Lenovo V130 Teszt | Office nindzsa

Mindenki a sztárokra figyel. A hétköznapok hősei csak ritkán kerülnek a figyelem középpontjába, de most „kivétel erősíti a szabályt” alapon egy ilyen munkagép kerül a célkeresztbe. A Lenovo V130-as tesztben megnézzük, miért is érdemes megismerkedni egy szürke eminenciással.

Külső: Stealth mode

A Lenovo nem tolta túl a V130 dizájnjának kidolgozását. Sima, egyszerű, szürke, hanyagol mindenféle feltűnőséget. Egyedüli extra a mintás, textúrált fedél, ami nem csak a fedlapra, de az alapegységre is jellemző. Anyaghasználat terén természetesen a műanyag dominál kívül-belül, ha nem is ujjlenyomat-mágnes, de a munka hevében megizzadt tenyerünk otthagyja majd rajta biztos a nyomát. Az összeállítás minőségére nem lehet panasz, ahogy arra a Lenovo is utalt, a mindennapos össze-vissza hordozgatáshoz egy masszív gépet akartak alkotni, ami elviseli a rázkódást, a kisebb sérüléseket és rendelkezik egy kellően erős zsanérral. Formavilágát tekintve inkább az alapokat kapjuk, de egy munkahelyi nindzsától nem is kell várni komolyabb extravaganciát a megjelenésnél. A kijelző körül egy átlagosabb vastagságú káva kapott helyet, se nem túl vastag, se nem túl vékony, alul egy kis Lenovo brandinggel. Ami feltűnt és tetszett, az a billentyűk formavilága – igen, egy idő után ilyenekre is feltűnnek, ha sok gép fordul meg a kezed alatt -, amik felül szögletesebb, alul lekerekítettebb vonalakat kaptak, ezzel nagyobb érintőfelületet biztosítva a használónak. Pötyögés közben teljesen korrekt a cseppálló tasztatúra minősége, egy erősebb visszarúgású membrános szerkezetet kapunk, ami akár egy gamer gépen is helyet kaphatna. A touchpad egy elemből áll, a kattintásnál nem megy túl mélyre az érintőfelület, nincs az a „lötyögő” érzet, ami a hasonló árkategóriás notebookoknál elő szokott fordulni. Méreteit tekintve a standard 15.6-os office notebookoknak megfelelő nagyságú: 375 mm x 253 mm x 22,3 mm-es dimenziói és 1.8 kilogrammos súlya teljesen vállalható, az egész napos hurcolása sem lesz vészes egy megfelelő sleeve-ben, vagy táskában.

Eszközök: Csak az alapok

A multimédiás eszköztár tekintetében határozottan elégedett lehet az ember a Lenovo V130 esetében, hiszen képes olyan elemeket magával hozni, amit a felsőbb árkategóriák gépei is. Első körben a FullHD felbontású, 15.6 colos IPS LED paneles kijelzőről essen szó: nagy betekintési szög, szép színek, kellően kontrasztos és erősebb napsütésben is jól olvasható a kijelző. Ehhez hozzátartozik, hogy a Lenovo egy olyan zsanért választott, amivel a kijelző panelt 180 fokban ki tudjuk nyitni. A hangtechnika terén sem lesz panaszunk a V130-ra, hiszen egy sztereó hangrendszert kaptunk, ami a Dolby Audio™ technológiának köszönhetően egészen komoly minőségű hanggal tud meglepni minket. Nyilván az office-multimédiás notebookok ezen a fronton próbálnak letenni egy magabiztos teljesítményt az asztalra, ha már a gamer erőforrást el kellett engedniük (de erről majd később).

Érdekelne videós tesztünk is a Lenovo V130-ról? Tessék!

A portolás és adatkapcsolat terén is hozza a megszokottakat a V130, de itt érzékelhető – feltehetőleg az árkategória miatt – néhány furcsább megoldás és egy komolyabb hiányzó. A bal oldalra került a 45W-os tápegység részére fenntartott dugasz (avagy töltő-port), az RJ-45-ös, HDMI és USB 3.0-ás, ami kezdetnek nem lenne rossz, de a jobb oldal inkább csak egy nagy meglepetéssel tud szolgálni: hölgyeim és uraim, íme egy DVD-RW meghajtó! Erősen kell gondolkodnom, hogy az elmúlt két évben bemutattam-e olyan gépet, amin volt lemezmeghajtó, így egyfajta öröm is egy ilyennel találkozni, de bevallom az idejét sem tudom, mikor használtam utoljára pl. telepítő lemezt. Mellette helyet kapott még egy USB 3.0 port, egy 3.5-es combo-audio jack csatlakozó, valamint egy 4 az 1-ben (MMC, SD, SDHX, SDXC) kártyaolvasó is. Adatkommunikációs fronton találunk egy 802.11 ac-szabványú Wi-Fi-rendszert és egy Bluetooth 4.1-es portot. A kijelző felé kapunk még egy HD Webkamerát, ami korrekt és elég a Skype-beszélgetésekhez, de vlogger karrierünkhöz próbáljunk egy összetettebb eszközt keresni.

Teljesítmény: Irodai asszisztens

Mit vár az ember egy office notebooktól? Hogy a „semmi extra feladatokat” teljesíteni tudja. Képes legyen arra, hogy a táblázatok és szöveges dokumentumok tengerével megküzdjön, gyorsan bootolva pikk-pakk készen álljon és a vacsihoz pillanatok alatt betöltse a streamet, vagy egy zenelejátszót. Nem szoktunk nagy elvárásokkal feléjük fordítani, így ha a felsoroltakkal már elbírnak, azzal tökéletesen elégedettek vagyunk. Nos, nem hiába ez a felvezetés, ugyanis a Lenovo V130-ra tökéletesen elmondhatóak a fentebb olvasható készségek. Az Intel Core i3-6006U processzor az energiatakarékos, közepes teljesítményt nyújtó lapkakészletek sorában foglal helyet. 14 nm-es technológiával készült, 2 maggal 4 szálon dolgozó proci, 2Ghz-es maximális teljesítményt tud kipréselni magából.  A 15W-os fogyasztású rendszerchip 3 MB SmartCache-t kapott, valamint az Intel Hyper-Threading és SpeedShift technológiáit a könnyebb multitasking érdekében. A grafikus teljesítményt egy integrált videóvezérlő biztosítja majd az Intel® HD Graphics 520 személyében. Ez a setup még 2x4GB DDR4 2133MHz RAM kíséretében minimális gaming-funkció ellátására képes.

MÉRÉSEK

3D Mark Benchmark:
CloudGate: 5 064 –https://www.3dmark.com/3dm/35285016
SkyDiver: 3 336 – https://www.3dmark.com/3dm/35285286

A 2000-es évek első 10 évéből bátrabban válogathatunk, hiszen a retro témákkal elboldogul majd, de az aktuális AAA-címeket még alacsonyabb felbontás mellett sem tudná élvezhetően elénk tárni. Ahogy a teszteken is látható a CloudGate és a SkyDiver esetében sem nyújtott látványos eredményeket, így inkább maradjunk meg a muzeálisabb értékű címeknél. Tárhelynek kaptunk egy 256GB-os SSD-t, amit személy szerint egy kicsit keveslek önmagában. Egy közepesebb méretű (mondjuk 512-es) HDD-vel együtt már elégnek mondanám, de a 256GB szerény véleményem szerint egészen hamar megpakolható pl. nagyobb fotókkal, videó file-okkal. Akku terén kaptunk egy 2 cellás, 30Whr beépített erőforrást, ami a Lenovo – egészen szerény – becslései szerint egyetlen töltéssel akár 6 órán át képes működni. Ami nagyon szimpatikus, hogy fél óra alatt 50%-ra tudjuk tölteni az energiaforrást, így „vesztett helyzetből” hamar egy munkaképes vasat tudunk faragni belőle, egy konnektor és a töltőkábel segítségével.

Összefoglalás:

Akinek egy megbízható munkagép kellene, tudja, hogy mit kell keresnie. A Lenovo V130-as olyan kis és középvállalatoknak jöhet jól, akiknek több mobilis munkaállomásra van szüksége, vagy olyan diákoknak, akik szeretnének egy megbízható, jegyzetelésre (na meg pár epizódnyi sorozat, vagy film megnézésére) alkalmas, az irodai feladatokat ellátni képes eszközt. Nem extra a megjelenés, nem nyújt „gamer” élményt, de nem is ígér többet, mint egy stabil szürke eminenciást.

Amennyiben megtetszett, webshopunkban megtalálhatod a
Lenovo V130 -ast

Comments

Rólunk Katona-Kis András