású, komolyabb mobiltelefonok sem kerülnek többe maximum 20-30e Ft-nál. Az érintőképernyő nélküli mivoltuknak hála egészen alacsony áron beszerezhető már egy jó nagyitelefon.

Telefon kiegészítők időseknek

Időseknek az egyik legpraktikusabb telefonkiegészítő az asztali mobiltelefontartó, hogy ne kelljen mindig keresgélnie a töltőkábelt vagy a töltőnyílást a készüléken. Nekik ez mind frusztráció. Sokkal egyszerűbb, ha csak a töltőállványba kell helyeznie töltéshez. Másik fontos kiegészítő lehet egy nyakbakasztós tok. Amit még érdemes nekik beszerezni, ha gyárilag nem volt a készülék mellett, az egy vezetékes headset a rádió hallgatáshoz. Apró, de fontos kiegészítő lehet egy szilikon telefontok is, hogy védjük a külső behatásoktól.

Okostelefon biztosítás

Amikor komolyabb készüléket, érintőképernyőset vásárolunk a kellő affinitással rendelkező idősebb családtagunknak, arra érdemes mobiltelefon biztosítást kötni. Idős koruknak köszönhetően talán sűrűbben fordulhat elő, hogy elejtik vagy vízbe ejtik a készüléket. Ilyenkor nem árt, ha van okostelefon biztosítás, ami a Notebook.hu esetén Prémium garancia néven igényelhető.

Telefon részletre is

Amennyiben nem szeretnénk egy összegben kifizetni az okostelefont, van lehetőség a Notebook.hu webáruházban akár 10 havi 0% THM-el való vásárlásra. Így egyszerűen lehet hozzájutni akár érintőképernyős telefonhoz részletre előfizetés nélkül is.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.