MSI SWORD 15 teszt | kard ki kard!

Az MSI Sword 15 egy belépő szintű gamer notebookja az MSI-nek. Na de mik is tapasztalatok vele? Máris olvashatjátok tesztünkben!

Az MSI Sword 15 gamer notebooknak különböző felszereltségű modelljei kaphatók a piacon. Érdemes tudni, hogy az összes modell belépő szintű gamer notebookot képvisel.

Dizájn, felépítés

Első ránézésre egy nagyon vékony notebooknak tűnik, hiszen a szuper színeivel csalóka, mégis elegáns külsőt kölcsönöz magának. A kijelző és a notebook oldalának felső része fehér, míg az alsó borítás fekete, így sokkal keskenyebbnek tűnik. Na nem vastag egyébként, csak ez a kis szemfényvesztés egészen karcsúnak sejteti elsőre, ami valljuk be, nagyon jól áll neki. Ahogy a belépő szintről már beszéltünk, teljes mértékben műanyag borítást kapott a kicsike. A tetején az MSI dragon logó szolid, mélynyomott formában látható.

Csatlakozókból jobb oldalán 3,5 mm kombinált jack, USB 3.2, USB-C 3.0, HDMI és 1000Mbps RJ45 található rajta. Bal oldalán a tápcsatlakozó mellett egy hűtőrács választja el a 2 db USB csatlakozótól, melyből az egyik 3.2-es, a másik 2.0-ás.

Kinyitva kellemes fehér belső és jégkék billentyűzet háttérvilágítás fogad minket. A billentyűk karaktereinek tipográfiája merőben eltér a megszokottól, ezzel sokkal vagányabb stílust szerezve magának. Fontos megjegyeznem, hogy elfértek a numerikusok is a billentyűzeten, így teljes klaviatúrát kapunk. A touchpad nem a legnagyobb, de éppen megfelelő méretű és kicsit balra helyezkedik el, közvetlenül a space billentyű alatt. A 15,6″ kijelző matt, amit azért jobban szeret az emberek többsége, hogy ne csillanjon be minden rajta. Felbontása FHD, képfrissítése pedig 144 Hz, ahogy az a játékoknál elvárható. Fölötte 720p kamera, ami az alap meetingekhez tökéletes.

A notebook alján hatalmas hűtőrács található és szépen látszik az esztétikusan elhelyezett hűtési rendszer is a belsejében, mely szintén elég vagánnyá teszi még a masina alját is. Mérete 359 x 259 x 24,9 mm, súlya pedig csupán 2,25 kg, ami gamer notebooknál igencsak jónak számít.

Nézd meg a videós tesztet is az MSI Sword 15 notebookról:

Hardver

Processzorból egy 12. generációs Intel Core i5-12500H CPU-t kapott, ami 18M cache-el rendelkezik és maximális órajele 4,5 GHz. Memóriából 16 GB DDR4 3200MHz sebességűt kapunk, ami már tökéletesen megfelelő akármilyen munkáról vagy játékról legyen szó. Tárhelyből 512 GB SSD-t rejtettek bele. A GPU pedig NVIDIA GeForce RTX 3050Ti 4 GB GDDR6 memóriával. Ez a GPU is erősen a belépőszintet képviseli, azért már egész jókat lehet vele játszogatni, de a maximális grafikai beállításokat azért el kell felejtenünk. Akkumulátora 3 cellás 53,5 Whr, ami átlagos felhasználásnál egészen jól bírja, de ha játszani szeretnél, érdemes hálózati áramforrást biztosítani számára.

Vezeték nélküli kapcsolatokból WiFi 6 és BT 5.2 került a notebookba.

Összegzés

A notebookot azoknak ajánljuk, akik nem csak játszani szeretnének. Ez a notebook kiváló kreatív munkák elkészítésére, legyen az grafikai vagy videóvágó meló, de ezenkívül programozáshoz, általános irodai munkákhoz is megfelelő. Megjelenésének köszönhetően nem kirívó, így akár egy meetingre is beülhetünk vele. De ha vége a melónak és egy kis játékra vágyunk, nem kell szégyenkeznie, mert elfut rajta bármi, még akkor is, ha nem a maximális grafikai beállításokat alkalmazzuk. Remek megoldás egy játék/munka mixre.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.