Kezdőlap / Cikkek / Billentyűzet tisztítása

Billentyűzet tisztítása

Ha sokat ülünk a gép előtt, időnként elérkezik annak az ideje, hogy megtakarítsuk a sűrűn használt perifériákat. Egyik ilyen hardver a kezünk alatt nem más, mint a billentyűzet, aminek apró réseibe por és egyéb szennyeződések könnyen lerakódnak. Néha annyira eldurvul a helyzet, hogy akár használhatatlanná válik egy-két billentyű.

Általános billentyűzet tisztítás

Notebook esetén kapcsoljuk azt ki, asztali gép esetén akár csatlakoztassuk is le a billentyűzetet a számítógépről. Az asztali gép billentyűzetével könnyű dolgunk van, egy kuka felett billentyűkkel lefelé fordítva picit rázogassuk, gyengéden ütögessük meg. Meg fogunk lepődni mennyi por, szösz, bőrdarabka fog kihullani. Viszont ezzel még nem végeztünk, bár jó irányba haladunk. Ha van otthon sűrített levegő, azzal még a billentyűk alatt maradt szennyeződést eltávolíthatjuk. Ennek hiányában porszívóval is próbálkozhatunk egy gyengébb fokozaton kisebb fej rácsatlakoztatásával. Valamint egy kisebb ecsettel is megpróbálhatjuk a billentyűk közzé/alá ragadt szennyeződéseket eltávolítani.

Ha ezzel megvagyunk, a billentyűk felületét is meg kell tisztítanunk. Erre legalkalmasabb egy enyhén mosószeres vagy ablaktisztítós kendő használata. Minden egyes billentyűt egyesével, alaposan töröljünk át és amennyire tudjuk, a billentyűk között is, de erre fültisztító pálca talán még alkalmasabb.

Várj, amíg a billentyűzet teljesen megszárad és csak utána használd!

Amikor durvább a szennyződés mértéke

Amikor már a fenti procedúra nem elég az alapos tisztításhoz, akkor drasztikusabb megoldáshoz, a billentyűk kiszedéséhez kell folyamodni. Ez notebookok esetén elég kockázatos, ajánlott inkább szakemberre bízni, mert a vékony billentyűk könnyen eltörhetnek. Az asztali számítógép különálló billentyűi esetén viszont valamivel könnyebb dolgunk van, mert a kiálló gombok könnyebben kipattinthatók, bár ez sem egyszerű művelet, hacsak nincs mechanikus gamer billentyűzetünk, ugyanis ahhoz külön kapunk billentyűkiszedő fogót is, és könnyedén kikaphatók a billenytűk. Ezért is praktikus a gamer mechanikus billentyűzet.

Mielőtt nekikezdenél, hidd el, érdemes lefotóznod a billentyűzetet, hogy mindent a megfelelő helyre pattints majd vissza.

A nagyobb billenytűk a helyükön maradhatnak (Space, Shift, Enter), mert azokat nehezebb kiszedni. A többit viszont csak megkezdeni nehéz. Egy lapos kis csavarhúzóval nyúlj a billentyű alá, majd szép lassan növelve az ellenerőt pattintsd ki. Ha megvan, tégy így a többivel is szépen sorjában. Ahogy szépen szeded ki a billentyűket, már dobhatod is mindet langyos, enyhén mosószeres vízbe, hadd ázzanak

A billentyűk fürdője közben a gombok alatti felszínről könnyen lerázhatod, kiporszívózhatod a szennyeződéseket, sőt akár enyhén nedves mosószeres ronggyal is áttörölgetheted. A bent maradt – nagyobb – billentyűket pedig a helyükön tisztítsd meg.

A mosószeres vízben fürdőző gombokat akár egyesével is átpucolhatod, hogy biztosan az összes szennyeződés lekerüljön róla. Ezután egy száraz törölközőre helyezve várd meg, hogy teljesen kiszáradjanak, ez akár 5-6 órát is eltarthat, ha türelmetlenebb vagy, akkor törölgesd egyesével szárazra. 😀 Ha minden száraz, a fotó alapján visszahelyezheted a billentyűket a helyükre.

Hogyan előzd meg a túlzott szennyeződést?

  • Moss kezet a számítógép használata előtt, ebben a Covid alatt úgyis mindenki elég gyakorlott lett.
  • 1-2 hetente rázogasd ki a felgyülemlett szennyeződést a billentyűzetből.
  • Ne egyél a billentyűzet fölött!

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

CISCO Headset 730 Platinum Teszt | Munkára és szórakozásra

A Cisco hallatán a legtöbb embernek elsőre a profi hálózati eszközök jutnak eszébe, pedig bizony …