Kezdőlap / Egyéb / AOC monitorok tesztje | Miben más egy gamer monitor?

AOC monitorok tesztje | Miben más egy gamer monitor?


Az AOC két 27” monitora van most nálam, az egyik az átlag felhasználásra szánt AOC 27V2Q, míg a másik vérbeli gamer monitor az AOC 27G2U képében. Lássuk a hasonlóságokat és a különbségeket, mégis miben más egy gamer monitor?

AOC 27G2U (gamer) és AOC 27V2Q (normál használatra szánt) monitorok egymás mellett

Mi a különbség két 27” méretű, FullHD, IPS kijelzővel szerelt monitor között, ahol még a fénysűrűség is nitre pontosan megegyezik, ahogyan a 1000:1-hez kontrasztarány is? Vegyük szépen sorba. 

Dizájn

Bár szemből a 2 kijelző hasonlóan kávamentes két oldalán és felül, az első szembetűnő dolog a talpakon vehető észre.

AOC 27V2Q elegáns, visszafogott talppal

Amíg az átlag felhasználásra szánt 27V2Q egy elegáns, visszafogott talppal rendelkezik, addig a 27G2U már vagányabb, merészebb variánst kapott, ráadásul a kijelző alatti kávában egy piros csík köszön vissza, ahogyan a talpon is látható egy kis piros szín. Ez már önmagában is megkülönbözteti a két monitort, egyszerűen vagányabb hatást kölcsönöz neki. Csak a gamer monitor magassága állítható, viszont a dőlésszöge mindkettőnek.

AOC 27G2U piros design színekkel, vagány talppal, állítható magassággal
AOC 27G2U maximális magassága

Oldalról megnézve az átlag felhasználásra szánt modell jóval vékonyabb, mint a gamer variáns, de ennek oka van, hiszen a gamerben több az anyag, de erre később fény derül. Súlyukon is látszik, hogy az alap monitor 4,2kg-hoz képest a gamer majdnem plusz egy kilóval nehezebb, hiszen 5,1kg.

AOC 27V2Q és AOC 27G2U oldalról

Hátulról nézve az alap modell letisztult a csatlakozók praktikusan a talp állvány részén vannak elhelyezve.

AOC 27V2Q hátulról

Nézd meg tesztvideónkat is az AOC monitorok összehasonlításáról!

Az alap felhasználásra szánt kijelzőn HDMI, 1.2 Display port és 3,5mm jack fejhallgató kimenet található, valamint a tápcsatlakozó.

AOC 27V2Q csatlakozói

A gamer variáns vagány, itt is visszaköszön a piros szín, ami nagyon menővé teszi. A kijelző hátsó részén egy mélyebb vágatban helyezték el a csatlakozókat, amelyek a talaj felé néznek, így sokkal praktikusabb a kábelek elvezetése, hiszen nem hátrafelé áll ki a sok kábel, hanem lefelé indulnak.

AOC 27G2U hátulról
AOC 27G2U csatlakozók hátul-alulról érhetők el

A Gameren viszont 2db HDMI, 1.2 Display port, VGA port és 4db USB 3.0 port, 3,5mm jack bemenet és 3,5mm jack fejhallgató kimenet található a táp csatlakozó társaságában. Bizony, a gamer monitorban van 2x2W hangszóró, már itt is érthető, miért is vastagabb az alap variánsnál.

Kijelző

A kijelzőkről már említettem, hogy mindkettő FullHD, 16:9 képarányú IPS LCD panel, betekintési szögük 178 fok, 250 nit fénysűrűséggel és 1000:1-hez kontrasztaránnyal rendelkeznek. Ennyi a közös pont. Most viszont nézzük miben különböznek, mitől gamer monitor a 27g2u a külső vonásain kívül.

Az alap modell fényes, a gamer viszont matt kijelzőt kapott. Viszont, ami még ennél is fontosabb, az a válaszidő, ami az elmosódást befolyásolja. Az alapmodell 5 ms, a gamer viszont csupán 1 ms. És talán még ettől is fontosabb a képfrissítés, hiszen az alap monitor 75 Hz-es képfrissítéséhez képest a gamer monitor, ahogy illik, tudja a 144 Hz-et. Ez azért fontos, mert akármilyen bika gépünk van és fut rajta 100 FPS-el egy játék, azzal semmit nem érünk, ha a képfrissítés az FPS értéktől alacsonyabb.

Továbbá míg mind a két monitorban van kékfény szűrő és AMD FreeSync, addig csak a gamer monitor további extrája az NVIDIA G-Sync és a villódzásmentesség, valamint további gamer funkciók.

Külön Gamer beállítások az AOC 27G2U menüjében

A Game módon belül FPS, RTS, verseny játékokhoz előre tárolt beállításokat lehet elérni, valamint 2 szeméályreszabható helyel is rendelkezhetünk. Csak egyéniben állíthatjuk az árnyékot a Shadow Controlban és így kapcsolható az alacsony bemeneti lag is, ahogy a játék színeit és az overdrive-ot is.

Az alacsony kékfényszűrést helyi fényviszonyokhoz állíthatjuk, mint otthon, iroda, stb. A Freesync ki-be kapcsolható, míg a Frame számlálónak megadhatjuk a helyét amonitor sarkaiban. Az MBR, vagyis Motion Blure Reduction is csak egyéni beállításoknál állítható, ezzel érhetjük el az 1ms válaszidőt akár.

Fogyasztás szempontjából az alap modell 21W fogyasztásával A+, míg a gamer 29W-al sima A kategóriába esik.

Így nem is kérdés, hogy milyen felhasználás mellett melyik monitor való neked, hiszen a maga nemében amire tervezték őket, nagyon jól helytállnak és gyönyörű képük van, ahogy azt az AOC monitoroktól már megszokhattuk. Mindkét modellt csakis ajánlani tudom, a kávamentes kivitel miatt pedig 2-3 monitort egymás mellé helyezve olyan élményben részesülhetsz akár munka, akár gaming szinten, amit ha egyszer megszoksz, soha többé nem akarsz tőle megválni.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Xiaomi Mi 10 lite Youtube nyereményjáték

Nyerj Xiaomi Mi 10 lite telefont!

Kissé viseltes már a régi telód? Akkor most itt az esélyed, hogy beújíts egy vadiúj, …