Kezdőlap / Cikkek / Milyen mobilt vegyek 2022-ben?

Milyen mobilt vegyek 2022-ben?

Sokan fordulnak ezzel a kérdéssel a leginkább kütyümániás ismerősükhöz. Persze azonnal felmerül, hogy mennyi a maximálisan rászánt összeg, amiből a legjobbat kellene választani. Fontos viszont, hogy kinek és milyen céllal lesz a telefon, valamint Android vagy iOS operációs rendszer a preferált, mert átszokni bizony kevesen akarnak.

Kinek?

Nagyszülőknek, idősebb rokonnak

Telefonvásárlás nagyszülők esetén nem egyszerű feladat. Ha idegenkednek a technológiáktól, és úgy ítéled meg, hogy nem fognak tudni érintőképernyőt kezelni, akkor maradj a nagyi phone-nál, ami végtelenségig leegyszerűsített, csak telefonálni és SMS-ezni lehet főként velük, és nagy fizikai gombbal rendelkeznek.

Ha még többet szeretnél olvasni a témáról, akkor olvasd el nagyon részletes mobiltelefon időseknek útmutatónkat is.

Szülőknek

Szülők esetén már más a helyzet, a középkategória alsóbb szegmenséből nyugodtan lehet nekik vásárolni. Alsó kategóriával nem érdemes senkit – így őket sem – az őrületbe kergetni. Nekik tökéletes a Xiaomi Redmi sorozatának akármelyik tagja, vagy akár a SAMSUNG Galaxy A sorozat tagjai.

Gyereknek

Gyerkőcnek is mindenképp középkategóriát javaslom, hogy tudjon játszani is, de ha elvesztené, eltörné a telefont, akkor se legyen túl nagy az anyagi kár. Esetlegesen jó opció a Redmi és Galaxy A széria. A Galaxy A széria egyébként kifejezetten tinédzsereknek készült, szuper kijelzővel, nagyszerű kamerával, hosszú üzemidővel.

Üzletembereknek

Munkára, komoly üzletembereknek nem kérdés, hogy a felsőkategória készülékei között érdemes szemezgetni, egy aktuális Samsung Galaxy Ultra vagy a legújabb iPhone javasolt. Itt általában ez már presztizs kérdés.

Milyen céllal?

Fényképezés, videózás

Ha fontos, hogy megörökítsd az életed rezzenéseit, szeretsz instára, Facebookra posztolni, folyamatosan fényképezel, videózol, ez a legfontosabb számodra, akkor érdemes olyan telefon után nézned, amivel jó képek készíthetők. A Samsung, Xiaomi és Huawei készülékei nagyon jó képeket lőnek a felső-középkategóriától fölfelé, de az Apple is mindig vezető ezen a téren, válassz ezek közül.

Játék

Sokat játszol? Már a középkategóriától fölfelé bármelyik telefonon tudsz játszani, akár a legkomolyabb játékokkal is. Persze érdemesebb minél gyorsabb CPU és GPU-val szerelt modellt választani, de 100e Ft fölött már egyik telefon játékos képességeiben sem fogsz igazán csalódni.

Nézd meg videónkat is az okostelefon választásról!

Milyen szempontok alapján válasszuk ki a telefont?

Elsősorban az anyagi keret, ami valamilyen szinten a legtöbb embert köti bizonyos kategóriákhoz, de ha ezen túllépünk, az alábbi szempontokat is sorra vehetjük. 

Fizikai méret

Sokaknak a méret is számít. Van, aki nagyot, és van, aki kicsit szeretne. Én személy szerint a nagy telefonok híve vagyok, többek között azért is van Samsung Galaxy Z Fold3 nálam, és köszöni, elfér minden nadrágom zsebében. Viszont egyre kevésbé találunk már a piacon kis telefont, de a gyártók próbálnak egyre kisebb kávákkal operálni, ami korábban a felső kategóriára voltak jellemzők, de ez már minden kategóriába beköszöntött.

Tárhely mérete

Nem utolsó szempont fotózásnál, videózásnál, főleg ha 4K-ban rögzítesz, hogy nagy tárhelyed legyen, így a nagyobb tárhelyű és/vagy microSD-vel bővíthető készüléket válassz magadnak!

Produktivitás

Ha szeretsz rajzolni, jegyzetelni, néha prezentálnod kell, és mindezt a mobilodról oldanád meg legszívesebben, akkor ajánlott valamelyik tollal működő/rendelkező Samsung telefon, akár egy Samsung Galaxy S22 Ultra vagy egy Samsung Galaxy Z Fold 3. Arról nem is beszélve, hogy a felsőkategóriás Samsung telefonokban van Samsung Dex, egy saját operációs rendszer, amit bármilyen kijelzőre kirakhatsz, és egy desktop rendszeren dolgozhatsz, használhatod a telefonod.

Operációs rendszer és árkategória alapján

Apple igény esetén

Amennyiben iPhone-t szeretnél, ott nem túl sok variáció merül fel. Ha alacsonyabb a keret, akkor egy korábbi modellt érdemes nézni. Sok helyen még kapható az iPhone 7-es, de ha komolyabbra lenne szükség, és van több pénz is rá, akkor iPhone 8 is beszerezhető még, vagy közel hasonló áron az idei iPhone SE3 is elérhető, habár kamerák tekintetében egyik sem rendelkezik túl nagy felhozatallal. Az előd modellek is jó választásul szolgálhatnak: iPhone 12 mini, 12, 12 Pro. Viszont, ha a legújabb és legjobb készüléktípusra van szükséged, ott az iPhone 13 mini, 13, 13 Pro és 13 Pro Max. Mindenki eldöntheti, melyiket szeretné, hiszen fizikai méretben, kijelzőben, kamera és akksi tekintetében is eltérnek egymástól. Valmint különböző tárhelymérettel is beszerezhetők. Ha szeretnél többet megtudni az iPhone 11 modelljeiről, itt írtunk róluk korábban. 

Apple telefonok 150-200e Ft között

Apple telefonok 200e Ft felett

Android igény esetén

Sokan korán leírják az androidos készülékeket, ha már találkoztak egy alsó kategóriás variánssal, aminek következtében az a kép alakult ki bennük, hogy használhatatlan, lassú, egyszerűen nem azt a fluid élményt nyújtja, mint az iPhone-ok.

Pedig léteznek sokkal olcsóbban, már a középkategóriában is gyors és megbízható készülékek, felső-közép és a felsőkategóriáról nem is beszélve.

Alsó kategória (25-50e Ft)

Az ár itt is komoly tényező, viszont az alsó kategória legalját érdemes elkerülni. Esetleg nagyszülőnek, ha van türelme, jó lehet, de ebben az árkategóriában csak a Xiaomi Redmi sorozat legolcsóbb tagjai a még használhatók. Akiknél viszont az érintőkijelző tabu, nekik inkább nagyi telefont érdemes venni, vagy bármilyen más fizikai gombosat. A nagyi telefonban viszont az a jó, hogy hatalmas gombjai vannak és nagyrészt telefonálni, SMS-ezni lehet velük. Esetleg még zseblámpa és FM rádió is van bennük.

Emporia RL1 – nagyi mobil

Középkategória (50-150e Ft között)

A középkategóriás telefonokkal azért már bőven el lehet lenni, alsóbb árszegmensben a Xiaomi, készülékeit ajánlom, míg a 150e Ft-hoz közeledve egy jobbféle SAMSUNG is kapható már, bár nem biztos, hogy többet fog tudni, mint egy tőle olcsóbb Xiaomi. 😉 Szülőknek, gyerekeknek, átlag felhasználásra ajánlom.

Mobil 100e Ft alatt

Mobil 150e Ft alatt

Felső-középkategória (150-200e Ft között)

A felső-középkategória egy olyan biztonságos zóna, ahol már bátran válogathatunk, kevés kompromisszummal találkozunk majd, de persze néhol érezzük, hogy a felsőkategória határát súroljuk, mégsem lépjük azt át. Akinek fontos a sebesség, a jó telefonok, és ezt a keretet engedheti meg magának, nekik ezeket ajánlom:

Mobil 200e Ft alatt

Felsőkategória (200-500e Ft között)

Általában a tavalyi legdrágább modellek és az idei év új modelljei sorolhatók ebbe a kategóriába. Szuper kamera, eszméletlen sebesség és kiemelkedő felépítés jellemző ezeket a készülékeket. Aki innen választ, nehezen nyúlhat mellé.

Mobil 300e Ft alatt

Mobil 400e Ft alatt

Mobil 500e Ft alatt

Csúcstechnika, újdonságok (500e Ft felett)

Ebbe a kategóriába a már valóban megfizethetetlen újdonságok és csúcskészülékek kerülnek, mint pl. a Samsung összehajthatós telefonjai vagy például a Xiaomi Mi Mix Alpha koncepció telefon, ami kereskedelmi forgalomban végül nem is kapható.

Mobil 500e Ft felett

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

NVIDIA Studio platform | RTX GPU felhasználás kreátor szemmel

Mindenki jól ismeri az NVIDIA RTX GPU-ját, de leginkább játékokhoz szükséges videóvezérlőként gondolunk rá, holott …