Gamer notebook választás 2024

Aki gamer notebook vásárlás előtt áll, az bizony kemény fába vágja a fejszéjét. Nem árt, ha minden apró részletre odafigyelsz, ezért is írjuk ezt a cikket, hogy semmi ne kerülje el a figyelmed, mert itt nem babra megy a játék, hanem FPS-re.

Gamer notebook választás esetén több olyan dolgot is figyelembe kell venni, ami nem kerülheti el a figyelmed, így az alábbiakról lesz szó a cikkben.

Videókártya választás gamer laptopba

A két nagy márka, az AMD és Nvidia közül választhatunk videókártyát, de az igazat megvallva aki komolyan gamer notebook vásárlására adja a fejét, hamar felfedezi, hogy az Nvidia uralja a piacot és érdemes azon a területen tapogatózni. Nem mondom, hogy az AMD Radeon RX 7000-es sorozata nem lehet jó választás 2024-ben, főleg ha AMD Radeon párti vagy, viszont ha nem tudsz dönteni, én mindenképp egy Geforce Nvidia RTX-et ajánlanék a 30xx vagy méginkább 40xx szériából.

Miért válassz AMD videókártyát gamer laptopba?

  • Olcsóbb, de nem rosszabb, mint a konkurencia, így ha szűkösebb a keret, érdemes AMD videókártyával szerelt Gamer laptopokat nézegetni, még ha az RX7000 szériája az AMD Radeonnak csak az Geforce Nvidia RTX 3000 széria konkurense is.
  • Ha belépő vagy középkategóriás gamer notebookot szeretnél, akkor is tökéletes választás, hiszen amellett, hogy olcsóbban hozzájutsz, ezt a szintet tökéletesen kielégítik az AMD Radeon kártyái a Radeon 7600-tól egészen a 7800-as modellig. 1080p felbontástól 1440p-ig kiválóan alkalmasak, sőt a 7800-as modell már a 4K felé is képes kacsintgatni jó néhány játék esetében.

Az AMD Radeon RX 7000 széria tagjai az alábbiak szerint állítható az Nvidia kártyái mellé.

Belépő szint

Közép kategória

  • Radeon RX 7700S/M – Nvidia RTX 3060 Ti (1440p 60+ FPS)
  • Radeon RX 7800S/M – Nvidia RTX 3080 Ti (1440p 60+ és 4K 30+ FPS)

Felső kategória

  • Radeon RX7900S/HX – Nvidia RTX 3090 Ti (4K 60+ FPS)

Miért válassz NVIDIA videókártyát gamer laptopba?

  • Ha csúcsteljesítményre vágysz, az érthető, viszont azt az Geforce Nvidia RTX 4000 tagjaitól fogod megkapni, mert az AMD Radeon egy egész generációval le van maradva és csak 2024. év végén jön ki az RTX 4000 ellenfelével.
  • Professzionális munkagépet is keresel, nem csak játszanál? Akkor is az RTX kártyák lesznek a jó opciók, hiszen rengeteg olyan funkciója van, mint a videóvágó és grafikai szoftverek hardveres támogatása (CUDA Toolkit), a streaming megtámogatása zajszűrővel és AI háttér eltávolítással (Nvidia Broadcast). De Tensor magjainak köszönhetően rengeteg AI keretrendszer gyorsítására is képes.
  • Technológiai innovációkat kihasználnád a játékokban, akkor a Ray Tracing és DLSS 3 le fog venni a lábadról.

A piacon még van létjogosultsága az Nvidia RTX 3000 szériának, hiszen rengeteg gamer laptop kapható, amit ezzel a videóvezérlővel szereltek. A legújabb 4000 széria viszont elérhető már egy jó ideje, így azt nézzük meg első körben, hogy mire lehet számítani tőlük:

Belépő szint

Közép kategória

Felső kategória

A pénztárcánk vastagságának és a felbontás/FPS számának arányában nem lesz nehéz a döntést meghozni, hogy melyik videókártyával felvértezett gamer notebookot válasszuk. Viszont semmiképp se csüggedjünk, ha nincs pénzünk egy RTX 4090-re vagy akár egy RTX 4080-ra, hiszen már az RTX 4050 is, sőt az RTX 30xx sorozat tagjai is képesek a DLSS 3-ra, ami egy elég ütős fegyver az nvidia kezében.

DLSS 3: Magasabb FPS és képminőség alacsony rendszerigény mellett

A  Deep Learning Super Sampling 3 (DLSS 3)  technológia használatával a videójátékok úgy futtatnak magasabb felbontásokat, mint a 1080p, 4K vagy 8K, hogy közben a játékot valójában alacsonyabb felbontásban renderelik

Ezáltal a játékosok élvezhetik a simább játékmenetet és az FPS növekedését anélkül, hogy drága hardverfrissítésekre lenne szükségük. 

Az AI technológia pótolja a hiányzó pixeleket és frémeket, így még a ray tracing grafikát is javítva, a vizuális élményt növelve. 

Például egy RTX 4050 kártyával egy grafikailag igényes játék, amely alapból csak 25 FPS-sel futna 1080p-ben, DLSS 3 használatával körülbelül 35-40 FPS-el élvezhető 1080p felbontásban, miközben a tényleges renderelés csak 720p-ben történik.

Ezáltal a DLSS 3 nem csak a játékélményt javítja jelentősen, hanem az elérhető grafikai minőséget is megemeli, mindezt anélkül, hogy a rendszer erőforrásait túlzottan igénybe venné.

Processzor gamer laptopba

Habár az egyik legfontosabb tényező a videókártya volt, nem szabad elmennünk szó nélkül a megfelelő processzor kiválasztása mellett sem. Processzor területén is két nagyágyú az AMD és az Intel verseng fej-fej mellett és folyton változik, hogy melyik a jobb. Mindkét tábornak meg van a maga rajongóközönsége. Az AMD olcsóbb árral próbálja a vásárlókat befolyásolni, az Intelnek viszont elég csak a tekintélyt parancsoló márkája és múltja. Mostanában a gamer közösség nagy része egyébként az Intelre esküdik, de mindkét márkának meg van a konkurens lapkája a másik oldalon is.

Az AMD és Intel processzorok is 4 fő kategóriába tartoznak, melyeket azonos számokkal jelölnek, ezek pedig a 3, 5, 7 és 9. Na de nézzük is mit takarnak ezek a számok:

  • Intel Core i3 (2 vagy 4 magos) – Ryzen 3 (4 vagy 6 magos)
    Ezeket a processzorokat leginkább alapvető számítógépes feladatokhoz ajánlanám, mint például internetezés, irodai feladatok, de játékra semmiképp, gamer laptopot nem is találsz ilyen procival.
  • Intel Core i5 (4 vagy 6 magos) – Ryzen 5 (4 vagy 6 magos)
    Mindennapi feladatokhoz, akár már játékokhoz, tartalomkészítéshez.
  • Intel Core i7 (6 vagy 8 magos) – Ryzen 7 (8 magos)
    Többmagos processzor igényes feladatokhoz, mint játékok, videószerkesztés, 3D renderelés.
  • Intel Core i9 (8 vagy több magos) – Ryzen 9 (12 vagy 16 magos)
    Extrém igénybevételhez, komplex számításokhoz, akár 8K vidószerkesztéshez, a legütősebb játékokhoz csúcs grafikán futtatva azt egy igencsak erős videóvezérlő mellé.

Persze ezen a számozáson túl érdemes figyelni az ezt követő számokra is, melyek további beazonosításra szolgálnak, hogy éppen hányadik generáció, milyen kiadásáról van szó.

Például elemezzük az Intel Core i9 14900HX processzort

Család:

  • Intel Core: Ez az Intel processzorcsalád nevét jelöli.
  • i9: Ez a processzorcsaládon belüli legmagasabb teljesítményt nyújtó sorozatot jelöli.

Modell:

  • 14900: Ez a processzormodell sorszámát jelöli. A 14-es szám a 14. generációt, a 900 pedig a ezen generáción belüli teljesítményszintet jelöli.

Jellemzők:

  • H: Ez a “High Performance” (magas teljesítményű) jelölés, ami arra utal, hogy a processzor laptopokba és hordozható munkaállomásokba szánták.
  • X: Ez a “Extreme Performance” (extrém teljesítményű) jelölés, ami a processzor kiemelkedő teljesítményére utal.

Elemezzünk egy AMD processzort is, például AMD Ryzen 9 8945HS

Család:

  • AMD Ryzen™: Az AMD processzorcsalád nevét jelöli.
  • 9: Ez a processzorcsaládon belüli legmagasabb teljesítményt nyújtó sorozatot jelöli.

Modell:

  • 8945: Ez a processzormodell sorszámát jelöli. A 8-as szám a 8. generációt, a 945 pedig a ezen generáción belüli teljesítményszintet jelöli.

Jellemzők:

  • HS: Ez a “High-Performance Thin and Light” (magas teljesítményű, vékony és könnyű) jelölés, ami arra utal, hogy a processzor vékony és könnyű laptopokba, tehát ultrabookba szánták.

Memória gamer laptopba

A memória választása gamer laptopba kritikus, mert befolyásolja a játékok betöltési sebességét és zökkenőmentességét, megakadályozva az adatok folyamatos újratöltéséből adódó lassulást.

Mik a leggyakoribb memória opciók?

  • 8 GB RAM – Alap játékokhoz, kisebb igényű felhasználóknak.
  • 16 GB RAM – A legtöbb modern játékhoz ajánlott, kiváló ár-érték arányt kínál.
  • 32 GB RAM vagy több – Komoly gamereknek és streamereknek, akik a legmagasabb teljesítményt és multitasking képességet keresik.

Milyen felhasználásra keresel?

  • Casual gamereknek
    • 8 GB RAM elegendő lehet kevésbé igényes játékokhoz.
  • Komoly gamereknek és streamereknek
    • Legalább 16 GB RAM ajánlott, hogy zökkenőmentes játékélményt és streaming képességet biztosítson.
  • Profi gamereknek, akik a legújabb játékokat szeretnék a legmagasabb beállításokon futtatni
    • 32 GB RAM vagy több, hogy maximalizálják a teljesítményt és a multitasking képességeket.

A memóriát sose becsüljük le, hiszen memóriából sosem elég. A 4 GB mennyiségre már rá se szabad nézni, gamer notebook nem is kapható 8 GB mennyiség alatt. Na de miért kell nekünk az a rengeteg memória? Nem csak a játékok betöltési sebességét befolyásolja, hanem egyszerűen oda töltődik be a játék minden adata, amire szüksége van. Ha kevés a memória, akkor a játék sem lesz gördülékeny, hiszen folyamatosan szelektálnia kell az adatokat, amire már nincs szüksége és betölteni helyére amire épp szükség van. Ez a folyamat roppant mód lassítja az egész számítógép működését kevés memória esetén. Viszont, ha sok RAM áll rendelkezésünkre, és az még gyors is, soha nem lesz ilyen problémánk, mert el fog férni minden adat, amit abban a pillanatban a játék használni szeretne.

Memóriából rengeteg márka, méret és sebesség áll rendelkezésre, nézzük is a jelenleg elérhető RAM adatokat. Példaként nézzük meg ezt az ütős 32GB DDR5 5600MHz RAM-ot.

  • 32 GB a memória kapacitását jelzi, ez mindenre elég, de ne feledjétek, minimum 8 GB az ajánlott.
  • DDR5 a memóriatípust jelöli, még csak az ütősebb laptopokban van, a DDR4 az elterjedtebb egyelőre.
  • 5600MHz a memória órajele, röviden az adattovábbítás sebességét jelöli.

Memóriából minél több, minél gyorsabb, annál jobb. Én 8 GB DDR4 3200MHz-et javaslok minimum, de ha igazán jót akarsz, akkor 16 GB akár DDR5-el szállsz ringbe 4800 MHz órajellel.

Háttértár gamer laptopba

A háttértár jelentősége a gamer laptopokban valóban fontos, mivel befolyásolja a játékok betöltési sebességét és a rendszer teljesítményét.

Az SSD (Solid State Drive) gyorsabb betöltési sebességet biztosít, míg a HDD (Hard Disk Drive) lényegesen lassabb, így ez utóbbi szépen lassan ki is kopott a piacról.

Ajánlott SSD méretek

  • Minimum 512 GB, hiszen a komolyabb játékok 100 GB felett vannak.
  • Ajánlott 1 TB vagy akár 2 TB is, ha egyszerre több játékkal szeretnél játszani és nem folyton uninstallálni / reinstallálni.

A tárhely méretet érdemes alaposan átgondolni, valamint léteznek olyan gamer laptopok melyekben másodlagos SSD-vel is növelhetjük a tárkapacitást, ami lehetőséget ad a tárhely későbbi bővítésére anélkül, hogy a meglévőt le kellene cserélni.

Kijelző gamer laptopba

És elérkeztünk a kijelzőkhöz. Miért is fontos ez? Badar kérdés! A videókártya, a processzor, a memória mind azért dolgozik egy gamer notebookban, hogy a lehető legjobb játékélményt kapjuk. Ezt viszont egy kijelző fogja megjeleníteni számunkra, és nagyon nem mindegy, hogy mekkora, milyen technológiát használ, mi a felbontása, képfrissítése, betekintési szögei, fényereje. Ezeken fogunk most végigmenni.

Mekkora legyen a kijelző mérete?

Az persze mindenkinek megvan, hogy gamer notebookok között nem nagyon fogunk 13″ méretűt találni (kivéve az ASUS ROG Flow Z13 sorozat, bár az is 13,4″), szóval a gamer notik általában 15,6″-nál kezdődnek, de nem ritkán a 18″ méretet is elérhetik.

Méret alapján választanál?

  • 13,4″ – 15,6″ között válassz, ha sokat szeretnéd magaddal hurcolászni vagy külső monitoron játszol.
  • 16″ és felette válassz, ha a laptop kijelzőn játszanál, és nem zavar a nagyobb méret és súly.

LCD/LED vagy OLED kijelzőt válasszunk?

Ezért válassz OLED kijelzőt:

  • Részletesebb sötét területek a játékokban – a kiváló kontrasztarány és a mély feketék miatt.
  • Jobb vizuális élmény – az OLED technológia által biztosított élénkebb színeknek köszönhetően.
  • Pontosabb célzás, gyorsabb reagálás – a gyorsabb válaszidő és jobb képfrissítési sebesség okán.
  • Jobb belátási szögek – mert az OLED kijelzők szélesebb látószögre képesek.

Ezért válassz LCD/LED kijelzőt:

  • Sokat szeretnéd szabadban használni? – Ez a kijelző nagyobb fényerővel rendelkezik, mely jobb a kültéri használathoz.
  • Szeretnéd olcsóbban megúszni? – Az LCD/LED kijelzővel szerelt notebookok olcsóbbak lehetnek, vagy más hardverből jobb kerülhet bele ugyanazon az áron, mint egy OLED kijelzős.
  • Hosszabb akku üzemidőt szeretnél – akkor is jó választás, hiszen kevesebbet fogyaszt.
  • Ha Pantone színhelyes kijelző kell neked – az LCD/LED kijelzőkön a pantone színskála sokkal helyesebben jelenik meg, egyszerűbb rajta a nyomdai tervezés.

Miért fontos a képfrissítés?

A gamer notebookok képfrissítése általában igencsak fontos kérdés, hiszen lehet akármilyen bika gépünk Intel Core i9 processzorral meg Nvidia RTX 4090 videókártyával, amivel a kedvenc játékunk ultra grafikán 120 FPS-el hasít 4K-ban, ha a kijelző csak 60 Hz-re képes. Nézzük, mégis mivel találkozhatunk a piacon:

  • 60 Hz – általános használatra ez a szabvány képfrissítés, nagyon kevés gamer notebooknak nevezett gép kap ilyet.
  • 120 Hz144 Hz165 Hz – biztos, hogy gamer notebook, mert általában itt kezdődik a gamer notebookok képfrissítése. A legtöbb játékhoz elegendő egy 120-165 Hz képfrissítési sebesség, ami sima, stabil képet biztosít.
  • 240 Hz – ha a gyors reakcióidő kritikus fontosságú, akkor mindenképp ajánlott. Legjellemzőbb, amikor nem a csúcs teljesítményigényű AAA játékok számítanak csak, hanem egy Fortnite party.
  • 300 Hz – 360 Hz – az elérhető leggyorsabb képfrissítések, melyek szinte teljesen megszüntetik a bemozdulást, profi gamereknek, akiknek a leggyorsabb reakcióidő igencsak számít.

Gamer laptop részletre – fizesd ki akár 48 hónap alatt

Amikor egy új gamer laptop vásárlását fontolgatod, fontos szempont a finanszírozás módja. Nem mindenkinek van egyszerre több százezer Ft-ja álmai gépének beszerzésére, de mi rájuk is gondoltunk!

10 vagy 20 havi 0% THM

A nagyobb összegű kiadások könnyebb kezelése érdekében kínálunk kamatmentes részletfizetési lehetőségeket. Választhatsz 10 vagy 20 hónapos futamidőt, 0% THM-mel, amivel eloszthatod a költségeket anélkül, hogy egyszerre jelentős összeget kellene fizetned. Ez a lehetőség ideális, ha azonnal szeretnél hozzájutni álmaid gépéhez, de pénzügyeidet is kímélni szeretnéd.

Aktuális 20 havi 0%THM ajánlatinkat keresd itt.

48 havi részletfizetés

Még alacsonyabb havi törlesztőket keresel? A 48 havi részletfizetési lehetőség kínálja a megoldást, 9,9% THM kamattal. Ennek keretében a havi törlesztőrészletek rendkívül kedvezőek, mindössze néhány ezer forintot tesznek ki. Ez a választás különösen akkor előnyös, ha a havi kiadásaidat szeretnéd minimalizálni, miközben egy csúcsteljesítményű gamer laptopot finanszírozol.

48 havi részletfizetésre minden gamer laptop elérhető kínálatunkban!

Hitelkonstrukcióinkat havi törlesztő részletekkel keresd a termék adatlapokon:

gamer laptop részletre termék oldalon megjelenítve

OTP Online Áruhitel

Az OTP Online áruhitel lehetővé teszi, hogy a vásárlást teljesen online, kényelmesen, személyes találkozók nélkül bonyolítsd le. A hiteligénylés gyors és egyszerű; 1-2 munkanapon belül elbíráljuk kérelmedet, így nem kell hetekig várnod a döntésre. Ez a megoldás kiváló, ha gyorsan szeretnéd birtokba venni új eszközödet, ugyanakkor fontos számodra a finanszírozási folyamat egyszerűsége és gyorsasága is.

Tudj meg mindent laptop hitel szolgáltatásunkról itt.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.