Samsung Galaxy A35 és A55 TESZT | Középkategóriások diadala

Megérkeztek a Samsung új középkategóriás készülékei, a Galaxy A35 és A55. Megnézzük az újdonságokat, és a cikkben található videóban ki is próbáljuk, hogy hogyan teljesítenek a mindennapi használatban.

Külső

Az idei Samsung Galaxy A szériás telefonok három színben (fekete, fehér, kék) érhetőek el, és modern, karcsú kialakításuknak köszönhetően kényelmesen kézben tarthatók. A 6,6 colos AMOLED kijelző teljesen kitölti az előlapot, élénk színeket és mély feketéket biztosítva. A 120 Hz-es képfrissítési ráta révén a kép rendkívül sima és folyékony görgetés közben, és ha játszani támad kedvünk, ott is pozitívan csapódik le ez a képfrissítési sebesség.

A hátlapon három kamera sorakozik: egy 48 megapixeles főkamera, egy 8 megapixeles ultraszéles kamera az A35 -ön, viszont az A55-ön ez 12 megapixeles, valamint egy 5 megapixeles makrókamera. A kamerák mellett egy LED villanó is helyet kapott. A szelfikamerák felbontása 13 megapixel az A35-ön és 32 megapixel az A55-ön.

A telefonok méretei

Nézd meg a Samsung Galaxy A35 és A55 videós tesztjét is!

Kijelző

Mint említettem, mindkét készülék 6,6 colos AMOLED kijelzővel rendelkezik 2340 x 1080 pixeles felbontással. A 120 Hz-es képfrissítési ráta mellett az A55 kijelzője HDR10+ támogatást is nyújtanak, így a képek még élénkebbek és részletesebbek lesznek, a gyönyörű feketékről nem is beszélve. Mindkét készülék esetén a kijelző Gorilla Glass Victus védelemmel is rendelkezik a karcolások ellen.

Belső

A Samsung saját processzora hajtja a telefonokat: az A35-öt az Exynos 1380, míg az A55-öt az Exynos 1480 chipset. Mindkét processzor bőven elegendő teljesítményt nyújt a mindennapi feladatokhoz, sőt, játszani is gond nélkül lehet velük, hiszen az A35-ben Mali-G65 MP5, az A55-ben pedig Xclipse 530 GPU-t raktak. A készülékek 6, 8 vagy 12 GB RAM-mal, és 128 GB vagy 256 GB tárhellyel kaphatók. Bővítési lehetőség nincs.

Az akkumulátor kapacitása mindkét telefonban 5000 mAh, ami kétnapos üzemidőt biztosít átlagos használat mellett. A telefonok támogatják a 25W-os gyorstöltést, így akár 30 perc alatt 50%-ra tölthetőek az akkumulátorok.

Fontos megjegyezni, hogy mindkét készülék 5G-s, így a legújabb mobilhálózatok sebességét is kihasználhatjuk velük.

Kamerateszt

A kamerák teljesítményét különböző fényviszonyok között teszteltük, ezt a videóban tekinthetitek meg. A főkamerák mindkét telefonon kiváló minőségű képeket készítenek jó fényviszonyok között. A színek élénkek, a részletek élesek, a dinamikus tartomány széles. Gyengébb fényviszonyok között a zajszint megnő, de a képek még mindig használhatóak maradnak.

Az ultraszéles kamerák szélesebb perspektívát nyújtanak, de a minőségük kissé gyengébb, mint a főkameráké. A makrókamerák közeli képek készítésére alkalmasak, de a részletességük nem kiemelkedő.

A szelfikamerák felbontása 13 megapixel az A35-ön és 32 megapixel az A55-ön. A nagyobb felbontású kamera természetesen jobb minőségű képeket készít, de a 13 megapixeles kamera is teljesen megfelelő a legtöbb szituációban.

Kinek ajánljuk?

A Samsung Galaxy A35 és A55 okostelefonok jó választást jelenthetnek ár-érték arányt kereső fiataloknak. Erős processzorral, nagy akkumulátorral, jó kamerákkal és 5G-s kapcsolattal rendelkeznek. A kijelző felbontása nem a legmagasabb, a tárhely nem bővíthető, és nem vízállóak, de összességében megbízható és sokoldalú készülékek, melyek ideálisak a mindennapi használathoz. A végső döntés a szülőkön múlik, figyelembe véve a gyermek igényeit és a szülői felügyelet lehetőségeit.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.