Milyen monitort vegyek? [2023] – segítünk választani!

Mindennapjaink részét képezik a kijelzők, legyen szó mobilról, tabletről, számítógépről vagy televízióról. Képernyőhasználatunk nagy részét talán mégis a monitor teszi ki, legfőképp akkor, ha az a munkaeszközünk is. Aki rengeteget ül számítógép előtt, annak nagyon nem mindegy, hogy milyen kijelzőt bámul egész nap. Legyen szó játékról, filmről vagy akár munkáról. Ezért is készültünk ezzel a cikkel, hogy megkönnyítsük a választást, amikor felmerül bennünk a kérdés, hogy mégis milyen monitort vegyek?

Top 3 legjobb monitor

Legjobb csúcskategóriás monitor

A SAMSUNG Odyssey G9 49″ mindenki álma, hiszen a látóterünket szélességében 99%-ban lefedi a 109 fokos terjedelmével. Habár játékra kifejezetten alkalmas, sőt a játékosok álma a paraméterek alapján, ettől függetlenül komoly munkára is befogható a multitaskingnak köszönhetően, hiszen egyszerre rengeteg alkalmazást megnyithatunk rajta egymás mellett. A 49 colos kijelző betekintési szögei minden irányból 178 fokosak, ráadásul matt, így nem csillan be rajta semmi. Ez a brutális képarány 32:9-es, aminek a felbontása 5120×1440 lényegében majdnem olyan, mint 2 db 2K monitor egymás mellett. A képfrissítése (kapaszkodjatok meg!) 240 Hz, szóval a gamerek álma, az 1 ms válaszidőről nem is beszélve! 2500:1 kontrasztaránya és 420 nit fénysűrűsége is több, mint ideális. Extrái között szerepel a HDR 1000 támogatás, Quantum Dot, NVIDIA G-Sync, villódzásmentes (Flicker Free), kékfény szűrő (Low Blue Light), kép a képben funkció és 125% sRGB támogatás! Csatlakozókból is akad rajta HDMI és DisplayPort, továbbá 2 db USB 3.0. Magassága állítható, akár dönthető is, de falra is szerelhető. Mérete 1147.60 x 537.20 x 416.40 mm, súlya 16,7 kg. Ha eddig nem sikerült meggyőzzelek, itt egy videó, majd az meg fog:

Legjobb ár/érték arányú monitor

Az LG 29″ UltraWide (29WP500-B) monitor az egyik legjobb ár-érték arányú monitor a piacon, hiszen kellemes árcédulája mellett 21:9 képarányt biztosít, ami lényegében 1,5 FHD monitor egymás mellé helyezve. Így akár 2 ablakot is bátran megnyithatunk párhuzamosan, nincs szükség 2 monitorra a hatékony munkához, amikor pl. egy Excel és egy böngésző között dolgozunk. Felbontása 2560 x 1080, matt kijelzője 75 Hz képfrissítéssel és 5 ms válaszidővel rendelkezik, ami bár játékra nem a legideálisabb, de munkára tökéletes. 250 nit fénysűrűséggel és 1000:1 kontrasztaránnyal rendelkezik. Csatlakozók terén 2 db HDMI-vel rendelkezik. Extrái azért vannak – emiatt is került fel a listára -, mint a HDR támogatás, AMD FreeSync, Gaming funkciók, villódzásmentes megjelenítés (Flicker Free), sRGB 99% (CIE1931), és a feketestabilizátor.

Legjobb olcsó monitor

A legolcsóbban szeretnénk egy kiváló monitort vásárolni, ami persze nem is aprócska? Akkor az AOC 24″ FULLHD VA monitor lesz a legjobb választás. Mérete nevéből is látható, hogy 24″, tehát nem pici. FullHD, matt felületű VA panellel rendelkezik, így a becsillanásoktól nem kell tartani. Képaránya 16:9 és felbontása 1920×1080. Fénysűrűsége 250 nit, míg kontrasztaránya 3000:1. Képfrissítése 75 Hz és a válaszideje 4 ms. Munkára tökéletes, komoly gémelésre kevésbé. 1 db VGA, 1 db HDMI és 1 db DVI csatlakozóval vértezték fel. Extrái között szerepelnek olyan képességek, mint hogy villódzásmentes (Flicker Free), kékfény szűrő (Low Blue Light), ZeroFrame (ultravékony keret), 100% sRGB támogatással bír. Az AOC jó márka, volt is már nálunk AOC monitorok tesztje.

Monitor választás legfontosabb szempontjai

Amikor monitort választunk, el kell döntenünk, hogy milyen célra vesszük. Gamer géphez gamer monitort párosítsunk, hiszen ebben az esetben fontos a képfrissítés, hogy legalább 120 Hz legyen, és a válaszidő sem árt, ha minél alacsonyabb, lehetőleg 1 ms. A képarány is fontos szempont, hogy a normállal megelégszünk, vagy jobban szeretnénk-e a látóterünket lefedni, esetleg legyen-e hajlított. Munkára mindenképp érdemes 21:9 vagy akár még szélesebb monitort választani. Sokkal kényelmesebb egy szélesebb monitoron dolgozni, ezért is fontos, hogy az arányszám szélességre vonatkozó első számadata jóval nagyobb legyen, mint a magassága. Legalább a kétszerese ajánlott. Az sem utolsó szempont, hogy milyen extra tudással van felszerelve a monitor, bár ez is leginkább játékokat érintő dolog, de azért a multitasking lehetőség sem elhanyagolható. Ezenkívül ott a mérete: FHD, 2K, 4K és ezek különböző módozatai, amelyek wide vagy ultrawide kategória nevet kaptak a fentebb említett szélességi arány megnövelése miatt.

Milyen felbontású monitort vegyek?

Programozáshoz mondhatnánk, hogy mindegy milyen felbontású monitort veszünk, de nem az, hiszen jó lenne elférni több programkódnak és a készülő remekműnek kényelmesen egy képernyőn. Ebben pedig a méret mellett a felbontásnak is nagy szerepe van. Ugyanígy fontos a grafikai tervezéshez is a magasabb felbontás. Játékok esetében viszont nem feltétlenül. Persze ha erős gépünk van és 4K-ban szeretnénk játszani, akkor jó egy ilyen monitor, a legtöbbeknek viszont a 2K monitor is bőven kielégítő vagy akár csak egy FHD. Sokkal fontosabb viszont a panel minősége, a válaszidő és a képfrissítés, hogy ezek igazán jó értékkel rendelkezzenek.

Mekkora monitor az ideális?

Nemcsak a mekkora a kérdés, hanem a képarány is, amit persze a felbontás is befolyásol. Programozáshoz a normál képaránytól eltérő mindig jobb. Grafikához kb. mindegy, de azért magas felbontás javasolt. Játékhoz pedig ki mit szeret, hiszen van aki ultra szélest, van aki a normált preferálja és van aki az elborultan extrém szélest, amin mennyei a játék, ezt fentebb láthatod a legjobb csúcskategóriás monitor alatt.

Monitor fajták

A monitoroknak rengeteg fajtája van, és azokat is különböző kategóriákba lehet sorolni. Pl. a fizikai paraméterei, hogy sík, esetleg hajlított-e. Méretaránya, hogy normál, wide vagy ultrawide. A felbontása FHD, 2K, 4K, 8K? A panel típusa, hogy IPS, OLED, LCD? Ezek mind-mind a döntéseinktől függnek, mi számunkra az ideális, milyen célt fog szolgálni a monitor?

Milyen gamer monitort vegyek?

Gamer monitorok esetén a legfontosabb, amire figyelnünk kell, hogy minél magasabb legyen a képfrissítés, ezt javasolt 120 Hz fölött tudni, és persze lényeges az alacsony válaszidő, lehetőleg 1 ms vagy minél közelebb hozzá. Ne feledjük, hogy akár hosszú órákra is előtte fogunk ragadni, és minél nagyobb, szélesebb, annál jobban elmélyedhetünk a játék világában.

Milyen monitort vegyek irodai munkához?

Munkához mindenképp javasolt a szélesebb képarányú monitort vásárolni. A 21:9-es képarány kifejezetten ideális, hiszen 1,5 FHD monitor mérettel terül el előttünk, ezzel is megkönnyítve a többablakos munkavégzést. A multitasking ilyen szintű támogatása gördülékennyé teszi a feladataink elvégzését. Viszont ha grafikai munkára szeretnénk vásárolni, figyeljünk rá, hogy Adobe RGB színtérrel rendelkező monitort vásároljunk!

Monitor méretek – melyiket, mire?

Régen pici 14-17″ méretű monitorokat használtunk, azokból is a 4:3 képarányút. Napjainkban ez a képarány és ilyen apró méret már nem is igazán beszerezhető. Jelen korban a 21″ körül kezdünk, és 16:9 képaránnyal általában a FullHD, ami már alapnak számít. Egy grafikus viszont szeretne minél nagyobb monitort és persze Adobe RGB színteret a megfelelő színek megjelenítéséhez, hiszen ez létfontosságú számára. A több ablakos munkavégzéshez érdemes Wide vagy UltraWide monitort választani, ami 1,5-2-szer szélesebb, mint a normál 16:9 monitorok, így lesz belőlük 21:9 és 32:9 mérettel rendelkező szörnyeteg. A gamerek is szeretik ám, ha minél nagyobb és szélesebb a monitoruk, ha pedig hajlított, még annál is jobb, a teljes látóterüket lefedi, így szinte már a játékban érzik magukat.

Monitor árak, akciók

Monitorokat pár tízezertől egészen több százezer forintig vásárolhatunk a megfelelő méret és szolgáltatástás függvényében. A notebook.hu webáruháza szerencsére tele van hétről-hétre változó akciókkal, így a legjobb monitor árakra könnyen lecsaphatunk, csak alaposan kell böngésznünk. Persze, az üzletekben is szívesen segítenek, ha van egy elképzelésünk és egy keret, amiből gazdálkodni szeretnénk.

Legjobb monitor márkák

A legjobb monitor márkák természetesen a SAMSUNG monitorok, LG monitorok, mint a TV-k esetében, de természetesen más márkák is megjelennek, amelyek közül az egyik leginkább kiemelkedők az AOC monitorok.

Extra tulajdonságok

Extra tulajdonságai is lehetnek egy monitornak. Van, amelyikbe hangszórók is beépítésre kerülnek. Létezik webkamerával felszerelt is, de az sem ritka, hogy rengeteg USB csatlakozó, thunderbolt port, fejhallgató csatlakozó és egyebek is találhatók rajta.

IPS és OLED monitorok

Az IPS panelek a 178 fokos betekintési szögről voltak híresek, a TN paneleket váltották. Míg az IPS technológia olcsóbb, működési szempontból a teljes háttérvilágítás jellemzi. Ezzel szemben az OLED panelnek nincs teljes háttérvilágítása, hanem a panelben olyan szerves vegyület van, mely elektromos áram hatására képes fényt kibocsátani. Ezért nem kell az egész panelnek világítania, hanem lehetséges csak 1 pixelnek fényt kiadnia. Ezért is van az, hogy a feketék sokkal szebbek, a színek pedig kontrasztosabbak. Hátránya, hogy drágább és hajlamos a beégésre, mely valójában csak a nem megfelelő használati szokások miatt elért fényerőcsökkenés hatása.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.