Kezdőlap / Cikkek / Hogyan építsem fel a home office-om?

Hogyan építsem fel a home office-om?


Habár a Home Office lehetősége eddig is elég elterjedt volt számos munkahelyen, mégis a mostani helyzetben éli igazán fénykorát. Már csak az a kérdés, hogyan is építsd fel saját Home Office-od.

Legelőször el kell dönteni, hogy notebook vagy asztali PC mellett döntünk-e, majd meghatározni egy célt, mégis milyen feladatokra fogjuk használni jövőbeli munkaállomásunkat, és hogy milyen kerettel rendelkezünk, amit erre szánunk.

Amennyiben notebook mellett döntesz, érdemes átolvasnod cikkünket, hogy 2020-ban milyen notebook-ot is válassz magadnak. Asztali PC esetén pedig nézz szét kompett PC választékunk között! De nehogy azt hidd, mindezt ilyen egyszerűen megúsztad. Nem-nem. Egy tökéletes komfortot kell magad körül kialakítanod, pontosabban álmaid munkaállomását, hogy kényelmesen, jól érezd magad munka közben. A laptop jó választás, ha szükség esetén magaddal szeretnéd vinni a munkádat. Viszont, ha otthon dolgozol vele vagy asztali PC-t választasz, szükséged lehet kiegészítő perifériákra.

Egy másik monitorra, főleg ha a munkahelyen is 2 vagy több monitorhoz voltál szokva. A legjobb választások közzé tartoznak a SAMSUNG monitorok, LG monitorok, esetleg ASUS vagy Acer monitorok. Nincs is jobb attól, amikor nyugodtan tudsz két forrásból dolgozni, és nem kell az ablakok között váltogatnod ehhez. Talán még izgalmasabb és praktikusabb, ha rögtön széles képarányú monitorok közül választasz, mert azokon egyébként is szépen el lehet férni egymás mellé megnyitott alkalmazásablakokkal is.

Billentyűzet és egér nélkül is lehet használni egy notebookot, de valljuk be, hosszútávon, egész nap asztalnál ülve ez kényelmetlen. Főleg komolyabb egerész mutatványok esetén érezzük azt, hogy szívesen megszorongatnánk, aki a touchpadot feltalálta, ezért is érdemes ebben az esetben külső perifériákhoz fordulni. Billentyűzet és egér kombók is kaphatók szép számmal nálunk, de akár külön is kiválaszthatjuk egerünket és/vagy billentyűzetünket is.

Nagy valószínűséggel ülve használjuk a notebook-ot munkára, ahhoz pedig nem elég ergonomikus egy sima konyhaszék vagy egy egyszerűbb ülőalkalmatosság. Ezért is ajánlott a lehető legkényelmesebb szék beszerzése. Erre a célra a legtökéletesebb egy gamer szék. Oké, nem akarsz játszani, akkor miért ragaszkodom a gamer székhez? Ezek a székek úgy vannak kialakítva, hogy akár napi 8-10 órás játékra is végig kényelmes legyen, a gerincünket ne terheljük, ne görbén üljünk benne. Jó legyen a szellőzése és az anyaghasználata. Nem utolsósorban pedig egész vagányan néznek ki. Sok munkahelyen egyébként bevett szokás, hogy a dolgozóknak éppen ezen okokból gamer székeket vesznek.

Webkamerát is érdemes külön vásárolni, ha a notebookban gyengébb minőségű van, vagy ha asztali PC-vel rendelkezünk. A meetingeket valószínűleg Home Office esetén sem ússzuk meg, ebben az esetben pedig hadd lássa a főnök a képünket megfelelő minőségben! Arról nem is beszélve, hogy komolyabb tárgyalások esetén sem jön rosszul, ha jó képminőséggel tudunk résztvenni a videokonferencián, nem pedig valami borzalmas felbontású, homályos pacaként.

Adathordozókkal és adattárolókkal hogy állsz? Az SSD-vel rendelkező laptopok piszok gyorsak, de legtöbbször kevés tárhellyel rendelkeznek, éppen ezért érdemes külső HDD-t vagy SSD-t is használni hozzájuk, amin akár könnyedén magaddal is viheted a munkádat. De ha csak egy pici pendrive-ra van szükséged, az is jó ötlet lehet, hiszen az adathordozók legkisebb fajtája, ami egy kulccsomón is kényelmesen elfér.

Fontos lehet a notebook és laptop hűtése, mert az egész napos használat alatt erőteljesen képes felmelegedni, arról nem is beszélve, ha nagy számításigényű feladatokat végzünk vele. Erre is van megoldás, arról nem is beszélve, hogy kényelmesen megdönti felénk. Érdemes a gép élettartamátnak növelése érdekében beruházni egyre.

Ha mégis mozgósítani kell magad és a munkád, akkor egy notebook táskára is szükséged lesz. Ezek közül oda kell figyelned a méretére, hogy biztosan beleférjen a laptopod, valamint milyen zsebei vannak, milyen a kialakítása, anyaghasználata. És persze tetszik-e kinézetre, de a lényeg úgyis elsősorban a védelem.

Minden elengedhetetlen szoftverrel rendelkezel? Windows, Office365 és vírusírtó már van a gépeden? Ha valamelyik hiányzik, akkor bizony ideje gyorsan beszerezned őket. Válaszd ki a számodra megfelelőt!

Ezután már nincs is más hátra, mint jó munkát kívánjunk Neked!

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Mit csinálj otthon?

Most a legtöbben otthon tartózkodnak, a diákok nem járnak iskolába, a felnőttek nagy része pedig …