ASUS gamer notebookok RTX 40 VGA-val a fedélzeten

Az ASUS legújabb gamer sorozataiba már az Nvidia Geforce RTX 40XX videóvezérlői kerültek, legyen szó akár az ASUS ROG Strix, Zephyrus vagy ASUS TUF szériáról. A különböző felszereltségű modellekben RTX 4050, 4060, 4070, 4080 vagy akár 4090 lapul.

Nézd meg a videós tesztet is az Asus ROG notebookról:

Külső megjelenés

Ezek a gamer notebookok igazán menő, helyenként robosztus, de mindenképpen tekintélyt parancsoló külsőt kaptak, arról nem is beszélve, hogy helyenként igencsak menő LED világítással is rendelkeznek, nem csak a billentyűzet háttérvilágítása okán, hanem oldalán, hátulján, tetején, alján, szinte bárhol megjelennek az Aura Sync támogatást élvező LED fények. Ráadásul, némelyik modell még átlátszó borítást is alkalmaz helyenként, ami még menőbbé teszi a kinézetet és a világítást is.

Hardver

Legyen szó akár a az ASUS TUF Gaming szériáról, az ASUS ROG Strix szériáról vagy az ASUS ROG Zephyrus szériáról, mindegyik jó vételnek számít, ha következő ASUS notebookunk RTX 40 videóvezérlővel szeretnénk megvásárolni. Hiszen még a “leggyengébb” RTX 4050-el szerelt modell is bár fél millió feletti árcímkével büszkélkedhet, cserébe viszont 50-60 FPS-el viszi a játékokat FHD esetén, és ettől csak feljebb van.

Arról nem is beszélve, hogy gamer notebookokhoz híven 144 Hz-es képfrissítés a minimum ezeknél a masináknál, de találhatunk itt 165 Hz és 240 Hz-re képes IPS-szintű LCD kijelzőket is. De amint túllépünk a VGA-n, érdemes megjegyezni, hogy processzorból is mindenhol vagy 13. generációs Intel Core i5, i7 vagy i9 jár hozzá, AMD esetén pedig AMD Ryzen 9 (7945HX), ami az ASUS ROG Zephyrus Duo gépeknek a kiváltsága, ahol a billentyűzet felett kapunk egy másodlagos kijelzőt, amely jól jöhet képszerkesztésnél, videóvágásnál, de akár gaming közben a discord és egyéb streaming segédeszközök futtatásakor.

Memóriából a minimum 16 GB DDR4, de a legkomolyabbak már 16, 32 vagy akár 64 GB DDR5 4800 MHz sebességű ramokkal szereltek. Tárhelyből is minimum 512 GB áll rendelkezésre, de leginkább már 1 TB vagy akár 2 TB a jellemző, ami valljuk be elég izmos tárhely mennyiségnek bizonyul.

VR Reads

Természetesen az összes RTX 40-el szerelt notebook VR Ready, így egy HTC Viva Valve index vagy akár egy komolyabb Oculus is könnyedén csatlakoztatható hozzá, hiszen nevetve megjelenítenek bármit az egyszerűbb Beat Sabertől egészen a Half-Life: Alyx-ig. Szóval ha VR-ben is gondolkodsz, mindenképpen érdemes figyelembe venned egy RTX 40-es notebook vásárlásának számos előnyét.

Általános dolgok

Ahogyan lenni szokott a Gamer notebookok gigabites LAN csatlakozóval és a leggyorsabb WiFi-vel, legújabb Bluetooth-szal is el vannak látva. Rendelkeznek webkamerával és háttér világításos billentyűzettel, amit viszont érdemes tudni, hogy súlyra ezek nem a legkönnyebbek, átlagosan 2,5 kg súlyúak, de hát van bennük anyag rendesen, és egész komoly hűtési rendszert tudhatnak maguknak, mert komoly játékok esetén elengedhetetlen a megfelelő hűtés.

DLSS

És persze jön a DLSS 3 is, amely az alacsonyabb felbontásban futtatott, de profi mód felskálázott játékok megoldása, így akár egy RTX 4050-es kártyával, ami “csak” 40-50 FPS-re képes adott játék esetén, ha az támogatja a DLSS-t, máris 100 FPS fölé ugorhat a framerate.

Kiknek ajánljuk ezeket a gépeket?

Elsősorban akik komolyabb játszadozásban gondolkodnak, és nem sajnálják megvenni a legjobb notebookot erre a célra, főleg ha hosszabb távban gondolkodnak. Amennyiben VR-t is szeretnének használni, az egy jó pont, mert kacagva megjelenítik a VR tartalmakat is. Továbbá aki grafikai, videóvágó vagy modellező munkára is használná, annak kifejezetten tökéletes választás, hiszen az Nvidia Studionak köszönhetően már ezekben a munkákban is kiváló segítséget nyújt.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.