Milyen mobilt vegyek 2024-ben?

Sokan fordulnak ezzel a kérdéssel a leginkább kütyümániás ismerősükhöz. Persze azonnal felmerül, hogy mennyi a maximálisan rászánt összeg, amiből a legjobbat kellene választani. Fontos viszont, hogy kinek és milyen céllal lesz az okostelefon, valamint Android vagy iOS operációs rendszer a preferált, mert átszokni bizony kevesen akarnak.

Kinek?

Nagyszülőknek, dédiknek, idősebb rokonnak

Telefonvásárlás idősebb nagyszülők, dédnagyszülők esetén nem a legegyszerűbb feladat. Ha idegenkednek a modern technológiai vívmányoktól, és úgy ítéled meg, hogy nem fognak tudni érintőképernyőt kezelni, akkor maradj a nagyi phone-nál, ami végtelenségig leegyszerűsített, csak telefonálni és SMS-ezni lehet főként velük, és nagy fizikai gombokkal rendelkeznek.

Persze van ám kivétel, ismerek olyan nagymamát, aki a kisunokának messengeren küldi át a Facebookon látott legtutibb almáspite receptjét, mert bizony ilyen is van! Ne írjuk le az időseket, mert egyesek igenis képesek haladni a korral, nyitottak az újra!

Ha még többet szeretnél olvasni a témáról, akkor olvasd el nagyon részletes mobiltelefon időseknek útmutatónkat is.

Szülőknek

Szülők esetén már más a helyzet, a középkategória alsóbb szegmenséből nyugodtan lehet nekik vásárolni. Alsó kategóriával nem érdemes senkit – így őket sem – az őrületbe kergetni. Nekik tökéletes a Xiaomi Redmi sorozatának akármelyik tagja, vagy akár a SAMSUNG Galaxy A sorozat tagjai.

Gyereknek

Gyerkőcnek is mindenképp középkategóriát javaslom, hogy tudjon játszani is, de ha elvesztené, eltörné a telefont, akkor se legyen túl nagy az anyagi kár. Esetlegesen jó opció a Xiaomi Redmi és Samsung Galaxy A széria. A Galaxy A széria egyébként kifejezetten tinédzsereknek készült, szuper kijelzővel, nagyszerű kamerával, hosszú üzemidővel.

Üzletembereknek

Munkára, komoly üzletembereknek nem kérdés, hogy a felsőkategória készülékei között érdemes szemezgetni, egy aktuális Samsung Galaxy S vagy a legújabb iPhone javasolt. Itt általában ez már presztizs kérdés.

Milyen céllal?

Fényképezés, videózás

Ha fontos, hogy megörökítsd az életed rezzenéseit, szeretsz instára, Facebookra posztolni, folyamatosan fényképezel, videózol, ez a legfontosabb számodra, akkor érdemes olyan telefon után nézned, amivel jó képek készíthetők. A Samsung, Xiaomi és Huawei készülékei nagyon jó képeket lőnek a felső-középkategóriától fölfelé, de az Apple úgyszintén vezető ezen a téren, válassz ezek közül!

Játék

Sokat játszol? Már a középkategóriától fölfelé bármelyik telefonon tudsz játszani, akár a legkomolyabb játékokkal is. Persze, érdemesebb minél gyorsabb CPU és GPU-val szerelt modellt választani, de 100e Ft fölött már egyik telefon játékos képességeiben sem fogsz igazán csalódni.

Nézd meg videónkat is az okostelefon választásról!

Milyen szempontok alapján válasszuk ki a telefont?

Elsősorban az anyagi keret, ami valamilyen szinten a legtöbb embert köti bizonyos kategóriákhoz, de ha ezen túllépünk, az alábbi szempontokat is sorra vehetjük. 

Fizikai méret

Sokaknak a méret is számít. Van, aki nagyot, és van, aki kicsit szeretne. Én személy szerint a nagy telefonok híve vagyok, többek között azért is van Samsung Galaxy Z Fold5 nálam, és köszöni, elfér minden nadrágom zsebében. Viszont egyre kevésbé találunk már a piacon kis telefont, de a gyártók próbálnak egyre kisebb kávákkal operálni, ami korábban a felső kategóriára voltak jellemzők, de ez már minden kategóriába beköszöntött.

Tárhely mérete

Nem utolsó szempont fotózásnál, videózásnál, főleg ha 4K-ban rögzítesz, hogy nagy tárhelyed legyen, így a nagyobb tárhelyű és/vagy microSD-vel bővíthető készüléket válassz magadnak!

Produktivitás

Ha szeretsz rajzolni, jegyzetelni, néha prezentálnod kell, és mindezt a mobilodról oldanád meg legszívesebben, akkor ajánlott valamelyik tollal működő/rendelkező Samsung telefon, akár egy Samsung Galaxy S24 Ultra vagy egy Samsung Galaxy Z Fold5. Arról nem is beszélve, hogy a felsőkategóriás Samsung telefonokban van Samsung Dex, egy saját operációs rendszer, amit bármilyen kijelzőre kirakhatsz, és egy desktop rendszeren dolgozhatsz, használhatod a telefonod.

Operációs rendszer és árkategória alapján

Apple igény esetén

Amennyiben iPhone-t szeretnél, ott nem túl sok variáció merül fel. Ha alacsonyabb a keret, akkor egy korábbi modellt érdemes nézni, vagy ott a tavalyi iPhone SE3, habár kamerák tekintetében nem rendelkezik túl nagy felhozatallal. Az előd modellek is jó választásul szolgálhatnak: iPhone 12 mini, 12, 12 Pro. Esetleg választhatsz az iPhone 13 mini, 13, 13 Pro és 13 Pro Max variációk közül, vagy az iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro vagy iPhone 14 Pro MAX. Aki a legújabbra vágyik, annak pedig ott van az iPhone 15 széria. Mindenki eldöntheti, melyiket szeretné, hiszen fizikai méretben, kijelzőben, kamera és akksi tekintetében is eltérnek egymástól. Valamint különböző tárhelymérettel is beszerezhetők. Érdemes elolvasni iPhone részletre cikkünket!

Apple telefonok 200e Ft alatt:

Apple telefonok 200-300e Ft között:

Apple telefonok 300e Ft felett:

Android igény esetén

Sokan korán leírják az androidos készülékeket, ha már találkoztak egy alsó kategóriás variánssal, aminek következtében az a kép alakult ki bennük, hogy használhatatlan, lassú, egyszerűen nem azt a fluid élményt nyújtja, mint az iPhone-ok.

Pedig léteznek sokkal olcsóbban, már a középkategóriában is gyors és megbízható készülékek, felső-közép és a felsőkategóriáról nem is beszélve.

Alsó kategória (40-100e Ft)

Az ár itt is komoly tényező, viszont az alsó kategória legalját érdemes elkerülni. Esetleg nagyszülőnek, ha van türelme, jó lehet, de ebben az árkategóriában csak a Xiaomi Redmi sorozat legolcsóbb tagjai a még használhatók. Akiknél viszont az érintőkijelző tabu, nekik inkább nagyi telefont érdemes venni, vagy bármilyen más fizikai gombosat. A nagyi telefonban viszont az a jó, hogy hatalmas gombjai vannak és nagyrészt telefonálni, SMS-ezni lehet velük. Esetleg még zseblámpa és FM rádió is van bennük.

Emporia RL1 – nagyi mobil

Középkategória (100-150e Ft között)

A középkategóriás telefonokkal azért már bőven el lehet lenni, alsóbb árszegmensben a Xiaomi, készülékeit ajánlom, míg a 200e Ft-hoz közeledve egy jobbféle SAMSUNG is kapható már, bár nem biztos, hogy többet fog tudni, mint egy tőle olcsóbb Xiaomi. 😉 Szülőknek, gyerekeknek, átlag felhasználásra ajánlom.

Mobil 100e Ft alatt

Mobil 150e Ft alatt

Felső-középkategória (150-200e Ft között)

A felső-középkategória egy olyan biztonságos zóna, ahol már bátran válogathatunk, kevés kompromisszummal találkozunk majd, de persze néhol érezzük, hogy a felsőkategória határát súroljuk, mégsem lépjük azt át. Akinek fontos a sebesség, a jó telefonok, és ezt a keretet engedheti meg magának, nekik ezeket ajánlom:

Mobil 200e Ft alatt

Felsőkategória (250-500e Ft között)

Általában a tavalyi legdrágább modellek és az idei év új modelljei sorolhatók ebbe a kategóriába. Szuper kamera, eszméletlen sebesség és kiemelkedő felépítés jellemző ezeket a készülékeket. Aki innen választ, nehezen nyúlhat mellé.

Mobil 400e Ft alatt

Mobil 500e Ft alatt

Csúcstechnika, újdonságok (500e Ft felett)

Ebbe a kategóriába a már valóban megfizethetetlen újdonságok és csúcskészülékek kerülnek, vagy olyan speciális technológiát alkalmazó, mint pl. a Samsung összehajthatós telefonjai vagy mint például anno a Xiaomi Mi Mix Alpha koncepció, ami kereskedelmi forgalomban végül nem is volt kapható.

Mobil 500e Ft felett

További ajánlott cikkek a témában:

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.