Laptop hűtés – így óvd meg gépedet a túlmelegedéstől

1. A laptop túlmelegedésének okai

A laptop túlmelegedésének millió oka lehet. A szellőztető rendszerbe bekerült por lerakódik a ventilátorra, a hűtőbordákra, ennek köszönhetően a hűtési teljesítmény csökken. Az sem kizárt, hogy a laptopot rendszeresen olyan helyen használjuk, ahol nem tud megfelelően dolgozni a hűtőrendszer. Ilyen lehet egy túlzsúfolt asztal, ahol nincs elég hely a laptop körül vagy rendszeresen az ágyban használjuk a paplanra rakva, ami szintén elzárhatja a szellőzőrácsok egy részét, vagy egészét.

De előfordulhat olyan hiba is, hogy a hővezetés nem megfelelő, a hűtőpaszta kiszáradt, vagy akár csak simán meghibásodott a ventilátor, és/vagy nem teljes fordulaton forog, vagy egyáltalán nem üzemel. És persze ne menjünk el amellett sem, hogy időnként a gyártóknak is kompromisszumokat kell hozniuk annak érdekében, hogy bár a hűtés jelenléte fontos, de még fontosabbnak tartják, hogy a laptop vékonyabb legyen. Ebben az esetben előfordulhatnak olyan notebookok, melyek hűtése gyárilag gyengébb, mint amit megérdemelne.

2. Hogyan ismerjük fel a túlmelegedést?

A hiba felismerése elsődleges prioritást élvez. Ha a ventilátor túl zajos, vagy abnormális hangot ad, máris problémánk van. De figyelem, ha túl csendes – ez alatt értsük azt, hogy teljesen leállt és erőteljesebb megterhelésnél sem kapcsol be – akkor szintén baj van. Természetesen a túlmelegedés fizikailag is érezhető, viszont a hardverek melegedése mellett a szoftverek működésében is előfordulhatnak problémák, rendszerleállások, hibák. A legvégső esetben akár a képernyőn is előfordulhat vizuális torzítás, de akkor már nagyon rossz a helyzet.

3. A laptop hűtésének módjai

Fontos, hogy ne hagyjuk porosodni a laptopot, időnként érdemes finom kefével a szellőzőrácsokat is portalanítani. Lehet kérni különböző szervizekben laptop tisztítását, újrapasztázását, ventilátorok és hűtőbordák tisztítását. Te magad is tehetsz a túlmelegedés ellen, ECO mód használatával és/vagy képernyő fényerejének csökkentésével. Amennyiben most állsz laptop vásárlás előtt, olvass utána mely típusok és modellek vannak felszerelve kiemelten jó hűtési rendszerrel.

További megoldás laptop hűtőpadok használata, melyek külön ventilátorral felszereltek és rásegítenek a laptop további hűtésére.

Szoftveresen is hozzá lehet járulni a hűtéshez. Akár olyan szoftverrel, mellyel szabályozható a ventilátorok sebessége. Vagy külön kezelhetők az erőforrásigényes szoftverek és ott van végül az alulfeszültségűvé tétel, mely már egy komolyabb feladat, aki nem ért hozzá, az ne is folyjon bele. Viszont aki kísérletező kedvű, az Undervolting szofter (pl. ThrottleStop) használatával csökkentheti a processzor és egyes alkatrészek feszültségét. Ez minimálisan sebességcsökkenést jelenthet, de ez nem feltétlenül vehető észre. Viszont ha nem körültekintően végezzük, akkor hibás működéshez vezethet, ezért érdemes terheléses tesztet végezni AIDA64 vagy Prime95-el.

4. A laptop karbantartása és hosszú távú megoldások

Rendszeres tisztítás és karbantartás segíthet megelőzni a hőproblémákat és a teljesítményvesztést. A laptop belső részei idővel porral, szöszökkel és piszokkal telhetnek meg, amelyek gátolhatják a hőelvezetést és megnövelhetik a hőmérsékletet. Használj egy enyhe levegőspray-t vagy kompresszort a por kifújásához a hűtőnyílásokból és más szellőzőnyílásokból. A hővezető paszta felelős a processzor és a hűtőborda közötti hatékony hőátadásért. Idővel ez a paszta kiszáradhat vagy veszíthet hatékonyságából. Ha tapasztalod, hogy a laptop hőmérsékletei emelkednek, és a hűtés nem hatékony, érdemes fontolóra venni a hővezető paszta cseréjét. Ezt általában szervizben vagy jártas felhasználók végezhetik el. Hővezető párnák is vannak egyes laptopokban, és ezek is cserére szorulhatnak időnként.

5. Mikor cseréljük le a laptopot?

Ha a túlmelegedés rendszeres probléma és hosszú távon negatív hatásokat gyakorol a laptop alkatrészeire, például a processzorra vagy a videokártyára, akkor ez ronthatja az alkatrészek élettartamát és stabilitását. Ha a túlmelegedés már sérüléseket is okozott alkatrészekben, akár fizikai deformálódást is tapasztalunk, mindenképp itt az ideje a cserének. Amikor a laptop teljesítménye már olyan mértékben csökken, hogy nem tudja elvégezni azokat a feladatokat, amelyekhez eredetileg tervezve volt, akkor érdemes elgondolkodni a cseréről. Ha a laptop már alapvető munkafolyamatokat sem tud zökkenőmentesen végrehajtani, akkor ez egy komoly figyelmeztető jel lehet.

6. Összegzés

Az alulfeszültségű beállítások, a tisztítás és a karbantartás, a hővezető paszta cseréje, valamint az akkumulátor és töltő megfelelő kezelése mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy laptopod hosszabb ideig hatékonyan működjön és elkerüld a túlzott melegedés okozta problémákat. Már egy hűtőpaddal is hozzájárulhatsz a laptopod hosszabb és kiegyensúlyozottabb “életéhez”, így azt érdemes mindenképp beszerezni, főleg ha sokat használod a laptopot ugyanazon a helyen.

7. Ajánlott Termékek és Eszközök

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség az felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.