Lenovo Tab P11 Gen2 széria | ráncfelvarrás mindenek felett

A Lenovo, a P szériás tableteit az általános felhasználástól a professzionális felhasználók igényeire egyaránt gyártotta, kapható is belőle többféle modell napjainkban, amit a 2018-as legelső Lenovo Tab P10 sikerlének köszönhetünk.

A Lenovo, androidos tabletének pozitív fogadtatásán felbuzdulva, már 2019-ben kiadta a Lenovo Tab P11-et, amely hatalmasat lépett előre az elődhöz képest, a felhasználók kívánalmainak megfelelően továbbfejlesztve azt. 2020-ban ennek örömére a Lenovo Tab P11 Pro változatot kapott, 2021-től pedig még néhány variáns és P12 Pro is született. Ez a cikk viszont a 2019-ben sikerre vitt Lenovo Tab P11 második generációjáról szól, melyet egyszerűen Lenovo Tab P11 2ND GEN (vagy GEN2) néven dobtak piacra 2023-ban.

Külső és csatlakozók

A történelmi visszatekintés után viszont essünk is neki magának a tabletnek, melyből létezik WiFi-s (TB350FU) és 4G/LTE (TB350XU) modell is. Természetesen ezt leszámítva mindenben teljesen megegyeznek. Külsőre barátságos, nem túl nagy kávák, de mégis elég ahhoz, hogy kézben tartsuk, sarkai lekerekítettek, a bal oldalán hangszóró nyílások és bekapcsoló gomb, jobb oldalán 3,5mm kombinált jack csatlakozó és USB Type-C 2.0 OTG csatlakozó töltéshez, adatkommunikációhoz egyaránt és szintén 2 hangszórónyílás. Felső élén a hangerőgombok, mikrofonok és SIM/microSD tárca található. Az alján külső billentyűzet csatlakozására szolgáló mágneses csatlakozófelület tekinthető meg. Hátulján kamera és villanóvaku, logó és 1/3 – 2/3 arányban elválasztva más-más anyaghasználatú sávok, amely egy különleges kinézetet kölcsönöz a 269,1 x 169,4 x 7,4 mm méretű, 520 gramm súlyú eszköznek.

Elején a 400 nit fénysűrűséggel bíró IPS LCD kijelzőt láthatjuk a maga 11,5″ méretében 1200×2000 pixel felbontásban, ami 5:3 képaránnyal uralja a felület 82,6%-át, ráadásul stylus használatot nem csak támogat, hanem adnak is hozzá. Fölötte a káván egy 8MP-es szelfi kamera lett elhelyezve, elsősorban videóhívásokhoz, amelyhez tökéletesen megfelel az 1080P@30FPS.

Hardver

Hardver tekintetében nem kell szégyenkeznie, hiszen egy Mediatek Helio G99 került bele, mely 8 magos, mellette pedig agy Mali-G57 teljesít szolgálatot, így a komolyabb grafikai megjelenítés is megoldott. Tárhely/memória fronton elérhető 64GB/4GB, 128GB/4GB és 128GB/6GB variációkban, míg a tárhely akár 1TB microSDXC kártyával bővíthető.

Kamerákból már a fentebb említett 8MP szelfi kamera mellett, pontosabban a tablet hátulján egy 13MP-es auto fókusszal rendelkező széles látószögű kamera is helyet kapott led villanóval. Itt is hasonlóan 1080P@30FPS a videós képessége.

A 4 dupla sztereó hangszórója kiváló hangzást biztosít, így akár tartalomfogyasztásra is kiváló választás lehet, főleg hogy Dolby Atmos minősítéssel is rendelkezik. Akkumulátora 7700 mAh, mely akár 10 órás üzemidőt kölcsönözhet neki.

Szoftver

Szoftver tekintetében Android 12L található rajta. Akiben felmerül a kérdés, mégis mit jelöl az L a verziószám után, annak elmondanám, hogy ez az android 12-nek egy kifejezetten nagyobb kijelzőjére tervezett példánya, tehát vagy tabletre vagy hajlítható képernyős telefonra. Átalakított widgeteket és optimalizált elrendezést kínál a nagyobb képernyő kihasználására. Jobban kompatibilis a nem optimalizált alkalmazásokkal, automatikusan felnagyítva őket a képernyőn. Bevezet egy új tálcát, amellyel gyorsan elindíthatja és válthat az alkalmazások között, osztott képernyős módban is.

Kinek ajánljuk

Ezt a tabletet azoknak ajánljuk, akik már-már felső kategóriába szeretnének belekóstolni. Az általános felhasználástól egészen a profibb közönségnek is nyugodt szívvel ajánljuk, a külön megvásárolható mágneses billentyűzettel pedig igazi kis notebookká alakítható. Akár egy főiskolásnak is kiváló lehet tanulásra, jegyzetelésre.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.