Gigabyte G6X 9KG 2024 TESZT | Új gamer notebook a harcmezőn

A Gigabyte régóta jelen van a gamer laptopok piacán a G szériával, de most ismét nagyot robbantott a legújabb Gigagbyte G6X 9KG 2024-es szériájával. Jó ár/érték arányú gamer notebookra vadászol? Ezt a tesztet el kell olvasnod!

Külső és csatlakozók

A Gigabyte G6X 9KG 2024 első ránézésre egy elegáns, robosztus notebooknak tűnik, bár 2,5 kg súlya már arról árulkodik, hogy komolyabb hardvert rejt magában. Az elegáns, szögletes éleken túl a laptopfedél jobb oldalán középen a Gigabyte feliratot helyezték el a tervezők, a bal alsó sarokban viszont már gamer notebookról árulkodó mintát láthatunk a sarkában egy X-el. A notebook mérete 361 x 259 x 28,9 mm.

Körbenézve két oldalon és a hátulján is szellőzőrácsokat találhatunk, hiszen egy gamer notebook egyik legnagyobb kihívása a megfelelő szellőzőrendszer kialakítása. Tesztalanyunk ebben csillagos ötösre vizsgázott a WINDFORCE Cooling technológiával. Ahogyan ez ebben a kategóriában lenni szokott, a főbb csatlakozók a hátulján, középre kerültek, mint például a Gigabites LAN, egy HDMI kimenet, normál táp csatlakozó és egy USB Type-C 3.1 (PD 1.4) csatlakozó is.

A kényelmesebb eléréshez jobb oldalára került egy USB Type-A 3.0 és egy USB Type-C 3.1 (PD 3.0) csatlakozó is, amin keresztül tölthetjük a notit anélkül, hogy az eredeti nagy töltőjét magunkkal kellene cipelni.

Bal oldalán a kengsington zár megléte mellett második USB Type-A 3.0 és kombinált 3,5 mm jack csatlakozó helyezkedik el csupán.

A laptopfedelet felnyitva tárul elénk mind a 4 oldalon keskeny kávával rendelkező, 16″ méretű 1920×1200 felbontású, matt LCD kijelző. Ez a 16:10 képerányú panel gamer notebookhoz illően magas, egész pontosan 165Hz-es képfrissítéssel rendelkezik. A felső ívén is csupán egy keskeny sáv van, amin elfért a HD webkamera, és ezzel együtt is a felület 90%-át (screen-to-body ratio) foglalja el a kijelző.

A billentyűzet háttérvilágítást is kapott természhetesen. A notebookot sokak örömére, magyar kiosztással forgalmazzák hazánkban. A billentyűút kellemes, a gépelés szuper érzés rajta, így ha komolyabb munkára fognánk játék helyett, akkor is állja a sarat ez a klaviatúra. Az alatta található touchpad hatalmas, ami szintén jó pont. A jobb alsó sarokban pedig – a már fedélről jól ismert – gamer mintázat kapott helyet, mint vagány dizájn elem.

Nézd meg a Gigagbyte G6X 9KG 2024 videós terméktesztjét is!

Hardver

Kezdjük a processzorral, ami egy Intel Core i7-13650HX processzor 24M Cache-el és maximálisan 4,90 GHzra jellel. Fontos kiemelni, hogy ez nem a sima H processzor, hanem HX, tehát az extrém teljesítményű laptopra vágyóknak fejlesztették ki.

És ha már a sebességnél tartunk, beszéljünk kicsit a grafikus vezérlőről, ami az Nvidia Geforce RTX 4060 8 GB GDDR6 memóriával és akár 105W-ot is képes felvenni. És itt még nincs vége, hiszen RTX 30 felett adott a MUX switch funkció, ami egy hardveres lehetőség arra, hogy az Nvidia RTX grafikus verzérlő (dGPU) közvetlenül csatlakozzon a kijelzőhöz, kihagyva az integrált grafikus vezérlőt (iGPU). Ez a megoldás olyan előnyökkel bír, mint a megnövekedett teljesítmény, ugyanis kiküszöböli az iGPU által okozott késleltetést és teljesítményveszteséget, ami akár 10-15%-os FPS-növekedést is eredményezhet a játékokban. Az akku is tovább bírhatja, mert az iGPU nem veszi igénybe a képernyő frissítését. Valamint a színek is jobbak lehetnek, ha ezzel az iGPU színkezelését megkerüli a dGPU. Ha emellé még hozzávesszük a DLSS3-at is, akkor igazán ki tudjuk maxolni a lehetőségeket a támogatott játékoknál, hogy a lehető legjobb teljesítményt és fluid játékmenetet kapjuk. Mondanom sem kell, hogy VR Ready masina, ha valakit VR felhasználást is szeretne egy Vive vagy Oculus képében.

Memóriából 16 GB DDR5 áll a rendelkezésre, abból is 4800 MHz, ami üdvözlendő. És akkor az 1 TB tárhelyről még nem is beszéltünk, ami M.2 PCIe SSD.

Akkumulátora 73Whr, ami a saját töltőjén kívül akár az oldalsó USB Type-C 3.1 csatlakozóján is tölthető, mert PD 3.0 támogatással rendelkezik. Így nem kell a nagy, eredeti töltőjét magunkkal hordani, elég ha nálunk egy univerzális – legalább – 45 W-os USB töltő. Gyorstöltéssel 30 perc alatt 50%-ra pumpálható az akkumulátora.

Vezetéknélküli kapcsolatra Bluetooth 5.2 s WiFi ax áll rendelkezésre.

Két darab 2W Dolby® Atmos® támogatást élvező hangszórója kiemelkedő hangzást biztosít a felhasználó részére. Valamint duál tömb-mikrofon is található benne.

A notebook operációs rendszer nélkül kerül forgalomba.

Összegzés

A Gigabyte G6X 9KG 2024 jó ár/érték arányának köszönhetően kiváló választás, ha komoly gamer notebookot szeretnél vásárolni. Nem túlzó, mégis menő dizájn jellemzi, jó üzemidő és tényleg minden meg van benne, amire egy jó gamer notebook esetén szükség van. Nem akar több lenni, mint amire kitalálták, kategóriájában mégis kiemelkedik addicionális tulajdonságaival.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.