Kezdőlap / Cikkek / Top 5 mechanikus billentyűzet [2021] – segítünk választani!

Top 5 mechanikus billentyűzet [2021] – segítünk választani!

Van, akit őrületbe kerget a hangja, és van, aki nem tud nélküle élni. Egy biztos, a vérbeli gamerek nem véletlenül használnak mechanikus bilentyűzetet. Nézzük is az idei legjobbakat!

A legjobb 5 mechanikus billentyűzet

KINGSTON HYPERX ALLOY FPS PRO MX BLUE

Kapcsolók típusa: Cherry MX Blue
Kiosztás: Angol (US)
Csatlakozás: USB 2.0 levehető

A Kingsong HyperX Alloy FPS PRO minimalista, egészen kompakt kialakítása miatt elsősorban FPS játékokhoz lett kialakítva. A billenytűzet készülékháza masszív, strapabíró fémborítással rendelkezik. A háttérvilágítása szabályozható vörös és a HyperX Red kódnév alatt fut. Tenkeyless (TKL) 87 gombos design, játék módban 100%-os Anti-Ghosting, ahogy az elvárható egy komoly gamer billentyűzettől. Az F gombokra pedig multimedia funkciókat integráltak. Az USB kábel fonott és lecsatlakoztatható.

Hama uRage Exodus 900

Kapcsolók típusa: Outemu Blue
Kiosztás: Magyar (HU)
Csatlakozás: USB 2.0 levehető

A Hama uRage Exodus 900 billentyűzetről elmondható, hogy nagyon jól bírja a heves gamerek kezét is. Az RGB világítás 16,8 millió színnel operál. Az oldalsó sáv fénye is különállítható. A szálcsiszolt fém alkatrészek is a minőséget és strapabíróságot erősítik. Vezérlőgörgővel is rendelkezik a hangerő és a megvilágítás fényerejének állítására. A csuklótámasz mágneses, így könnyen leválasztható. Beépített memóriájának köszönhetően nem felejti el a gombok beprogramozását és a fénybeállításokat, ugyanis az összes gomb külön programozható. 6 makró és 4 multimédia gombbal rendelkezik, de FN + F számgombok kombinációjával 12 közvetlen multimédia funkció is elérhető. Egyszerű váltás játék és irodai mód között. Természetesen az Anti Ghosting itt is jelen van, így több gomb lenyomása támogatott.

ASUS ROG STRIX SCOPE DELUXE

Kapcsolók típusa: Cherry MX Red
Kiosztás: Magyar (HU)
Csatlakozás: USB 2.0

Az ASUS ROG STRIX Scope Deluxe kifejezetten FPS játékokhoz készítette az ASUS ROG STRIX szériájába tartozó Scope Deluxe billentyűzetét. Ennek egyik hozománya a dupla széles bal CTRL gomb is. Van külön Stealth billentyű, aminek megnyomásával minden applikációt elrejthetsz és minden hangforrást elnémíthatsz. Az alumínium borításnak köszönhetően nem csak jól néz ki, de bírja is a gyűrődést. A csuklótámasz párnázott és mágneses csatlakozásának köszönhetően könnyen leválasztható. Az RGB világítás az ASUS saját Aura Sync megoldását használja, így Aura Sync ökoszisztémába könnyen behelyezhető. A játékprofilok tárolásáról saját beépített memória felel. A billentyűk funkcióinak testreszabásáért az Armoury II szoftver felel.

COOLER MASTER CK550

Kapcsolók típusa: Gateron Blue
Kiosztás: Magyar (HU)
Csatlakozás: USB 2.0

A Cooler Master CK550 csiszolt alumínium borítása egy elegáns, nem túl kirívó, mégis strapabíró modellé teszi ezt a gamer billentyűzetet. Gateron blue kapcsolói 50 millió leütést garantálnak, így a legdurvább csaták után sem lesz leharcolt a billentyűzet. Háttérvilágítása RGB és természetesen teljesen testreszabható, a válaszideje pedig 1ms / 1000Hz. USB csatlakozós, vezetékes.

OMEN by HP Encoder

Kapcsolók típusa: Cherry MX Red
Kiosztás: Magyar (HU)
Csatlakozás: USB 2.0

Az OMEN by HP Encoder pontosan azt adja, amit vársz. Háttérvilágítása csak piros, de a billentyűk minden egyes leütésével győzelemre törhetsz. A Cherry MX Red mechanikus kapcsolói elhozzák neked a győzelmet. Anti Ghostingnak köszönhetően minden egyses leütést érzékel, pontosabban 10-et egyszerre, de hát kinek van több ujja? 😀 A kábelvédő fonott, így az sokkal tartósabb lesz, és megtöréssel szemben sem utolsó megoldás.

Mi az és miért jó a mechanikus billentyűzet?

A mechanikus billentyűzetek jellegzetes “csattogása” az, ami első hallásra megkülönbözteti azt a normál billentyűzetektől. De miért is ez a hang? Amíg az alap billentyűzeteknél egy elektronikán (nyákon) található áramköröket zárunk és szakítunk meg, addig a mechanikus billentyűzet összes billentyűje alatt egy-egy külön kapcsoló található. Ezeknek a kapcsolóknak van ez a kattogó hangja. Ez viszont hihetetlen strapabírást és pontosságot kölcsönöz nekik.

Mechanikus billentyűzet fajták

A mechanikus billentyűzetek leginkább gamer körben terjedtek el. Ezért is van, hogy nagyrészük RGB világítással van ellátva, a visszafogottabbak viszont csak 1 színt tudnak. Minél fentebb megyünk kategóriában, annál okosabbak. Az Anti-Ghosting az, amit fontos, hogy tudjanak, mert ennek köszönhetően az egyidőben több gomb lenyomását is tökéletesen le tudja kezelni.

Mechanikus billentyűzet switch fajták

A mechanikus switcheknek három fő fajtája van. Igaz, különböző kapcsolók léteznek, mégis azok 3 színre oszthatók. Van, aki a pirosra, van, aki a kékre esküszik, de létezik még barna színű is. Szerencsére ezekről a kapcsolókról könnyen lepattinthatók a billentyűk, sőt általában kapunk hozzá egy kis fogót is, amivel leszedegethetjük azokat. Ez azért is fontos, mert időnként nem árt megtisztítani a billentyűzetet, legyen az akár hagyományos, akár mechanikus. A helyes billentyűzet tisztítás fontos feladat, ezért is írtunk erről is egy cikket.

Angol vagy magyar kiosztású gamer billentyűzet?

A billentyűzet kiosztása játék szempontjából teljesen lényegtelen. Aki sokat használja játékon kívül is a gépet böngészésre, levelezésre, dokumentumok készítésére, és zavarja őket az angol billentyűzet, természetesen érdemes magyar kiosztásút választani. Aki már vakon gépel, annak pedig teljesen mindegy, mert az angol billentyűzet is átváltható szoftveresen magyar kiosztásra.

Vezetékes, vagy vezeték nélküli?

Ahogy a gamer egerek esetében is volt már erről szó, aki komoly gamer, az vezetékes eszközöket használ a nagyobb pontosság és jobb válaszidő miatt. Habár gamer billentyűzetek között nem is igazán találni vezeték nélkülit, arról nem is beszélve, milyen hamar lemerülnének az elemek az RGB világítás miatt.

Olcsó mechanikus gaming billentyűzetek

Természetesen vannak olcsóbb mechanikus billentyűzetek is, amik nem is olyan rosszak. Tudásban valamennyiben eltérnek a drágább társaiktól, de az alap gamer élményhez már ez is lényegesen jobb, mint egy átlag billentyűzet. Nézzünk is pár példát:

Mechanikus billentyűzet márkák

Rengeteg mechanikus billentyűzetet gyártó cég létezik a piacon, olcsóbb kategóriába gyárt az Aula, White Shark és a Gamdias, de azért a középkategóriába is bekacsintgatnak, ahol már Kingston, Trust és Asus is elérhető. A felsőbb szegmensben pedig Razer, Dell Alienware, ASUS, OMEN by HP, Gigabyte, Corsair dominál leginkább.

Mechanikus billentyűzet árak és akciók

A Notebook.hu webáruházában folyamatos akciók vannak minden termékre, így akciós mechanikus billentyűzet is akad bőven, csak végig kell nézni a kínálatot. Árban az alsó kategória 9.000 Ft környékén indul és az egész széles repertoárnak köszönhetően egészen magas árig, közel 100.000 Ft-is is felmehet az ár. De a két véglet között mindenki megtalálhatja saját igényeinek, ízlésének és pénztárcájának való gaming billentyűzetet.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Billentyűzet tisztítása

Ha sokat ülünk a gép előtt, időnként elérkezik annak az ideje, hogy megtakarítsuk a sűrűn …