Legjobb laptopok grafikai munkához, photoshophoz 2024

Fotósok, grafikusok, amikor laptop vásárlás előtt állnak, nagy dilemmába kerülhetnek, hogy mégis milyen laptopot vegyenek erre a munkára. Aki Apple-párti, annak könnyebb kicsivel a dolga, hiszen egy MacBook Pro a tökéletes választás, de persze abból is van kisebb, nagyobb és különböző hardverrel. A Windowsosok viszont ettől is több variációból választhatnak, ezért is ajánlunk mi 3 laptopot, hogy könnyebb legyen a választás.

Legjobb laptopok grafikai munkához, photoshophoz

Apple Macbook Pro 16″ (2023)

A 2023-as Apple MacBook Pro sorozatban elérhetőek 14″ és 16″ képernyőméretek. A videóvágáshoz a nagyobb kijelzőt ajánljuk, ha nem használunk külső monitort. Az Apple MacBook Pro 16″ (2023) kiváló választásnak bizonyul ezen feladatokra, figyelembe véve a benne rejlő erőt. Az új MacBook Pro modell az M3 Pro chipet kapta, amely 12 magos CPU-val, 18 magos GPU-val és 16 magos Neural Engine-nel rendelkezik. Az eszköz a macOS 13 Ventura legfrissebb verzióját futtatja, 18 GB egyesített memóriával és 512 GB SSD-tárolóval rendelkezik. A 16,2 hüvelykes Liquid Retina XDR kijelző 3456 x 2234 pixeles felbontással rendelkezik, így kiváló vizuális élményt nyújt. Az integrált Apple GPU 18 magos grafikus vezérlőt tartalmaz. A laptop Wi-Fi 802.11 ax és Bluetooth 5.3 támogatással rendelkezik. A portok között található egy HDMI, három USB-C 4.0 és egy SD/SDHX/SDXC-kártyaolvasó. A FaceTime HD-kamera 1080p felbontású, így tiszta és éles videóhívásokat biztosít. A MacBook Pro-k ideális választást jelentenek videóvágók számára hordozhatóságuk, teljesítményük, professzionális szoftverekkel való kompatibilitásuk és felhasználóbarát operációs rendszerük miatt.

ASUS ROG Zephyrus G16 (2024)

Az ASUS ROG Zephyrus G16 egy erős 16 hüvelykes Windows laptop, amely nemcsak játékra, hanem nagy erőforrásigényű munkákra is kiváló választás, például videóvágásra is. A laptop Intel® Core™ Ultra 9 185H processzorral van felszerelve, amely 24 MB gyorsítótárral és akár 5,10 GHz-es maximális órajellel rendelkezik. A gép a Microsoft Windows 11 Home operációs rendszert futtatja, és 32 GB LPDDR5x RAM-mal (2×16 GB) van felszerelve. A tárhely egy 2 TB-os M.2 PCIe SSD formájában érkezik. Az OLED kijelző 16 hüvelykes és 2.5K (2560 x 1600) felbontással rendelkezik, G-Sync támogatással, Pantone hitelesítéssel és 240 Hz-es frissítési gyakorisággal, így lenyűgöző vizuális élményt nyújt. A grafikus vezérlő egy NVIDIA® GeForce™ RTX 4080 12 GB GDDR6, amely kiváló teljesítményt nyújt játékokhoz és grafikai alkalmazásokhoz. A Wi-Fi 802.11 ax és Bluetooth 5.2 biztosítja a csatlakoztathatóságot. A laptop rendelkezik HDMI porttal, két USB 3.1 porttal, egy USB-C 3.1 porttal, egy USB-C 4.0 porttal és egy SD-kártyaolvasóval. Az eszköz beépített FHD + IR webkamerával is rendelkezik, amely támogatja a Windows Hello-t.

ASUS TUF Gaming A15 FA507NU

Az ASUS TUF Gaming A15 FA507NU egy erőteljes és sokoldalú laptop, ideális választás játékhoz és produktív munkához egyaránt, így tökéletes választás grafikai munkára és Photoshophoz is. AMD Ryzen™ 5 7535HS processzorral és 16 GB DDR5 4800MHz RAM-mal rendelkezik, amely gyors és hatékony teljesítményt biztosít. A 1TB M.2 PCIe SSD tárhely nagy kapacitást kínál adatok tárolására, ami grafikai munka esetén elengedhetetlen. A 15.6 hüvelykes Full HD (1920 x 1080) matt IPS-szintű LCD kijelző 144 Hz-es frissítési gyakorisággal játékokhoz kiváló, de a képszerkesztésnél is jó szolgálatot tehet. Ez a laptop NVIDIA® GeForce™ RTX 4050 6GB GDDR6 grafikus vezérlővel van ellátva, amely kiváló teljesítményt nyújt grafikai munkákhoz és játékokhoz. A csatlakoztathatóságot tekintve rendelkezik RJ45 (1000Mbps), Wi-Fi 802.11 ax és Bluetooth 5.2 támogatással. Portok között található HDMI, két USB 3.0 port, egy USB-C 3.0 port és egy USB-C 3.1 port is. Az integrált 720p HD kamera lehetővé teszi videóhívások lebonyolítását is.

Hogyan válassz grafikai munkához és Photoshophoz laptopot?

Az első és legfontosabb a kijelző színhelyessége, így érdemes odafigyelni a laptop választásakor, mert grafikai feladatokhoz elengedhetetlen egy színhelyes kijelző, mivel pontosan kell megjeleníteniük a színeket és árnyalatokat. Az OLED technológia és a Pantone hitelesítés biztosítja, hogy a kijelző pontosan és hűen jelenítse meg a színeket, ami kritikus fontosságú grafikai tervezésnél és színhelyes nyomtatás előkészítésénél. Az RGB színtér támogatása szintén lényeges, mivel ez biztosítja a széleskörű színtér lefedését, ami szükséges lehet az átmenetek és árnyalatok precíz megjelenítéséhez. Persze akár küldő monitoron is dolgozhatunk, nem fontos feltétlenül a laptop kijelzőjére hagyatkozni.

Teljesítmény és grafikus munkafolyamatok optimalizálása

Fontos tényező még egy grafikus laptop kiválasztásakor az, hogy megfelelő teljesítményt nyújtson a komplex grafikai tervezési és szerkesztési feladatokhoz. Egy erős processzor, nagy mennyiségű RAM és gyors SSD tárhely elengedhetetlenek a zökkenőmentes munkafolyamatokhoz. Emellett a dedikált grafikus kártya (pl. NVIDIA GeForce RTX sorozat) támogatása szükséges lehet, hogy gyors renderelési időket és fluid grafikus teljesítményt biztosítson, legyen szó 3D modellezésről, animációs tervezésről, videószerkesztésről vagy épp képszerkesztésről. A megbízható hűtési megoldások és a robusztus konstrukció is fontosak, hogy hosszú távon is optimális teljesítményt nyújtsanak a laptopodnak grafikai munkákhoz.

Top 3 képszerkesztő szoftver

  • Adobe Photoshop kiemelkedik a rendkívül gazdag eszközkészletével és professzionális szintű képszerkesztési lehetőségeivel, ideértve a rétegek kezelését, a retusálást és a fotómanipulációt.
  • Affinity Photo nagy népszerűségnek örvend, mivel erőteljes funkciókat kínál versenyképes áron, például RAW fájlkezelést, bővített színhelyességet és gyors teljesítményt.
  • GIMP (GNU Image Manipulation Program) szintén népszerű, mivel ingyenes és nyílt forráskódú, számos kreatív szerszámot kínál, amelyekkel hatékonyan lehet képeket szerkeszteni és manipulálni.

Videóvágás külső monitoron

Aki már vágott videót, pontosan tudja, hogy nincs az a nagy felbontású és hatalmas méretű kijelző, ami elég lenne, hogy mindent is lássunk, ezért sokan szeretnek külső monitoron (is) dolgozni. Ezekből érdemes akár OLED-et is választani, ha bírja pénztárcánk, de sok más lehetőség is van, mely megkönnyíti a munkát, így mutatnék is néhányat:

IPS monitorok

OLED monitorok

Grafikus laptop hitelre

Ajánlott a legmegfelelőbb laptopot választani képszerkesztéshez, bár fontos tudni, hogy a legjobb választás sajnos többnyire magasabb árkategóriába esik, így érdemes hitel lehetőségek felől is tájékozódnunk. Ennek ellenére van megoldás, hiszen notebook.hu oldalán elérhető egy 10 hónapos, 0% THM-es áruhitel lehetőség, amely lehetővé teszi, hogy a teljes összeget 10 egyenlő részletben fizessük ki, anélkül, hogy többletköltséget jelentene. Ha még ennél is kedvezőbb feltételekkel szeretnél vásárolni, választhatoda akár a 48 hónapos, 8,8% THM-el rendelkező OTP áruhitelt is.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.