Milyen routert vegyek? [2023] – Segítünk választani!

Router vásárlás előtt állsz, de nem tudod melyiket válaszd? Érdemes először meghatározni, hogy milyen célra fogod használni, és milyen eszközökkel szeretnél rácsatlakozni. Ha ezeket sikerült eldönteni, akkor már csak az ár szabhat határt.

Legjobb csúcskategóriás router

Csatorna mennyiség: Dual-Band
Antennák száma:
8 külső antenna
Maximális Wi-Fi sebesség:
Wi-Fi 6 (ax) 4804 Mbps

Az ASUS AX6000 Dual Band router a piacon fellelhető egyik legmenőbb, leggyorsabb, igazi csúcskategóriás modell. Kinézetre ütős a 8 külső antennával, mint egy hátára esett pók.

Ha sikerült túllépnünk a külsőn, érdemes foglalkozni a belsővel. Egy Dual-Band eszközről van szó, ahogy azt a neve elárulja. Wi-Fi 6-ot támogatja, tehát a Wi-Fi ax-et, ami 4804 Mbps sebességre képes 5GHz-es hálózaton. Portok tekintetében is durva, amit kapunk, ugyanis RJ45 for 10Gbps BaseT for WAN/LAN x 1, RJ45 for 1Gbps BaseT for LAN x 8, RJ45 for 1Gbps BaseT for WAN x 1, USB 3.1 Gen 1 x 2, SFP+ x 1.

Extrái között található dedikált Router app, MU-MIMO, Traffic Analyzer, Adaptive QoS, Traditional QoS, AiProtection Pro, Parental Control, Guest Network, VPN server, VPN client, NAT Pass-Through, AiCloud personal cloud service, Download Master, AiDisk file server (Samba és FTP szerver), Dual WAN, IPTV support, OFDMA, Open NAT, és egyszerű port továbbítás. Azt hiszem, ami nincs itt, az nem is létezik.

Legjobb olcsó router

Csatorna mennyiség: Dual-Band
Antennák száma:
3 külső antenna
Maximális Wi-Fi sebesség:
Wi-Fi 5 (ac) 750 Mbps

A TP-Link Archer C20 az egyik legolcsóbb Wi-Fi 5-tel (Wi-Fi ac) rendelkező, 2 csatornás router. 2.4 GHz-en 300 Mbps, míg 5 GHz-en 750 Mbps sebességre képes. 1 db 10/100 Mbps sebességű WAN port és 4 hasonló sebességgel rendelkező LAN port található rajta vezetékes csatlakozáshoz. Szolgáltatásai között szerepel tűzfal (DoS, SPI), szülői felügyelet, vendéghálózatok létrehozása. Átlagos otthoni felhasználásra tökéletes, ha szeretnénk Wi-Fi-n keresztül netezni mobilról, tabletről és néhány okos kütyüt is rácsatlakoztatnánk, mint pl. TV, légkondi, porszívó, stb.

Legjobb ár/érték arányú router

Csatorna mennyiség: Dual-Band
Antennák száma:
belső antenna
Maximális Wi-Fi sebesség:
Wi-Fi 5 (ac) 867 Mbps

A legjobb ár/érték arányú router kiválasztásakor azért esett a választás a TP-Link Deco M4-re, mert megbízható, stabil kapcsolatot biztosít, 2.4 GHz 300 mbps és 5 GHz esetén 867 Mbps sebességgel. Arról nem is beszélve, hogy ez a 2 pakkos kivitel nagyobb lakásokban repeater funkcióval rendelkezik. Ha túl nagy a lakás, vastagok a falak és nem jut el mindenhová megfelelő sebességgel az internet vezeték nélkül, ez a tökéletes választás. Repeater funkciójának köszönhetően tovább erősíti a jelet mesh hálózatot létrehozva, akár 2800 négyzetmétert lefedve. Ilyen szempontból ez szinte egy Wi-Fi jelerősítő.

Wifi router panelba

A panel egyik problémája, hogy rengeteg másik router is van a közelben és ez gyengítheti a jelerősséget, a hatótávolságot és a sebességbe is erőteljesen beleszólhat. Ezért is fontos, hogy olyan routert válasszunk, amelyik sok antennával rendelkezik és gyors. De a legjobb tanács panellakáshoz, hogy az admin felületen váltsunk át manuálisan másik csatornára.

Az egyik legjobb router ebben a mezőnyben akár még irodába is tökéletes lenne. Minden igényt kielégítő és baromi gyors, már a Wi-Fi 6-ot is tudja, ez a TP-Link Archer AX72 AX5400. Utóbbiban biztosan nem fog senki sem csalódni, hiszen nagy hatótávolságú és nagy teljesítményű.

Sebessége 5 GHz-en 4804 Mbps (802.11ax, HE160), míg 2,4 GHz-en 574 Mbps (802.11ax). 1 Gigabites WAN part-ja és 4 db Gigabites LAN portja van, valamint egy USB 3.0-val is rendelkezik winchester részére. Szolgáltatásai között szerepel: VPN Pass Through, PPTP, OpenVPN. Tökéletes választás profi felhasználásra, gamereknek, komoly hálózatot üzemeltetőknek és persze panellakásokba, hiszen ez az egyik legerősebb router.

4G routerek

A 4G routerek, más néven mobilnet routereknek 2 fajtáját fontos kiemelni. Létezik belőlük általános és hordozható variáns is. A hordozható előnye, hogy utazások alatt akár a táskánkban is tökéletesen tud működni, míg a másikat bár magunkkal vihetjük, sajnos áram hiányában korlátozottabban tudjuk használni, de persze annak is meg van a maga előnye.

Néhány áram igényes 4G router:

Néhány hordozható 4G router:

Gigabites routerek

Egy valamirevaló router már Gigabites WAN és LAN csatlakozókkal van ellátva, de hogy a legtöbbet elérjünk ebből a sebességből vezeték nélkül, ahhoz már érdemes ax-es Wi-Fi 6 képes routert választani. Persze a Gigabit továbbra is csak vezetéken lesz elérhető, de a WiFi 6 routerek képesek a legnagyobb vezeték nélküli sebességet elérni. Néhány Wi-Fi 6 képes Gigabites router:

Mesh routerek

A Mesh routerek képesek egymás jelét erősíteni vezeték nélkül, így egy roppant jó lefedettséget érhetünk el velük nagyobb lakásokban. Amennyiben több szintes, akár több száz négyzetméteres területet szeretnénk lefedni, érdemes elgondolkodni a mesh routerek használatán.

A router választás legfontosabb szempontjai

A router vásárlási tanácsok elsősorban attól függnek, hogy milyen célra, hová vásárolnánk. Otthonra? Játékra? Irodába? Utazáshoz? Utazáshoz létezik SIM kártyás mobil Wi-Fi router, ami lényegében egy mobil internet router és a zsebünkben is elfér, könnyen hordozható. Átlagos felhasználásra nincs szükség a legdrágább routerre. Az persze fontos, hogy vannak-e otthon Wi-Fi 6 képes készülékek, mert akkor már a Wi-Fi ax képes routerbe érdemes fektetni, hogy kihasználjuk a maximális sebességet eszközeinknél. Játékra fontos a gyors, stabil internet, ahhoz 1 Gigabites LAN csatlakozó kell minimum, de létezik már olyan, ami 2,5 Gbps sebességre képes. Persze ennek csak akkor van értelme, ha a rendelkezünk olyan internetsebességgel is.

Router fajták

Rengeteg router típus létezik: hordozható, gamer specifikus, repeater funkcióval felszerelt, ami mesh hálózatot is képes lefedni, de ott a 3-, 4-, 5g képes, single band, dual band, triple band… Ennek köszönhetően mindenki megtalálja az igényeihez passzolót. Ha ez alapján mégsem sikerül dönteni, akkor a notebook.hu üzleteiben a kollégák szívesen segítenek az igény felvázolása után abban, hogy a lehető legjobb ár/érték arányú, tudásban megfelelő routert ajánlják.

Wi-Fi router szabványok, sebességek

A piacon jelenleg Wi-Fi 4 (n) 300 mbps, Wi-Fi 5 (ac) 867 mbps és Wi-Fi 6 (ax) 4804 mbps sebességgel rendelkező routerek kaphatóak. Persze ezek mind visszafelé kompatibilisek, pontosabban legalább dual band készülékek és 2,4G Hz-ig n-es szabvánnyal bezárólag mindent támogatnak, míg 5 GHz-en található az ac és ax. Tehát a legmagasabb szabvány, amit ismer a Wi-Fi router, a sebességben alatta található összes szabványt támogatja.

Router hatótávolsága

A routerek hatótávolsága sok mindentől függ. Míg a 2,4 GHz akár 100 méter is lehet, ezt erősen befolyásolják a falak, a jelszennyezettség, hogy mennyi rádióhullám van még a levegőben. A gyorsabb 5 GHz hatótávja még érzékenyebb ezekre, így annak kisebb a hatótávolsága. Érdemes minél közelebb tartózkodni a routerhez. Vannak jelismétlő repeaterek és mesh hálózat kialakításra képes eszközök, így lényegében van megoldás akármekkora táv leküzdésére, bármilyen terület lefedésére.

Milyen routert vegyek otthonra?

Ha játszani is szeretnénk, akkor otthonra olyan komolyabb készüléket javaslok, mint a fenti csúcskategóriás modell. Ha nem játszunk, de van olyan eszközünk, ami támogatja a Wi-Fi 6-ot, akkor mindenképpen ax képes Wi-Fi routert ajánlom. Ilyen eszközök hiányában akármelyik Wi-Fi 5, tehát ac képes Wi-Fi router tökéletes lehet. Csak n-es Wi-Fi routert, tehát Wi-Fi 4-et már semmiképp. Átlagos felhasználás esetén otthoni használatra ezeket javaslom:

Milyen routert vegyek az irodába?

Irodába mindenképpen egy erős, sok felhasználót könnyen kiszolgáló Wi-Fi router javallott. Érdemes olyat választani, amin vendéghálózat is létrehozható, hogy az irodába látogató ügyfelek is használhassák, de mégse a munkahelyi hálózatunkra csatlakoznak. Ennek fontos biztonsági jelentősége van, hiszen a belső hálózaton érzékeny adatok elérhetőek, így viszont elkülönítjük a “vendég” felhasználókat. Irodai használatra az alábbiakat ajánlom:

Router árak, akciók

A routerek árai tudás és szolgáltatás függvényében 3-4.000 forinttól egészen 200.000 forintig terjedhetnek. Persze nem érdemes a legolcsóbb megoldást választanunk, bár ritka esetben az is elég lehet, mégis érdemes egy picit drágább hálózati megoldás mellett letenni a voksunkat. 10-15.000 forint környékén már egész jó routert vehetünk átlagos felhasználásra. A notebook.hu webáruházában rendszeresen vannak akciók, amelyeket kihasználva még kedvezőbb áron juthatunk hozzá egy termékhez, akár routerhez is. Ha nagyon komoly gamer routert szeretnénk, ami akár több mint 100.000 forintba kerül, de nem adnánk ki szívesen ennyi pénzt egyszerre, akkor hitelre is megvásárolhatjuk.

Legjobb router márkák

A legjobb router márkák közül elsősorban a TP-Link, D-Link márkákat érdemes megemlíteni, megbízható és jó készülékek. Az igazán profiknak a Cisco routerek között érdemes válogatni, de jó ár/érték arányú Xiaomi routert is találhatunk magunknak. Ha nem csak a hálózati szegmensben ismert nevek között keresgélünk, akkor még az ASUS jó választás lehet.

Mi a különbség a single és dual band routerek között?

A különbség az, hogy amíga a single band csak 2,4 GHz frekvencián képes adatkommunikációra, addig a Dual band már a 5 GHz-en is. Single band routerek már szinte alig kaphatók, nem is érdemes velük foglalkozni évek óta. A kérdés inkább az, hogy az 5 GHz milyen sebességre képes, ac (Wi-Fi 5) vagy ax (Wi-Fi 6) verziót vegyünk-e magunknak, ez pedig szintén annak a függvénye, hogy vannak-e vagy tervezünk-e a közeljövőben Wi-Fi képes eszközöket venni és használni vele és az internetünk sebessége van-e olyan gyors, hogy ezt maximálisan ki is tudjuk használni.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.