Samsung Galaxy S24 széria TESZT | AI mindenek felett

A Samsung idén is kiadta legújabb hardver frissítésekben gazdag legújabb csúcs szériáját, viszont a hardveres változáson túl – a mostanában szinte minden szegmensben visszakacsintó – AI (Artifical Intelligence), magyarosan MI, vagyis mesterséges intelligencia képességeit is bevonták a buliba.

Mi van a dobozban?

Ahogyan azt már megszokhattuk, idén is 3 variánssal találkozhatunk. Az alap Samsung Galaxy S24 mellett a nagyobb Samsung Galaxy S24+ és az igazán ütős Samsung Galaxy S24 Ultrával, ami a megboldogult Note sorozatot olvasztja be az S szériába. A Samsung mobilok dobozában már évek óta ugyanazt kapjuk, természetesen a készüléket magát és külön fakkban egy töltő/adatkábelt, valamint egy SIM tűt és a szokásos papírokat.

Külső dizájn

A készülékek Magyarországon 5 színben érhetők el, mégpedig a borostyánsárga, ónixfekete, kobaltlila, márványszürke és online exkluzív hozzáférhető színként a zafírkék. A Galaxy S24 (147×70,6×7,6 – 167g) és Galaxy S24+ (158,5×75,9×7,7 – 196g) lekerekített alumínium keretet kapott, míg a Galaxy S24 Ultra (162,3x79x8,6 – 232g) továbbra is a szögletes vonalvezetést követi és anyagában titán kerettel találkozhatunk. Elő és hátlapját az első két modellnek Gorilla Glass Victus 2 védi, míg az Ultrát Gorilla Armor. Hátlapon a kameraszigetek az S24 és S24+ esetén ugyanolyanok, addig az Ultránál két további szenzor található. És ez utóbbiban van S Pen is, amit a telefon aljából húzhatunk elő. Mindhárom készülék IP68-as por- és vízállóságot kapott, így 1,5 méter mélységig 30 percen keresztül kibírja édes vízben. De termálvízbe ne vigyük, mert a hőtől a ragasztások fellazulhatnak és máris bejut a víz.

Nézd meg a Samsung Galaxy S24 széria videós terméktesztjét is!

Hardver

Hardver tekintetében az első szembetűnő különbség a méretből adódó kijelzők eltérése. Mindhárom modell Dinamikus Amoled 2X kijelzővel rendelkezik, viszont amíg a Samsung Galaxy S24 egy 6,2″ FHD+ 2340×1080 pixel felbontásúval, addig a Galaxy S24+ 6,7″, a Galaxy S24 Ultra pedig 6,8″ QHD+ 3120×1440 pixel felbontásúval. A csúcs fényerő mindhárom kijelző esetében 2600 nit, és az adaptív képfrissítés 1Hz-től egészen 120Hz-ig is felpöröghet az aktuális használati igényeknek megfelelően.

Processzor tekintetében az első 2 modell 10 magos Exynos 2400 (1×3.2GHz Cortex-X4 + 2×2.9GHz Cortex-A720 + 3×2.6GHz Cortex-A720 + 4×1.95GHz Cortex-A520) processzort kapott Xclipse 940 GPU-val, míg az Ultra modell 8 magos 3. generációs Snapdragon 8-at (1×3.39GHz Cortex-X4 + 3×3.1GHz Cortex-A720 + 2×2.9GHz Cortex-A720 + 2×2.2GHz Cortex-A520) Adreno 750 GPU társaságában. Tárhelyből a Galaxy S24 128GB vagy 256GB-al választható 8GB memóriával. A Galaxy S24+ 256GB és 512GB tárhellyel érhető el, viszont már 12GB memóriával. A Galaxy S24 Ultra pedig 256GB, 512GB vagy akár 1TB tárhellyel is megvásárolható, szintén 12GB memória kíséretében.

Kamerák

A szelfi kamera mindhárom modell esetében 12MP-es és maximum 4K@60FPS videó felvételére képes. A hátlapi kamerák a Galaxy S24 és S24+ esetén szintén azonosak. A főkamera 50MP optikai képstabilizálással, 10MP telefotó 3x optikai zoommal és képstabilizálással, és 12MP ultra széles látószögű kamera. A Samsung Galaxy S24 Ultra esetén viszont a főkamera egy irtó durva 200MP-es széles látószögű kamera lézeres automata fókusszal és optikai képstabilizátorral. De van itt egy periszkópos 50MP-es telefotó kamera is 5x optikai zoommal és képstabilizálással. Valamint fellelhetünk egy 10MP-es telefotót 3x optikai zoommal és képstabilizálással, valamint ugyanaz az ultraszéles 12MP-es kamera is megtalálható a hátlapján, mint ami a másik 2 modellben. Maximum 8K@30FPS videók felvételére képes mindhárom készülék.

Szoftver

A telefononkon Android 14 található, ami azt jelenti, hogy csúcsmodellek tekintetében 4 éven keresztül jár a főverzió frissítés, egészen Android 17-ig, a havi biztonsági frissítéseket pedig 5 évig kapják. Samsung dex természetesen mindhárom modellen elérhető, aminek köszönhetően desktop módban megjeleníthető akár a TV-n is a telefon összes szoftvere és tartalma. A legnagyobb újdonság pedi az AI, amit több helyre is megpróbáltak becsempészni, hogy egyszerűen hozzáférhető legyen. Az egyik ilyen frissítés például a bekarikázás, ahol csak bekarikázunk bármit a kijelzőn és azonnal keresés történik rá, vagy könnyedén szerkeszthetjük a képeinket, az AI besegít, hogy kitöltse az üres helyeket. De akár jegyzetek összefoglalását is kérhetjük tőle, vagy élő telefonhívás lefordítását (ez utóbbi magyar nyelven nem működik).

Konklúzió

Habár az előző évi szériáról nem biztos, hogy érdemes az S24 szériára váltani, hiszen az aktualizált hardveren kívül csak az AI, ami többet ad, azt pedig visszamenőleg is meg fogja kapni pár elődmodell. De ha magasabb kategóriára váltana az ember, mondjuk egy S23-ról S24 Ultrára, úgy igencsak van értelme már csak az S Pen miatt is. Összességében ismét remek telefonokat kaptunk, ahogy a korábbi években is, aki szereti az S szériát, az új modellekkel sem lőhet mellé. Ajánljuk mindenkinek, aki komoly, iszonyat erős telefont szeretne a zsebében hordani és szeret profi fotókat is készíteni.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.