CoPilot+ PC avagy az AI laptop | Mi ez pontosan? Kell ez nekünk?

A Microsoft nemrégiben bemutatta a CoPilot+ PC-t, egy új laptopkategóriát, amely a mesterséges intelligenciát (AI) integrálja a mindennapi számítástechnikai élménybe. Ezen forradalmi újítás ígérete, hogy megváltoztatja a laptopok használatát, de mit is jelent ez valójában a vásárlók számára? Erre szeretnénk választ adni.

Mi az a CoPilot+ PC?

A CoPilot+ PC nem egy új operációs rendszer, hanem egy kiegészítő a legújabb, beépített NPU-val (Neural Processing Unit) rendelkező processzorokkal szerelt laptopokhoz. De mi az az NPU? Egy speciális chip, amelyet az AI feladatok gyors és hatékony feldolgozására terveztek, alacsonyabb energiaigénnyel.

A CoPilot+ PC-knek legalább 40 TOPS (Tera Operations Per Second) teljesítményű NPU-val kell rendelkezniük. Ez a számítási teljesítmény elengedhetetlen az alábbi, fejlett AI funkciók futtatásához:

 • AI által gyorsított teljesítmény: Gyorsabb válaszidő és fokozott adatvédelem az NPU-n futtatott helyi AI feladatoknak köszönhetően.
 • Copilot AI asszisztens: Természetes nyelvi parancsok és fejlett AI modellek, mint a GPT-4o az OpenAI-tól, a hangvezérléshez.
 • Valós idejű feliratok: Bármilyen videóhoz valós idejű feliratok és fordítások különböző nyelveken.
 • Visszaemlékezés: Gyors keresés és visszakeresés az eszközön tárolt tartalmak között, megkönnyítve a dokumentumok és információk megtalálását.
 • Windows Studio Effects: AI által támogatott kamerafunkciók, mint az automatikus képkivágás, a portré elmosás, a szemkontaktus követés, a hangfókusz vagy éppen a kreatív szűrők a jobb videóhívásokhoz.
 • AI-alapú fotó- és videószerkesztés: Az Adobe programokban elérhető AI-t használó szerkesztési funkciók a képek, videók gyors és hatékony szerkesztéséhez.
 • Helyi képgenerálás és szövegkészítés: AI által támogatott kreatív eszközök, mint a CoCreator, a helyi képgeneráláshoz és szövegíráshoz biztonságos és privát módon.
 • AI-alapú keresési és szervezési eszközök: Gyorsabb információkeresés és -szervezés a Recall funkcióval és más AI-eszközökkel.

Miért kell ez a külön NPU a mesterséges intelligencia működéséhez?

A laptopokban az erős videókártya használata nem gazdaságos a melegedés és az energiafelvétel miatt, így nem praktikus a saját gépen futtatni a ChatGPT-t. Ezért új processzor architektúrára volt szükség, ami kis energiafelvétel mellett is képes elvégezni a szükséges számításokat, és itt jön képbe az NPU (Neural Processing Unit). Az NPU-k a mesterséges intelligencia műveleteinek hatékony végrehajtására specializálódtak, először okostelefonokban jelentek meg, például a Huawei Mate 10-ben és az Apple iPhone 8-ban. Az Apple M1 processzora is tartalmaz NPU-t. A Microsoft a Snapdragon X Elite és Plus processzorokat használja a nagy számítási kapacitás és alacsony energiaigény kombinációjához.

Miben különböznek a CoPilot+ PC-k a hagyományos laptopoktól?

 • Beépített NPU: Az NPU gyorsabb és hatékonyabb AI feldolgozást tesz lehetővé, alacsonyabb energiaigénnyel.
 • Továbbfejlesztett AI funkciók: A CoPilot+ PC-k széles skáláját kínálják a fejlett AI funkcióknak, amelyek javítják a termelékenységet, a kreativitást és a kommunikációt.
 • Jövőálló platform: A CoPilot+ PC-k készen állnak a jövőbeli AI innovációkra, és képesek lesznek futtatni a legújabb AI alkalmazásokat és szolgáltatásokat. Így nem kell attól félni, hogy pár hónap múlva elavult lesz az NPU teljesítménye a jövőbeli AI funkciókhoz.

Kinek ajánlott a CoPilot+ PC?

Elsősorban azoknak, akik nyitottak az új AI technológiákra és többet szeretnének kihozni a laptopjukból, hiszen az AI funkciók széles skálája növeli a termelékenységet, a kreativitást és a kommunikációt. Az sem utolsó szempont, hogy így lépést tartanak a legújabb technológiával, hiszen a CoPilot+ PC jövőálló platform, amely képes lesz futtatni a legújabb AI alkalmazásokat és szolgáltatásokat a jövőben is. Minazonáltal érdemes kiemelni, hogy azok számára is ajánluk, akiknek fontos az adatvédelem, mert a helyi AI feldolgozás révén az adatok privátan maradnak a laptopon.

Néhány Copilot+ PC a notebook.hu webáruházában

A Copilot+ PC nem a jövő, már most is kaphatók, így össze is szedtünk néhányat a notebook.hu raktárkészletéből:

Egyelőre Copilot+ PC-ket a Microsoft Surface notebook szériáiban, a Lenovo Yoga sorozatban és az ASUS Vivobook S szériájánek egyes termékei között találhatunk.

Copilot+ PC hitelre

A Copilot+ PC nem feltétlenül a legolcsóbb mulatság, így érdemes 0% THM-el 10 hónapra megvásárolni. Ebben az esetben a teljes árat 10 részletben kell kifizetni, és egy fillérrel sem többet. Ha még kisebb törlesztőrészletet szeretnénk hosszabb futamidővel, arra Az OTP Online áruhétel lesz a megoldás 9,9% THM-el akár 48 havi futamidővel.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.