Top 5 mechanikus billentyűzet [2023] – segítünk választani!

Van, akit őrületbe kerget a hangja, és van, aki nem tud nélküle élni. Egy biztos, a vérbeli gamerek nem véletlenül használnak mechanikus bilentyűzetet. Nézzük is az idei legjobbakat!

A legjobb 5 mechanikus billentyűzet

KINGSTON HYPERX ALLOY ORIGINS CORE US RED

Kapcsolók típusa: HyperX Red
Kiosztás: Angol (US)
Csatlakozás: USB Type-C és USB Type-A

A Kingsong HyperX Alloy ORIGINS CORE minimalista, egészen kompakt kialakítása megnyerő már elsőre is. A billentyűzet készülékháza masszív, strapabíró fémborítással rendelkezik. A háttérvilágítása 16 777 216 színű, tehát RGB. Beépített memóriája 3 profil mentésére képes. N-Key rollover funkcióval is felvértezték. Játék módban 100%-os Anti-Ghosting, ahogy az elvárható egy komoly gamer billentyűzettől. Médiagombok is találhatók rajta. A billentyűk nyomáserőssége 45g és a lenyomás útja 3,8 mm. 1,8 méter hosszú USB kábele fonott és lecsatlakoztatható.

Hama uRage M3CHANICAL RDX Exodus

Kapcsolók típusa: Outemu Blue
Kiosztás: Magyar (HU)
Csatlakozás: USB 2.0

A Hama uRage M3CHANICAL RDX Exodus billentyűzetről elmondható, hogy nagyon jól bírja a heves gamerek kezét is. Az RGB világítás 16,8 millió színnel operál és minden gomb külön világítással rendelkezik, amelyek külön programozhatók. Az éjjeli módnak köszönhetően éjszaka is kiválóan használható. Természetesen az Anti Ghosting itt is jelen van, így több gomb lenyomása támogatott. Win lock funkciót is kapott. Különböző játékokhoz és felhasználókhoz külön profilokkal rendelkezik.

ASUS ROG STRIX FLARE II ANIMATE

Kapcsolók típusa: Cherry MX Red
Kiosztás: Angol (EN)
Csatlakozás: USB 2.0

Az ASUS ROG STRIX Flare II Animate kifejezetten hardcore gamereknek készítette az ASUS ROG STRIX szériájába tartozó Flare II Animate billentyűzetét. Az alumínium borításnak köszönhetően nem csak jól néz ki, de bírja is a gyűrődést. A csuklótámasz párnázott és mágneses csatlakozásának köszönhetően könnyen leválasztható. Az RGB világítás az ASUS saját Aura Sync megoldását használja, így Aura Sync ökoszisztémába könnyen behelyezhető. A játékprofilok tárolásához saját beépített memóriával rendelkezik. A billentyűk funkcióinak testreszabásáért az Armoury II szoftver felel. Elég nagy mérettel rendelkezik, hiszen numerikusokat is tartalmaz. A 8000 Hz lekérdezési gyakorisága 0,125 ezredmásodperces válaszidőt jelent, ami akár 8-szor gyorsabb, mint más gyártók billentyűzetei. Átszereljhető, cserélhető kapcsolók. ROG PBT DoubleShoot billentyűsapkák. ROG kapcsolóstabilizáló a simább leütésekért és stabilitás a hosszabb gomboknál. Hangelfojtó szivacs nyeli el a kattanások zaját. Átmenő USB eszközök csatlakozásának lehetősége. 100% Anti-Ghosting és N-Key Rollover funkció. Windows gomb kikapcsolása. Menet közben felvehető makrók.

COOLER MASTER CK550 V2

Kapcsolók típusa: Gateron Blue
Kiosztás: Magyar (HU)
Csatlakozás: USB 2.0

A Cooler Master CK550 V2 csiszolt alumínium borítása egy elegáns, nem túl kirívó, mégis strapabíró modellé teszi ezt a gamer billentyűzetet. Gateron Blue kapcsolói 50 millió leütést garantálnak, így a legdurvább csaták után sem lesz leharcolt a billentyűzet. Háttérvilágítása RGB és természetesen teljesen testreszabható, a válaszideje pedig 1ms / 1000Hz. Beépített memóriája 512 KB. On-the-fly rendszer tartozik a multimédiához, makrórögzítéshez és világításvezérléshez. Kényelmes csuklótámasz. USB csatlakozós, vezetékes.

HP HyperX 60 Alloy Elite 2

Kapcsolók típusa: HyperX Red kapcsolók
Kiosztás: Angol (US)
Csatlakozás: USB 2.0

Az HP HyperX Alloy Elite 2 pontosan azt adja, amit vársz, egy gamer billentyűt a felesleges numpad nélkül. A billentyűzet anyaga PBT. Akár 80 millió billentyűleütés élettartam. RGB háttérvilágítás 16 millió színben, melyek billentyűnként szabályozhatók. 100% anti-ghosting mód. Médiavezérlés, görgetés. N-Key rollover funkciók. Beépített memória 3 profilnak. Széleskörű kompatibilitás: PC, PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One.

Mi az és miért jó a mechanikus billentyűzet?

A mechanikus billentyűzetek jellegzetes “csattogása” az, ami első hallásra megkülönbözteti azt a normál típusoktól. De miért is ez a hang? Amíg az alap billentyűzeteknél egy elektronikán (nyákon) található áramköröket zárunk és szakítunk meg, addig a mechanikus billentyűzet összes billentyűje alatt egy-egy külön kapcsoló található. Ezeknek a kapcsolóknak van ez a kattogó hangja. Ez kölcsönöz nekik hihetetlen strapabírást és pontosságot .

Mechanikus billentyűzet fajták

A mechanikus billentyűzetek leginkább gamer körben terjedtek el. Ezért is van, hogy nagyrészük RGB világítással van ellátva, a visszafogottabbak viszont csak 1 színt tudnak. Minél fentebb megyünk kategóriában, annál okosabbak. Az Anti-Ghosting az, amit fontos, hogy tudjanak, mert ennek köszönhetően az egyidőben több gomb lenyomását is tökéletesen le tudja kezelni.

Mechanikus billentyűzet switch fajták

A mechanikus switcheknek három fő fajtája van. Igaz, különböző kapcsolók léteznek, mégis azok 3 színre oszthatók. Van, aki a pirosra, van, aki a kékre esküszik, de létezik még barna színű is. Szerencsére ezekről a kapcsolókról könnyen lepattinthatók a billentyűk, sőt általában kapunk hozzá egy kis fogót is, amivel leszedegethetjük azokat. Ez azért is fontos, mert időnként nem árt megtisztítani a billentyűzetet, legyen az akár hagyományos, akár mechanikus. A helyes billentyűzet tisztítás fontos feladat, ezért is írtunk erről is egy cikket.

Angol vagy magyar kiosztású gamer billentyűzet?

A billentyűzet kiosztása játék szempontjából teljesen lényegtelen. Aki sokat használja játékon kívül is a gépet böngészésre, levelezésre, dokumentumok készítésére, és zavarja az angol billentyűzet, akkor neki természetesen érdemes magyar kiosztásút választani. Aki már vakon gépel, annak pedig teljesen mindegy, mert az angol billentyűzet is átváltható szoftveresen magyar kiosztásra.

Vezetékes, vagy vezeték nélküli?

Ahogy a gamer egerek esetében is volt már erről szó, aki komoly gamer, az vezetékes eszközöket használ a nagyobb pontosság és jobb válaszidő miatt. Habár gamer billentyűzetek között nem is igazán találni vezeték nélkülit. Arról nem is beszélve, milyen hamar lemerülnének az elemek az RGB világítás miatt, így a wireless technológia itt nem elterjedt és vélhetően nem is lesz.

Olcsó mechanikus gaming billentyűzetek

Természetesen vannak olcsóbb mechanikus billentyűzetek is, amik nem is olyan rosszak. Tudásban valamennyiben eltérnek a drágább társaiktól, de az alap gamer élményhez már ez is lényegesen jobb, mint egy átlag billentyűzet. Nézzünk is pár példát:

Halk mechanikus billentyűzetek

A mechanikus billentyűzetek működési elvük alapján nem igazán nevezhetők halknak, mégis egyes cégek próbálkoznak tompítani a kapcsolók kattogós hangját. Néhányuknak sikerül is minimálisra csökkenteni a mechanikus kapcsolók “zaját”, persze ennek általában szó szerint meg van az ára.

RGB, világító mechanikus billentyűzetek

A legtöbb valamire való mechanikus gamer billentyűzet világít is. Nem mintha arra feltétlenül szükség lenne, de ez valahogy így alakult és minden gamer imádja. Viszont 3 fajtája alakult ki ennek a megvilágításnak. Létezik amelyik csak és kizárólag 1 színre képes, olyan amely színátmenetekre, effektekre is, de csak a billentyűk hátterében van egy összefüggő világítás. A legkomolyabb az, amikor egyesével kapnak megvilágítást a gombok, ilyenkor akár billentyűnként is személyre szabhatjuk. Ez utóbbinak azért már van értelme, hiszen akár azt is beállíthatjuk, hogy csak az adott játék közben szükséges gombok világítsanak és azok is milyen színekben. Ez utóbbi esetben már nem csak a látvány részét képezik a fények, hanem tényleges hasznosságot is élvez az RGB, világító mechanikus billentyűzetek ezen funkciója.

Egykezes, gamer mechanikus billentyűzet

Léteznek egykezes billentyűzetek is játékokhoz, természetesen ezekből is gyártanak mechanikus típust. Általában nehéz beszerezni ezeket, mert elég specifikusak és a legtöbb helyen nem tartják. Így online kell ilyenek után vadásznia annak, aki erre vágyik. De valljuk be, ez alapjában véve egy fél klaviatúra. Mi értelme, ha a számítógép használatához egyébként is szükségünk van egy teljes értékű billentyűzetre? Akkor inkább abból vegyünk egy komolyabbat.

Mechanikus billentyűzet márkák

Rengeteg mechanikus billentyűzetet gyártó cég létezik a piacon, olcsóbb kategóriába gyárt az Aula, White Shark és a Gamdias, de azért a középkategóriába is bekacsintgatnak, ahol már Kingston, Trust és Asus is elérhető. A felsőbb szegmensben pedig Razer, Dell Alienware, ASUS, HP, Gigabyte, Corsair, Cooler Master, Steelseries dominál leginkább.

Mechanikus billentyűzet árak és akciók

A Notebook.hu webáruházában folyamatos kedvezmények vannak minden termékre, így akciós mechanikus billentyűzet is akad bőven, csak végig kell nézni a kínálatot. Az alsó kategória 9.000 Ft környékén indul és az egész széles repertoárnak köszönhetően az egészen magas árfekvésig, közel 100.000 Ft-ig is felmehet az összeg. De a két véglet között természetesen mindenki megtalálhatja saját igényeinek, ízlésének és pénztárcájának való gaming billentyűzetet.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.