Lenovo Smart Paper | Egy okos megoldás jegyzeteléshez

A Lenovo Smart Paper első ránézésre egy kicsit szokatlan méretarányú tabletnek tűnik, de közelebbről megnézve teljesen másról van szó. Az első és legfontosabb, hogy nem egy színes kijelző néz velünk szembe, hanem egy 10,3” méretű E-Ink képernyő, ami első ránézésre akár valódi papír is lehetne. Na de ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük a legelején.

Mi van a dobozban?

Az igényes, kemény doboz kicsomagolása közben izgatottság fogott el, hiszen nem egy átlagos eszközről van szó, ami mellé kapunk még egy tokot, egy igényes, jól kézreálló tollat (sylus) és természetesen egy 10 W-os töltőt 1,5 méteres USB-C töltőkábellel, amivel csak ritkán fogunk találkozni. És természetesen üzembehelyezési útmutatót, biztonsági tájékoztatót és jótállási jegyet is kapunk.

Nézd meg a Lenovo Smart Paper tesztvideóját is!

Külső

A Lenovo Smart Paper méretarányai eltérnek a megszokott tabletekétől, ugyanis a bal szélén egy markánsabb duplakeret található. A 10,3” E-Ink kijelzőn körbe fekete keretet látunk, ez bal oldalon kb. háromszorosa a többi élhez hasonlítva és annak harmada egy fémkeret, kis süllyesztett, hosszúkás mélyedéssel. Elsőre furcsa lehet, de igencsak meg van ennek az oka és előnye. Elsősorban, ha kézben tartjuk, sokkal kényelmesebb, határozottabb fogást biztosít a nagyobb keret, akár jobb- vagy balkezesek vagyunk. Továbbá az extra fémes keretben a mélyedés mágneses, mely a tollat hivatott megtartani. A tok pedig úgy lett kialakítva, hogy azt a kijelzőre hajtva, – a stílus tokon is kialakított mélyedésbe kerüljön.

Hátulja fémes tapintású, 1/3 – 2/3 arányban anyagában és színében különválasztott dizájnt kapott és a Lenovo logót. Jobb felső élén a bekapcsoló gomb, baloldalon pedig egy USB Type-C 2.0 csatlakozó töltéshez és adatátvitelre, valamint dual mikrofon. Alsó élén pedig egy zajszűrő mikrofon.

Hardver

Processzora Rockchip RK3566, négymagos 1,8 GHz. Memóriából 4 GB-ot, míg tárhelyből 64 GB-ot találhatunk benne. A 3500mAH akkumulátor hetekig kitart töltés nélkül, így mindenki kedvére olvashat könyveket, jegyzetelhet vagy akár az olvasási üzemmód segítségével megnyugtató ambient zenét hallgathat. Ezért is említettem, hogy a töltővel ritkán fogunk találkozni, így ne felejtsük el, hogy hová is raktuk azt. De miért bírja ilyen sokáig töltés nélkül? Az E-Ink technológiáról érdemes tudni, hogy csak akkor fogyaszt áramot, amikor kirajzolódik rajta valami. Amikor csak olvasunk rajta és nincs semmiféle változás, az nem jár energiafelhasználással.

Viszont van még benne pár szenzor. Például egy környezetifény-érzékelő a bal felső sarokban a széles káván, hogy tudja állítani a fényerejét az aktuális fényviszonynak megfelelően, ráadásul teszi ezt 26 fényerőszinttel játszadozva és még azt is kiválaszthatjuk, hogy meleg fehér vagy hideg fehér legyen-e ez a fény. Hall szenzorral is rendelkezik, így érzékeli, ha a mágneses tokot rázárjuk és akkor kikapcsol. Továbbá van benne egy Gyorsulásmérő szenzor is.

Vezeték nélküli csatlakozásra ott a WiFi ac és persze BT 5.2 is.

Szoftver és használat

Az operációs rendszer Android 11 alapokon nyugvó nyílt forráskódú fejlesztés. De hogy mi mindenre használhatjuk az eszközt magát? A Lenovo Smart Paper túlzások nélkül a jegyzetelés jövője. Már egy jegyzet létrehozásakor választhatunk 74 sablon közül, hogy minden feladatra tökéletes felületet kapjuk, legyen az egy feladatlista, műszaki rajz vagy akár egy kotta megírása.  Mivel ott a mellékelt toll, bármit feljegyezhetünk és a fejlett kézírásfelismerőnek köszönhetően a kézzel írt jegyzetet azonnal gépelt szöveggé alakíthatjuk, és a kész dokumentumot egy mozdulattal megoszthatjuk másokkal is.

Nincs többé szükség egy komplett tolltartónyi íróeszköz készletre, hiszen digitálisan választhatjuk ki, hogy a toll a 9 fajta írószer közül miként viselkedjen. Lehet toll, ceruza, szövegkiemelő, filctoll, de akár még ecset is. Írás közben 25 milliszekundum a várakozási idő, ami szinte elhanyagolható. A 4096 nyomásérzékenységi szintnek és a dőlésszög érzékelésnek köszönhetően valóban úgy viselkedik majd a toll a kezünkben, mint a kiválasztott íróeszköz viselkedne valójában. Ezért nagyon pontosan és élethűen lehet rajzolni nem csak vázlatokat, hanem akár igazi remekműveket. És még egy „csodadolog”, hogy a toll folyamatosan bekapcsolt elektromágneses rezonancia technológiával tölti magát, így azt külön soha nem kell töltenünk.

Ha már úgy érezzük, hogy eleget jegyzeteltünk, térjünk ki arra, hogy az eBook olvasó továbbfejlesztett technológiáját használó Lenovo Smart Paper miért ne lehetne eBook olvasó is? Persze, hogy lehet rajta digitális könyveket olvasni! Az Ebooks.com szolgáltatásnak köszönhetően pedig kétmillió könyvet érhetünk el vele. De persze mi magunk is feltölthetünk rá fájlokat, legyen az epub, pdf vagy akár docx. És ha egy szót nem értünk, csak rá kell bökni, hogy az intelligens szótárban megkeressük az értelmezését.

A további szoftverek között szerepel a Naptár, számológép és akár az e-mailjeinket is olvashatjuk/megválaszolhatjuk rajta.

Opcionálisan elő lehet fizetni egy prémium felhőalapú tárhelyre is a jegyzeteink felhőben való tárolására és könnyű elérésére más platformokon, ráadásul emellé jár fordítási képesség, valamint  beszéd (angol) szöveggé alakítása is.

Kinek ajánljuk

Őszintén szólva főiskolára tökéletes. Hangjegyzet szöveggé alakítása, jegyzetelés kézzel és annak szöveggé alakítása, szabadkezes rajzolás a jegyzetbe, a dokumentumok gyors megosztása, dokumentumok aláírása, digitális könyvek elolvasása. Körülbelül mindent kivált, amire szükségünk van, könyveket és jegyzeteket. Ettől tökéletesebb területet keresve sem találhatnánk, de ugyanígy munkahelyre is kiváló, amennyiben sokat kell jegyzetelnünk. Mindig kéznél vannak az e-mailek, mindent le tudunk jegyzetelni és megosztani. Erre a feladatra is kiváló. Tehát bárkinek ajánljuk, aki szeret olvasni és imád kézzel jegyzetelni, de nem árt, ha a kézi jegyzeteit akár gépi szöveggé is alakíthatja és pl. bemásolhatja egy e-mailbe.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.