Kezdőlap / Cikkek / Milyen monitort vegyek? [2021] – segítünk választani!

Milyen monitort vegyek? [2021] – segítünk választani!

Mindennapjaink részét képezik a kijelzők, legyen szó mobilról, tabletről, számítógépről vagy televízióról. Képernyő használatunk nagy részét talán mégis a monitor teszi ki, legfőképp, ha az munkaeszközünk is. Aki rengeteget ül számítógép előtt, annak nagyon nem mindegy, hogy milyen kijelzőt bámul egész nap. Legyen szó játékról, filmről vagy akár munkáról. Ezért is készültünk ezzel a cikket, hogy megkönnyítsük a választást, amikor felmerül a kérdés az emberben, hogy mégis milyen monitort vegyek?

Top 3 legjobb monitor

Legjobb csúcskategóriás monitor

A SAMSUNG Odyssey G9 49″mindenki álma, hiszen a látóterünket szélességében 99%-ban lefedi a 109 fokos terjedelmével. Habár játékra kifejezetten alkalmas, sőt a játékosok álma a paraméterek alapján, ettől függetlenül komoly munkára is befogható a multitaskingnak köszönhetően, hiszen egyszerre rengeteg alkalmazást megnyithatunk rajta egymás mellett. A 49 colos kijelző betekintési szögei minden irányból 178 fokosak, ráadásul matt, így nem csillan be rajta semmi. Ez a brutális képarány 32:9-es, aminek a felbontása 5120×1440 lényegében majdnem olyan, mint 2 db 2K monitor egymás mellett. A képfrissítése (kapaszkodjatok meg!) 240 Hz, szóval a gamerek álma, az 1 ms válaszidőről nem is beszélve! 2500:1 kontraszt aránya és 420 nit fénysűrűsége is több, mint ideális. Extrái között szerepel a HDR 1000 támogatás, Quantum Dot, NVIDIA G-Sync, Villódzásmentes (Flicker Free), Kékfény szűrő (Low Blue Light), kép a képben funkció és 125% sRGB támogatás! Csatlakozókból is akad rajta HDMI és DisplayPort, továbbá 2 db USB 3.0 csatlakozó. Magassága állítható, akár dönthető is, de falra is felszerelhető. Mérete 1147.60 x 537.20 x 416.40 mm, súlya 16,7 kg. Ha eddig nem sikerült meggyőzzelek, itt egy videó, majd az meg fog:

Legjobb ár/érték arányú monitor

Az LG 29″ ultrawide (29WL500-B.AEU) monitor az egyik legjobb ár-érték arányú monitor a piacon, hiszen kellemes árcédulája mellett 21:9 képarányt biztosít, ami lényegében 1,5 FHD monitor egymás mellé helyezve, így akár 2 ablakot is bátran megnyithatunk egymás mellett, nincs szükség 2 monitorra a hatékony munkához, amikor pl. egy Excel és egy böngésző között dolgozunk. Felbontása 2560 x 1080, matt kijelzője 75 Hz képfrissítéssel és 5 ms válaszidővel rendelkezik, ami bár nem a legideálisabb játékra, de munkára tökéletes. 250 nite fénysűrűséggel és 1000:1 kontrasztaránnyal rendelkezik. Csatlakozók terén 2 db HDMI-vel rendelkezik. Extrái azért vannak, emiatt is került fel a listára, hiszen HDR támogatás, AMD FreeSync, Gaming funkciók, Villódzásmentes (Flicker Free), sRGB 99% (CIE1931), feketestabilizátor. Mérete 698.10 x 410.90 x 209.40 mm, súlya pedig 4,9 kg. Dönthető és falra is szerelhető igény esetén.

Legjobb olcsó monitor

A legolcsóbban szeretnénk egy kiváló monitor vásárolni, ami persze nem aprócska? Akkor a AOC 23,6″ 24B1H MVA monitor lesz a legjobb választás. Mérete nevéből is látható, hogy 23,6″, tehát nem pici. FullHD, matt felületű LCD panellel rendelkezik, így becsillanásoktól nem kell tartani. Képaránya 16:9 és felbontása 1920×1080. Fénysűrűsége 250 nit, míg kontrasztaránya 3000:1. Képfrissítése 60 Hz és a válaszideje 8 ms, ami már kicsit lassúcska, de ebben az árkategóriában efelett szemet hunyunk. Munkára tökéletes, komoly gémelésre viszont már kevésbé. 1 db VGA és 1 db HDMI csatlakozóval vértezték fel. Extrái között szerepelnek olyan képességek, mint hogy Villódzásmentes (Flicker Free), Kékfény szűrő (Low Blue Light), ZeroFrame (Ultravékony keret), 100% sRGB támogatással bír. Mérete 540.10 x 417.40 x 186.80 mm, súlya pedig 2,6 kg. Az AOC jó márka, volt is már nálunk AOC monitorok tesztje.

Monitor választás legfontosabb szempontjai

Amikor monitort választunk, el kell döntenünk, milyen célra vesszük. Gamer géphez gamer monitort válasszunk, hiszen ebben az esetben fontos a képfrissítés, hogy legalább 120 Hz legyen, a válaszidő sem árt, ha minél alacsonyabb, lehetőleg 1 ms. A képarány is fontos szempont, hogy a normállal megelégszünk, vagy jobban szeretnénk-e a látóterünket lefedni, esetleg legyen-e hajlított. Munkára mindenképp érdemes 21:9 vagy akár még szélesebb monitort választani, mert a munka sokkal kényelmesebb egy szélesebb monitoron, ezért is fontos, hogy az arányszám szélességre vonatkozó első számadata jóval nagyobb legyen, mint a magassága. Legalább 2-szerese ajánlott. Az sem utolsó szempont, hogy milyen extrákat tartalmaz a monitor tudása, bár ez is leginkább játékokat érintő dolog, de a multitasking lehetőség sem elhanyagolható. És persze ott a mérete: FHD, 2K, 4K és ezek különböző módozatai, amelyek wide vagy ultrawide kategória nevet kaptak a fentebb említett szélességi arány megnövelése miatt.

Monitor fajták

A monitoroknak rengeteg fajtája van, és azokat is különböző kategóriákba lehet sorolni. Pl. a fizikai paraméterei, hogy sík, esetleg hajlított-e. Méretaránya, hogy normál, wide vagy ultrawide. A felbontása FHD, 2K, 4K, 8K? A panel típusa, hogy IPS, OLED, LCD? Ezek mind-mind a döntéseinktől függnek, mi számunkra az ideális, milyen célt fog szolgálni a monitor?

Milyen gamer monitort vegyek?

Gamer monitorok esetén a legfontosabb, amire figyelnünk kell, hogy minél magasabb legyen a képfrissítés, ezt javasolt 120 Hz fölött tudni, és persze szintén fontos a válaszidő alacsonysága, lehetőleg 1 ms vagy minél közelebb hozzá. Ne feledjük, hogy akár hosszú órákra is előtte fogunk ragadni, és minél nagyobb, szélesebb, annál jobban elmélyedhetünk a játék világában.

Milyen monitort vegyek munkához?

Munkához mindenképp javasolt a szélesebb képarányú monitort vásárolni. A 21:9 képarány igencsak ideális, hiszen 1,5 FHD monitor mérettel terül el előttünk, ezzel is megkönnyítve a többablakos munkát. A multitasking ilyen szintű támogatása gördülékennyé teszi a munkánkat. Viszont ha grafikai munkára szeretnénk vásárolni, figyeljünk rá, hogy Adobe RGB színtérrel rendelkező monitort vásároljunk!

Monitor méretek – melyiket, mire?

Régen pici 14-17″ méretű monitorokat használtunk, azokból is a 4:3 képarányút. Napjainkban ez a képarány és ilyen apró méret már nem is igazán beszerezhető. Jelen korban a 21″ körül kezdünk, és 16:9 képaránnyal általában a FullHD, ami már alapnak számít. Egy grafikus viszont szeretne minél nagyobb monitort és persze Adobe RGB színteret a megfelelő színek megjelenítéséhez, hiszen ez létfontosságú számára. A több ablakos munkavégzéshez érdemes Wide vagy UltraWide monitort választani, ami 1,5-2-szer szélesebb, mint a normál 16:9 monitorok, így lesz belőlük 21:9 és 32:9 mérettel rendelkező szörnyeteg. A gamerek is szeretik ám, ha minél nagyobb és szélesebb a monitoruk, ha pedig hajlított, még annál is jobb, a teljes látóterüket lefedi, így szinte már a játékban érzik magukat.

Monitor árak, akciók

Monitorokat pár tízezer forinttól egészen több százezer forintig vásárolhatunk a megfelelő méret és szolgáltatástás függvényében. A notebook.hu webáruháza szerencsére tele van hétről-hétre változó akciókkal, így a legjobb monitor árakra könnyen lecsaphatunk, csak alaposan kell böngésznünk. Persze, az üzletekben is szívesen segítenek, ha van egy elképzelésünk és egy keret, amiből gazdálkodni szeretnénk.

Legjobb monitor márkák

A legjobb monitor márkák természetesen a SAMSUNG monitorok, LG monitorok, mint a TV-k esetében, de természetesen más márkák is megjelennek, amelyek közül az egyik leginkább kiemelkedő márka az AOC monitorok.

Extra tulajdonságok

Extra tulajdonságai is lehetnek egy monitornak. Van, amelyikbe hangszórók is beépítésre kerülnek. Létezik webkamerával felszerelt is, de az sem ritka, hogy rengeteg USB csatlakozó, thunderbolt port, fejhallgató csatlakozó és egyebek is találhatók rajta.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Azt hisszük, a videojáték a férfiak hobbija, pedig a hazai gamerek fele nő

A magyarokban még mindig él az a kép, hogy a videojátékosok többnyire otthon ülő, egészségtelen …