Samsung Galaxy Tab S9 széria | Az idei ráncfelvarrás ütős lett

A Samsung már 9. éve felvonultatja az S szériás, prémium tabletjeinek tagjait, lássuk hát, hogy mi mindennel rukkoltak elő 2023-ban.

Vegyük szépen sorba, hogy mi mindenre képesek a tabletek, mit tartalmaznak és folyamatában kitérünk rá, hogy hol van különbség a Samsung Galaxy Tab S9, Samsung Galaxy Tab S9+ és Samsung Galaxy Tab S9 Ultra között.

Az első szembetűnő különbség a méretben és természetesen ennek megfelelően súlyban van:

A különbségek között szerepel még a méretbeli különbségből adódóan a Dinamikus AMOLED 2X kijelzők mérete és azok felbontása is:

  • Samsung Galaxy Tab S9: 11″ – 2560 x 1600 WQXGA
  • Samsung Galaxy Tab S9+: 12,4″ – 2800 x 1752 WQXGA+
  • Samsung Galaxy Tab S9 Ultra: 14,6″ – 2960 x 1848 WQXGA+

És szintén a méretbeli eltéréseknek tudható be a különböző méretű akkumulátorok is, amelyek a normál Tab S9 esetén 8400 mAh, a Tab S9+ belsejében egy 10.090 mAh, a Tab S9 Ultrában pedig 11.200 mAh a mérete az akkunak, melynek köszönhetően a két nagyobb 16, a kisebb pedig 15 óra videó lejátszási idővel büszkélkedhet. A töltésüket 45W-os töltő biztosítja és vezeték nélküli töltést nem támogatnak.

Nézd meg a Samsung Galaxy Tab S9 széria videós tesztjét is:

Most, hogy a legnagyobb különbségeken átrágtuk magunkat, nézzük, miben egyeznek meg a készülékek. Az első és legfontosabb, az elegáns, megkapó kinézet, ami eddig mindenkit levett a lábáról a fém kerettel, gyönyörű hátlappal és keskeny kávákkal.

Mindegyik modell a Qualcomm SM8550-AC Snapdragon 8 Gen 2 processzort kapta, mely nyolc magos (1×3.36 GHz Cortex-X3 & 2×2.8 GHz Cortex-A715 & 2×2.8 GHz Cortex-A710 & 3×2.0 GHz Cortex-A510) és a társaságában egy Adreno 740 GPU szorgoskodik a kiváló grafikai teljesítményért és megjelenítésért felelve.

Memóriából mindhárom modell 12 GB-ot kapott, tárhelyből viszont az alap Tab S9 modell 256 GB-al, a másik kettő pedig 512 GB-al rendelkezik. Akinek nem lenne elég ennyi tárhely, jó hír, hogy microSD kártyával akár további 1TB-al is bővíthető.

Előlapi kamerákból mindhárom készülék rendelkezik egy 12MP-es ultraszéles kameralencsével, valamint az Ultra egy további 12MP-es ultraszéles látószögűt is kapott. Hátlapi kameráknál mindhárom modellben a főkamera egy 13MP-es széles látószögű, a két nagyobb testvér viszont kapott egy 8MP-es ultraszéles látószögű kamerát is.

A vezeték nélküli kapcsolatra használhatunk akár WiFi 6-ot is és Bluetooth 5.3. Pozícionálásra van GPS, GLONASS, BDS, GALILEO. Nincs viszont se infra, se NFC. Vezetékes csatlakozásra pedig van egy USB Type-C 3.2 és mágneses port a készüléken.

Szenzorokból is van bőven, hiszen található itt gyorsulásmérő, ujjlenyomat szenzor, giroszkóp, geomágneses szenzor, hall-érzékelő, fényérzékelő.

Mindegyik modell rendelkezik SPen támogatással a szabadabb és kreatívabb használat érdekében.

A hangzásért 4 db sztereo AKG hangszóró a felelős.

Szoftveres téren Android 13 és One UI 5.1 lesz, ami fogad minket használat közben, ezt a felületet jól ismerjük már a Samsung készülékekről, persze a tabletes verzió helyenként eltér, ami a nagy kijelzőhöz való optimalizálásnak köszönhető, hogy kényelmesebb legyen használni.

Ki melyik modellt válassza?

Erőben, sebességben, tudásban szinte teljesen ugyanazt kapjuk, egy-két kamerás különbséget leszámítva. Innentől kezdve a méret a lényeg alapon azt válasszuk magunknak, amekkora méretűre leginkább szükségünk van. Az igazán produktív és médiafogyasztásra, filmezésre igazán ütős az Ultra modell, de a többi is ugyanolyan jó, hiszen van, aki sokkal kisebbet szeretne, ami kényelmesen elfér a táskájába. Így a fő döntést a mérete alapján hozzuk meg.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.