A Xiaomi belecsap az elektromos autó bizniszbe

A Xiaomi márkát már jól ismerhetjük okostelefonjairól és bizony háztartási eszközök, okoskütyük piacán is igencsak jelen van, sőt szinte már mindent is gyártanak.

A Xiaomi okostelefonok révén lett elsősorban közismert a márka, mára szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné, hiszen az iPhone és Samsung telefonok mellett a legnagyobbak között szerepel a köztudatban. Most viszont úgy néz ki, hogy az elektromos autók piacából is egy szeletet szeretnének kihasítani maguknak, hiszen engedélyt kértek az elektromos járművek értékesítésére, még ha csak egyelőre Kínában is.

De ez nem csak egy olyan engedélykérés, hogy majd egyszer talán elektromos autót is gyártanak, hanem konkrét modell specifikációjuk is van már, a Xiaomi SU7 és SU7 Max. A 300 lóerős autó 265 km/h végsebességgel rendelkezik majd és 220kW-os motor dübörög majd szívként a motorháztető alatt. Arról nem beszélve, hogy a már okosporszívóikban is – bár kezdetleges módon működő – de az autóban profira fejlesztett lidar-technológiát is beépítik, mely radarnak köszönhetően az önvezető funkciót is tervezik az autóba.

Tehát a Kínaiak megint itt vannak a sarkon, Amerika és azon belül főleg a Tesla ismét kínai ellefenfelet kapott, érdemes nekik is rákapcsolni, még ha nagyobb technológiai múlttal és tapasztalattal rendelkeznek. Soha nem szabad lebecsülni egy feltörekvő márkát, még ha monopol helyzetben is van a Tesla.

Amit még érdemes megemlíteni, hogy a Xiaomi olyan univerzális operációs rendszert készít, amely az okostelefonjain, okoseszközein, háztartási gépein és a jövőben az autóin is megegyezik, így tökéletes ökoszisztémát alkotva, ahogy teszi azt például az Apple is az iOS eszközei között.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.