PS5 és Xbox Series X megjelenése és ára

Minden gamer izgatottan várta 2020-ban, hogy a következő vezető konzolgenerációk megjelenési dátuma és ára napvilágot lásson.

Microsoft Xbox Series X és a Sony Playstation 5

Úgy tűnik a Microsoft bátrabb e téren, hiszen hamarabb leplezte le hardver specifikációját is az Xbox Series X-nek, mint a Sony a PlayStation 5 konzoljának. Később kiderült, hogy a PS5-ből 2 modell lesz, ami erő terén teljes mértékben megegyezik egymással, csupán a BluRay olvasó megléte vagy annak hiánya a különbség.

Xbox Series X és Series S

Az árak bejelentése is a Microsoft háza táján történt meg először, továbbá megleptek minket egy újabb készülékkel, az Xbox Series S-el. Az S variáns méretben is eltér az X-től és hardver tekintetében is van különbség, de az új generációs játékok 1440P-ben garantáltan futni fognak 60 vagy akár 120 FPS-el, így remek, olcsó alternatívát fog jelenteni a játékos közösségnek 2020. november 10-től, amikor végre megjelennek a Microsoft konzoljai.

PlayStation 5 lemezes és digitális kiadása

Na, de mennyibe is fognak kerülni a Microsoft és a Sony next-gen konzoljai? A Microsoft Xbox Series S konzolja $299 áron kerül a boltokba, amit idehaza 113.990 Ft-os áron lehet majd a kosárba pakolni. Az Xbox Series X viszont $499-os áron kerül forgalomba, vagyis itthon 184.900 Ft-ért szerezhető majd be a megjelenés napján. 

A bejelentés után nem sokkal a Sony is vette a bátorságot, hogy elárulja a konzoljai árát, a pletykák szerint pedig lefelé kellett az árcímkét alakítani, hogy ne lőjenek a konkurens árai fölé a PS5 lemezes és PS5 lemezmeghajtó nélküli variánsával. Így alakult, hogy a lemezes meghajtó nélküli verzió ára $399 (149.990 Ft), míg a lemezes a Series X-el azonos $499 (184.900 Ft) áron lett beharangozva.

Ti melyik csapatba tartoztok? Xbox vagy Playstation? Be fogjátok megjelenés napján szerezni a gépeket? Esetleg előrendeltek a notebook.hu-n? Melyiket vennétek és miért?

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.