Top 3 laptop videóvágáshoz 2024

Komolyabb 4K vagy akár 8K videóanyagok vágásához már komolyabb hardverre van szükség. A profik vagy az Apple MacBook Pro-ra esküsznek, vagy egy komolyabb Windows-os gépre, amire például a gamer gépek is kiváló választást jelentenek, hiszen az RTX kártyák már rengeteget segítenek különböző munkaterületeken is.

Legjobb laptopok videóvágáshoz

Apple Macbook Pro 16″ (2023)

A 2023-as Apple MacBook Pro sorozatból létezik 14″ és 16″ méretű is. A videóvágáshoz a nagyobb kijelzőt javasoljuk, amennyiben egy külső monitort nem vetünk be a videóvágó munkához. Az Apple MacBook Pro 16″ (2023) pedig adatai alapján is látható, mennyire alkalmas a feladatra, hiszen erő az van benne. Az Apple új MacBook Pro modellje az M3 Pro chippel van felszerelve, amely 12 magos CPU-val, 18 magos GPU-val és 16 magos Neural Engine-nel rendelkezik. Az eszköz az Apple legújabb operációs rendszerét, a macOS 13 Ventura-t futtatja, és 18 GB egyesített memóriával, valamint 512 GB SSD-tárolóval van ellátva. A 16,2 hüvelykes Liquid Retina XDR kijelző 3456 x 2234 pixeles felbontást kínál, biztosítva a kiváló vizuális élményt. Az integrált Apple GPU 18 magos grafikus vezérlőt tartalmaz. A csatlakoztathatóság terén a laptop Wi-Fi 802.11 ax és Bluetooth 5.3 támogatással rendelkezik. További portok között találhatunk egy HDMI, három USB-C 4.0, valamint egy SD/SDHX/SDXC-kártyaolvasót. A FaceTime HD-kamera 1080p felbontással biztosít tiszta és éles videóhívásokat. A MacBook Pro-k kiváló választást jelentenek a videóvágók számára a hordozhatóságuk, a teljesítményük, a professzionális szoftverekkel való kompatibilitásuk és a felhasználóbarát operációs rendszerük miatt.

ASUS ROG Zephyrus G16 (2024)

Az ASUS ROG Zephirus G16 egy szintén 16″ méretű, igencsak erős Windows laptop, mely a játékon kívül rettentő sok erőforrásigényes munkára is kiváló választás, mint például a videóvágás. A laptop maga Intel® Core™ Ultra 9 185H processzorral van felszerelve, amely 24 MB gyorsítótárral és akár 5,10 GHz-es maximális órajellel rendelkezik. Az eszköz a Microsoft Windows 11 Home operációs rendszert futtatja, és 32 GB LPDDR5x RAM-mal (2×16 GB) van ellátva. A tárhely egy 2 TB-os M.2 PCIe SSD formájában érkezik. A 16 hüvelykes OLED kijelző 2.5K (2560 x 1600) felbontással, G-Sync támogatással, Pantone hitelesítéssel és 240 Hz-es frissítési gyakorisággal biztosítja a lenyűgöző vizuális élményt. A grafikus vezérlő egy NVIDIA® GeForce™ RTX 4080 12 GB GDDR6, amely kiváló teljesítményt nyújt játékokhoz és grafikus alkalmazásokhoz. A csatlakoztathatóságot a Wi-Fi 802.11 ax és a Bluetooth 5.2 biztosítja. A laptop továbbá egy HDMI porttal, két USB 3.1 porttal, egy USB-C 3.1 porttal, egy USB-C 4.0 porttal és egy SD-kártyaolvasóval rendelkezik. Az eszköz beépített FHD + IR webkamerával érkezik, amely támogatja a Windows Hello arcfelismerést a biztonságos bejelentkezés érdekében.

Lenovo LOQ 15IRH8

Amennyiben egy megfizethető gamer notebookot szeretnél videóvágásra, a Lenovo LOQ 15IRH8 tökéletes választás lehet. Erő az van benne bőven, hiszen a laptop Intel® Core™ i7-13620H processzorral van felszerelve, amely 24 MB gyorsítótárral és akár 4,90 GHz-es maximális órajellel rendelkezik. Az eszköz operációs rendszer nélkül érkezik, így windows és linux között szabadon választhatunk. A laptopban 16 GB DDR5 4800MHz RAM (2×8 GB) található, valamint egy 512 GB-os M.2 PCIe SSD biztosítja a tárhelyet. A kijelző egy 15,6 hüvelykes FullHD (1920 x 1080) matt IPS LCD, amely G-Sync támogatással és 144 Hz-es frissítési gyakorisággal rendelkezik. A grafikus vezérlő egy NVIDIA® GeForce™ RTX 4060 8 GB GDDR6, amely kiváló teljesítményt nyújt játékokhoz és grafikus alkalmazásokhoz. A csatlakoztathatóságot a következő portok biztosítják: 1000 Mbps RJ45 (1 db), Wi-Fi 802.11 ax, Bluetooth 5.1, HDMI (1 db), USB 3.0 (1 db), USB 3.1 (2 db), és USB-C 3.1 (1 db). Az eszköz HD webkamerával rendelkezik, amely E-shutter kamerafedéllel van ellátva a nagyobb biztonság érdekében.

RTX kártya videóvágáshoz

Az RTX videókártyák jelentős előnyöket kínálnak a videóvágók számára a nyers teljesítmény, a fejlett funkciók és a hardveres gyorsítás révén. Ha professzionális szintű videókat szeretnél szerkeszteni, vagy egyszerűen csak javítani akarod a munkafolyamatát, az RTX kártya kiváló befektetés lehet, hiszen számos népszerű kreatív szoftver, mint az Adobe Premiere Pro, After Effects és DaVinci Resolve optimalizálja. Ez azt jelenti, hogy kihasználhatod az RTX kártya által kínált teljesítményt és funkciókat a munkafolyamatok zökkenőmentesebbé és hatékonyabbá tételéhez.

Asztali számítógép vs. laptop a videóvágáshoz

A videóvágáshoz használt eszköz kiválasztása fontos döntés, amely befolyásolhatja a munkafolyamat sebességét, hatékonyságát és a végső eredmény minőségét. Két fő lehetőség közül választhatunk: asztali számítógép vagy laptop. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Míg egy asztali számítógép olcsóbb, mint hasonló erőforrással rendelkező laptop verziója és bővíthetőség valamint testreszabhatóság szempontjából is előnyöket élvez, addig hordozhatatlanságuk nagy hátrányt jelenthet azok számára, akik sokat utaznak és szívesen dolgoznak ugyanazon az eszközön bárhol a nagyvilágban.

A laptop előnye éppen ennek megfelelően a hordozhatóság, mely köszönhető kompakt mivoltának. Ráadásul, szebbek és könnyebben használhatóak, mint asztali társaik. Cserébe viszont korlátozott bővíthetőséggel és magasabb árral rendelkeznek.

A 3 legjobb videóvágó szoftver

A három legnépszerűbb videóvágó szoftver a következő: Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro és DaVinci Resolve. Mindegyik szoftver számos előnnyel rendelkezik, amelyek különböző felhasználói igényeket szolgálnak ki.

  1. Adobe Premiere Pro:
  • Professzionális eszköztár: Az Adobe Premiere Pro számos professzionális eszközt kínál a videóvágás, az effektek hozzáadása és a hangkezelés terén. Integrációt biztosít más Adobe termékekkel, mint például az After Effects és a Photoshop, ami rendkívül hasznos a komplex projektek számára.
  • Rugalmas munkafolyamat: A Premiere Pro támogatja a különféle fájlformátumokat, és lehetővé teszi a valós idejű szerkesztést, ami gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a munkafolyamatot.
  • Bővíthetőség: A szoftver számos plugint és kiegészítőt támogat, amelyekkel bővíthető és testreszabható az eszköztár.
  1. Final Cut Pro:
  • Felhasználóbarát felület: Az Apple által fejlesztett Final Cut Pro intuitív és felhasználóbarát felülettel rendelkezik, amely könnyen megtanulható és használható, különösen a macOS felhasználók számára.
  • Kiváló teljesítmény: A Final Cut Pro optimalizált teljesítményt nyújt a Mac számítógépeken, kihasználva az Apple hardver előnyeit, beleértve a gyors renderelést és a valós idejű szerkesztést.
  • Speciális eszközök: A szoftver számos fejlett eszközt kínál, mint például a Magnetic Timeline, a Multi-cam szerkesztés és a 360°-os videó támogatása .
  1. DaVinci Resolve:
  • Professzionális színezés: A DaVinci Resolve a professzionális színezési eszközeiről ismert, amelyek lehetővé teszik a részletes színkorrekciót és színosztályozást.
  • Ingyenes verzió: A szoftver ingyenes verziója is rendkívül erős, számos professzionális funkcióval rendelkezik, ami ideális választás lehet kezdőknek és kisebb költségvetésű projektekhez.
  • Integrált munkafolyamat: A DaVinci Resolve egyesíti a vágást, a színezést, a vizuális effekteket és a hang utómunkát egyetlen alkalmazásban, ami egyszerűbbé teszi a projektek kezelését valamint a munkafolyamatot.

Videóvágós laptop hitelre

Érdemes a leginkább megfelelő laptopot választani a videóvágásra, bár tény, hogy az igazán jó választás zsebbenyúlós és néha érdemes hitel felől érdeklődni. Ezért is jó, hogy van 10 hónapos 0% THM a notebook.hu weboldalán, így 10 egyenlő részletben fizethetjük ki a teljes árat, egy fillérrel sem többet. Amennyiben ettől is kevesebbet szeretnénk fizetni, akár 48 hónapos, 8,8% THM-el rendelkező OTP áruhitelt is választhatunk.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.