3 legjobb laptop egyetemre 2024

3 legjobb laptop egyetemre

Az egyetemre, főiskolára laptop vásárlást tervezgetve érdemes átolvasni ezt a cikket, mert ajánlunk 3 különféle notebookot, amit érdemes megfontolni. Mindegyik más-más igényeket fog kiszolgálni, döntsd el, neked melyik felelne meg!

1. Legjobb laptop egyetemre

Az egyik legjobb választás az Apple MacBook Air 15.3 2023, ugyanis bár 15,3″ méretűre nőtt mégis karcsúsága miatt egyik igencsak könnyen hordozható notebooknak számít a piacon és súlya is csupán 1,51 kg. Üzemideje fergeteges és egy biztos, az egész egyetemet kacagva kihúzza, nem fog 2 év után elavultnak számítani, vagy végtelenül belassulni. Persze a Windows szerelmesei lehet kicsit szokatlannak fogják elsőre tartani, a MacOS azért elég barátságos tud lenni, és könnyen hozzá lehet szokni. Minőségi anyaghasználata, vékony kivitele sokak szívét dobogtatja majd meg. Amennyiben Apple telefont használsz, akkor pedig nem kérdés, hogy az Apple ökoszisztéma bővítésének irányában érdemes gondolkodnod, csapj le egy MacBook Air-re!

2. Olcsó laptop egyetemre

Amennyiben a pénztárcád nem engedhet meg magának egy MacBook Air-t, vagy csak egy olcsóbb, de mégis inkább Windows-os notebookra vágysz, a Lenovo V széria bármely tagja jó választás lehet. Ha egy olcsóbbat emelnék ki, az a Lenovo V15 G4 AMN lenne, amely 15,6″-os kijelzőjével és 1,65 kg súlyával még elég könnyen hordozhatónak nevezhető. A kijelzője FHD felbontású matt TN LCD. Egy AMD Ryzen 7320U procit pakoltak bele 4M Cache-el és maximálisan 4,1GHz működési órajellel, memóriából pedig 8GB van benne, ami már bőven elég komolyabb munkafolyamatokhoz, multitaskinghoz. Grafikus vezérlője AMD Radeon 610M. Tárhelyből pedig 512GB M.2 SSD áll rendelkezésre. Ha olcsó, megbízható és igényes kivitelű notebookra vágysz, ez egy jó választás.

3. Fullos laptop egyetemre

Nos igen, aki fullosabb laptopot szeretne egyetemre, az általában azt jelenti, hogy komolyabb munkára is fogná, persze ez alatt leginkább játékra gondolunk. 😉 Ebben az esetben, ha árral nem szeretnénk elszállni, de egy erős középkategóriás gamer notebookot szeretnénk, minimum olyat kell keresnünk, amibe egy RTX 4060-at pakoltak. Éppen ezért esett a választás az ASUS ROG szériára olyan tagjára, ami megfelel ennek a kritériumnak, ez pedig az ASUS ROG Strix G16 G614 notebook.Processzora egy erős Intel Core i5-13450HX proci a 13. generációból 20M Cache-el és maximum 4,6 GHz-es órajellel. Ahogyan azt említettem, egy GeForce RTX 4060 lapul benne 8 GB GDDR6 memóriával szerelve. A Laptopban pedig 16 GB DDR5 memória van 4800MHz-es órajellel. Tárhelyül pedig 512GB M.2 SSD-t kapunk. A kijelző matt IPS-szintű LCD 165Hz-es képfrissítéssel. Ez azért egy ütős gamer notebook, nem lesz gond a játékokkal rajta és persze tanulásra, különféle munkákra is kiváló, legyen szó akár videóvágásról vagy képszerkesztésről, 3D modellezésről vagy éppen programozásról.

Hogyan válasszunk laptopot?

Arról hogy hogyan válassz laptopot, már írtunk korábban cikket. Nagy vonalakban viszont az a lényeg, hogy tudd mi a célod, pontosan mire szeretnéd használni, milyen feltételeknek kell teljesülnie fizikai fronton, mint például a mérete. Megkeresni pedig roppant egyszerű, hiszen a notebook.hu laptopkeresője a notebook szekció baloldali sávjában egyszerű és gyors szűrést biztosít a hatékony kereséshez.

Egyetemre notebook vagy tablet

A kérdésre gyorsan rá is vághatnánk a választ, hogy mindenképpen notebook, hiszen sokat kell majd gépelni, ami tableten kényelmetlen és nehézkes hosszútávon. DE! És itt az a de. Miért ne lehetne egyszerre mindkettő? Ott vannak pl. a Microsoft Surface Go és Microsoft Surface Pro notebookok, melyek igazából tabletek teljesértékű Windows-al és ahhoz megfelelő hardverrel, viszont billentyűzetes védőborítással. Miről beszélek? Hát erről:

Egyetem laptop nélkül

Egyetem laptop nélkül? Nem probléma, de tény, hogy az ember mai világban lemarad. Mindenképpen hátrány, ha nem közvetlenül laptopba jegyzetelünk. Persze van még mindig, aki a füzetek híve, viszont a legtöbben azt is begépelik maguknak és azzal is tanulnak. Ahogy már elképzelhetetlen, hogy az emberek mobiltelefon nélkül rohangáljanak, körülbelül ugyanolyan laptop nélkül egyetemre járni. Megoldható, de hátrányos.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.