Legjobb laptop márkák 2023 – így válassz

Rengeteg laptopot gyártó cég van jelen a piacon és sokszor nehéz eldönteni milyet is szeretnénk. Más van a főnökünknek, másra esküszik a rendszergazda, de a legjobb barátunk egy harmadikat emleget folyamatosan. Nézzük melyik márkáról mit lehet általánosságban tudni.

A legnépszerűbb laptop márkák 2023

Apple

Az Apple laptopjai, a Macbook-ok mindig is kiemelkedők voltak a design és minőség területén, a saját integrációs ökoszisztémájáról nem is beszélve, amely alatt kiválóan működnek együtt különböző Apple termékek. Tehát ha iPhone lapul a zsebedben, érdemes laptop terén is egy MacBook felé kacsintgatni. Ezek a laptopok esztétikus megjelenésükkel, fém házukkal elegáns és megbízható benyomást nyújtanak. Az igencsak stabilnak mondható macOS oprendszer nem csak felhasználóbarát, de egyszerűen is kezelhető, a sok Apple szolgáltatás pedig hatékonyan simul bele ebbe az ökoszisztémába.

ASUS

Az ASUS mindig is nagy márkának számított, sokoldalúsága pedig tagadhatatlan. Rengeteg gamer laptopot is gyártanak, a modern dizájn pedig nem csak a játékra alkalmas laptopjai esetén, hanem a mindennapi életre vagy üzleti tevékenységhez gyártott modellnél is megfigyelhető például egy ASUS Zenbook esetén, mely nem csak elegáns, ultravékony, de még könnyű is.

Dell

A Dell laptopok sokoldalúsága, megbízhatósága és személyre szabhatósága volt mindig , amit a felhasználók kiemeltek, ha elégedettségükre voltak kíváncsiak. Nem csak ultravékony, hanem teljesítménycentrikus laptopokat is gyártanak. Kiemelném az XPS sorozatot, amely kiváló minőségű kijelzővel, bika erős hardverrel és stílusos dizájnnal szorongatta meg a piacot. Erőteljesen jelen vannak az üzleti piacon is, ahol akár professzionális szoftvereket is kínálnak készülékük mellé.

Lenovo

Hogy mire helyezi a hangsúlyt a Lenovo? Talán a tartósság, funkcionalitás és innováció lennének a fő kulcsszavak, ha ezt össze kellene foglalni tömören. Ha már tartósságról beszélünk, rögtön itt van a ThinkPad sorozat, mely erről híres és a professzionális tervezésérő, mely minden üzleti igénynek megfelel. A legújabb Lenovo laptopokban pedig olyan innovációkkal is találkozhatunk már, mint a 2 az 1-ben gépek, melyek tabletként is használhatók vagy sátor módban, de van már a piacon hajlítható kijelzővel szerelt modell is a Lenovo zászlaja alatt.

HP (Hewlett-Packard)

A HP legfontosabb tulajdonsága a megbízhatóság és komoly szervízháttér mellett a jó ár-érték arány. Termékeik szintén széles skálán fedik le a felhasználói igényeket az otthoni átlag felhasználóktól az üzleti modelleken át akár a gamerek igényeit is kielégítik.

További márkák

Folytathatnánk még a sort az Acer, MSI, LG, Microsoft és egyéb márkákkal, hiszen rengeteg versenyző próbál megmaradni a piacon, de ebben a cikkben csak néhány legnagyobbat emeltük ki, ettől függetlenül nem szabad elmenni a többi márka mellett sem. Mindig is nyitott szemmel kell járni, mert sose lehet tudni mikor futunk bele álmaink laptopjába.

Az összehasonlítás szempontjai

Amikor egy új laptopot szeretnénk vásárolni, a márkán túl rengeteg dolgot érdemes összehasonlítani a kiszemelt modellek között. Persze az egyik és legfontosabb ilyen az ár-érték arány, de érdemes azt is figyelembe venni, hogy milyen szerviz és garanciális háttért biztosítanak az egyes márkák. Ami viszont még ezeknél is fontosabb lehet az a hardveres jellemzők, vagyis a teljesítménybéli különbségek. Válasszunk hát okosan az igényeink és pénztárcánk metszetében. Van akinek az elsők között szerepel a dizájn, így az sem egy elfelejtendő tulajdonság és akár az innovációban, technológiában is elgondolkodhatunk, ha valami újra és frissre vágyunk, mint például a dupla kijelző vagy a hajlítható kijelző.

Laptop márkák rangsora

Általános használatra

Az összes márka gyárt általános használatra laptopot, így egy alap modell tökéletes választás erre 150-300e Ft közötti árkategóriában. Ezek tökéletesek irodai feladatokra, böngészésre, filmezésre zenehallgatásra, online meetingekhez.

A legjobb üzleti célra

Üzleti célra már komolyabb laptopot érdemes választani, mely például fém házas, vékony, mutatós. Erre tökéletes egy Apple féle MacBook is, vagy bármely márka Business modellje. De arra is ügyeljünk, hogy a céges adatok biztonságban legyenek, külön erre is kaphatunk megfelelő típusokat.

A legjobb kreatív munkára

Bár erre is gyártanak különféle Windows-os modelleket, az igazság az, hogy egy vérbeli grafikus vagy videovágó azt fogja mondani, hogy csakis az Apple MacBook Pro, hiszen az Adobe programok azt támogatják legszélesebb körben és a vérbeli szakemberek is Macbook-on használják legszívesebben ezeket a szoftvereket.

A legjobb játékra

Játékra még mindig az ASUS gyártja a legtöbb laptopot TUF és ROG sorozat alatt, de az MSI és Lenovo megoldásai is egészen jók. Viszont gamer laptopnak akkor is az ASUS-t ajánlom, hiszen a legtöbb választási lehetőséget ők biztosítják.

A legjobb költségvetési választás

A HP esetén vannak a legjobb ár-érték arányú laptopok, de nem azt jelenti, hogy ez a legjobb költségvetési választás, ha az az ár-érték arány nagyon drága laptopoknál tapasztalható leginkább. Minden márka esetén megfigyelhetünk költséghatékony modelleket, így nem nehéz a választás egy alacsonyabb árkategóriában sem, csak alaposan össze kell hasonlítani, melyik márka milyen hardvert kínál.

4. Hogyan válassz notebookot?

A tökéletes notebook kiválasztása nem egyszerű feladat, de mégsem annyira nehéz mint azt gondolnánk. A legfontosabb, hogy legyünk tisztában azzal, milyen célra szeretnénk vásárolni, mik a jövőbeli terveink a laptop felhasználásával kapcsolatban és persze ott az a fránya ár is, mert senkinek sem egyforma a pénztárcájának a vastagsága. Hogy milyen laptopot vegyél, arra írtunk is egy cikket, olvasd el!

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.