A Google Bard AI mostantól Gemini


A Google átnevezi Bard chatbotját Geminire, és kiad egy dedikált Android-alkalmazást

A Google bejelentette, hogy Bard chatbotját átnevezi Geminire, a mögöttes nyelvi modell neve után. A cég emellett egy dedikált Gemini alkalmazást is kiad Androidra, és a Google Workspace Duet AI funkcióit is a Gemini márkanév alá vonja.

A legtöbb ember először a Gemini mobilalkalmazással fog találkozni, amely alapértelmezett asszisztensként is használható a Google Asszisztens helyett. Az alkalmazás tetején egy kapcsoló található, amellyel az egyszerű Keresésről a Geminire válthatunk.

Az ingyenes felhasználók a Gemini modell standard verzióját, a Gemini Pro-t érhetik el. A Gemini Ultra, a modell legerősebb verziójához Gemini Advanced előfizetésre van szükség, amely az új Google One AI Premium csomag része (havi 20 dollár). Az előfizetéshez 2 TB Google Drive tárhely és a Google One-előfizetés összes többi funkciója is jár.

A Google sokáig lemaradt az MI-versenyben az OpenAI-val szemben, de a Gemini tavalyi bevezetése jelentős fejlődést hozott. A nyelvi modellel felszerelt Bard kényelmesnek bizonyult, és már majdnem egyenrangú eredményeket mutatott a GPT-4-gyel, bár sokan kritizálták a lassúságát.

A Google bejelentésének főbb pontjai:

  • A Bard chatbot átnevezésre kerül Geminire.
  • Megjelenik egy dedikált Gemini Android-alkalmazás.
  • A Google Workspace Duet AI funkciói a Gemini márkanév alá kerülnek.
  • A Gemini Pro ingyenesen elérhető lesz, a Gemini Ultra pedig a Google One AI Premium csomag részeként.
  • A Google igyekszik felzárkózni az MI-versenyben az OpenAI-val szemben.

További információk:

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.