Huawei P40 Lite teszt | Az első különc

Kíváncsian vártuk az első HMS (Huawei Mobile Services) telefont, ami nem GMS (Google Mobile Services) alapokra épült. Íme a Huawei P40 széria első fecskéje a P40 Lite, ami minden kérdésünkre és aggodalmunkra választ ad. 

Kicsomagolás 

Na de nézzük először, mit is tartalmaz maga a doboz. A szokásos letisztult fehér dobozt kapjuk, tetején Huawei logó, közepén a készülék megnevezése, viszont alul Explore it on AppGallery (Fedezze fel az AppGallery alkalmazásban) logóra lehetünk figyelmesek, ami már a HMS előjele, de erről később részletesen is beszélek.

A dobozból elsőként a telefont emelhetjük ki, amely üveg hatású örökzöld, sakura pink vagy éjfekete műanyag hátlappal rendelkezik. Nálam az örökzöld színvariáció landolt, ami elég menőn néz ki szerintem. Alatta lévő fakkban a használati utasítást és egy SIM tűt találunk, majd még lentebb egy szimpla 3,5” jack csatlakozóval felszerelt fület és a Lite kategóriába először bevezetett Supercharge 40W-os gyors töltőt, valamint a hozzá való lila nyelves 5A-es Type-C kábelt. 

Kinézet 

A telefon nagyon jól össze van rakva, persze a műanyag hátlappal már tapintásra is érezhető, hogy nem prémium kategóriáról van szó, ránézésre viszont semmibe nem lehet belekötni. Az összeszerelés teljesen rendben van, körbe zöld színű, fémhatású káva fut, melynek a tetején egy zajszűréses mikrofont találunk, bal oldalon a SIM tálcát, melyre 2 nano SIM vagy egy microSD és egy nano SIM helyezhető. Jobb oldalon a hangerőgombok és az ujjlenyomat olvasóként is funkcionáló bekapcsológombot tekinthetjük meg, míg az alján jack csatlakozó, type-C töltő csatlakozó, egy mikrofon és a hangszóró nyílásai fedezhetők fel.  

A 6,4” kijelző nem AMOLED, hanem sima IPS, viszont egészen jól néz ki lekerekített sarkaival és FHD+ (2310 x 1080) felbontásával. A színhőmérséklet állítható és kékfényszűrés, valamint éjszakai mód is rajta. A fényereje nem a legerősebb, de az igényeknek tökéletesen megfelelő. Energiatakarékos üzemmódban van lehetőség a felbontást 1540×720 pixelre csökkenteni. A kijelző gyárilag fóliával érkezik és a bal felső sarkában található a 16 megapixeles Selfie kamera. Legfelül egy pici hangszórórács látható és az egész kialakítás kávamentes, pontosabban csak egy minimális kávával rendelkezik, ami alul icipicit vastagabb. A hátlapról már beszéltem, műanyag, üveghatású és a bal felső sarokba került a 4-es kamerarendszer, ami miatt kicsit billeg asztalon, de egyáltalán nem zavaró, ha pedig bedobjuk egy tokba, ez teljesen megoldódik. A kamerarendszer alatt található vaku és egy AI Quad camera felirat, amiről máris olvashatsz a kamerás résznél. 

Kamerarendszer 

A telefon hátlapján található a mesterséges intelligenciával hirdetett 4-es (Quad) kamerarendszer. A Fő kamera egy quad-Bayer szűrős, 48 megapixeles szenzorral operál. Van továbbá egy 8 megapixeles ultra széles látószöggel rendelkező kameránk, valamint egy 2 megapixeles makrókameránk és ezzel megegyező mélységszenzorunk. A kijelzőbe vágott előlapi kamera 16 megapixeles. 

AI QUAD CAMERA

Az AI felismer 25 féle témát a kutyától a macskán keresztül az ételt, embereket, természetet és még a pandákat is, az előlapi kamera pedig a környezetet ismeri fel, ahol a selfie készül.. A szoftveres részen semmi idegen nem fogad, alapból 12 megapixelen fotózhatunk, de egy zoom-out mozdulattal fokozatosan áttérhetünk a 8 megapixeles széles látószögű kamerához. Ezt akár videózás közben is megcsinálhatjuk így váltva 2 kamera között. 

Van itt éjszakai fotózás, portré, fotó, lassított mozgás, panoráma, fényfestés, timelaps, szupermakró és még néhány extra. Fotóösszehasonlítást láthattok a videóban, de néhány képet ide is kirakok:

Videót FHD 30 FPS-el készíthetünk a hátlapi és előlapi kamerákkal egyaránt, viszont rossz hír, hogy nincs optikai stabilizáció. Habár videó közben is lehet váltani a kamerák között zoomolással, sajnos ilyenkor sokszor elveszíti a fókuszt és ez nem használ túlságosan a végeredménynek. Még nappal elmegy a minőség éjszaka sajnos videózás közben elvérzik. Egyébként létezik egy AI videószerkesztő, ami a legjobb jeleneteket kiveszi a videóból és 5-10 másodperces TikTok-ra feltölthető variánst készít belőle zenével együtt. A telefon videós képességeiről a P40 Lite teszt videóban láthattok mintákat. 

Hardver 

A telefonban egy Kirin 810-es processzor dorombol, ami egy egészen erős, középkategóriás chipset, melyben két darab Cortex-A76 meg 2,27GHz-en, valamint hat darab Cortex-A55-ös mag 1,88GHz-en szépen elmuzsikál a Mali-G52 MP6-os GPU társaságában. GPU Turbo is van, ami játékok esetén a telefon összes erőforrását a játékra csoportosítja át és az értesítéseket is kikapcsolhatjuk ilyenkor, vagy diszkrétebb megjelenítését kapcsolhatunk be számukra. Memóriából pedig kapunk 6 GB-ot, ami bőven kielégíti a felhasználók igényeit, míg tárhelyből 128 GB áll majd rendelkezésünkre.  

Az akkumulátor 4200MAh-es, amit a 40W SuperCharge töltő 30 perc alatt tölt fel nulláról 70%-ra és körülbelül egy újabb fél óra alatt 100%-ra. 

AnTuTu-n 300128 pontot ért el a készülék, míg Geekbench 5 esetén Single core esetén 580 pontot produkált, multi core tekintetében pedig 1855 pontot. 

Nézd meg a videós tesztünket is a Huawei P40 Lite-ról!

Szoftver 

Most, hogy kívülről-belülről megismertük a telefont, érdemes áttérni a kis lelkére, hiszen eddig egy átlagos telefon specifikációkat hallottunk, melyek meggyőzőnek hatnak egy 99.900 Ft-os telefon tükrében. 

A Huawei akkor került kelepcébe, amikor felkerültek az amerikai embergós listára. Ennek következménye az volt, hogy nagyon sok amerikai céggel a továbbiakban be kellett szüntetniük a kereskedést. A legfájóbb pedig Androidos készülékként a Google-el való szerződések megszüntetése volt, holott az Androidos telefonok lelke a GMS, vagyis az az ökoszisztéma, amit egyetlen Google fiókkal tudtunk működtetni. Mindenki nyugodjon le, a telefonon Android alapú rendszer fut, a kezelőfelület sem változott meg, sokan észre sem vennének különbségeket, még a beállítások is teljesen ugyanúgy néz ki annyi kivétellel, hogy Google fiók központ helyett csak Fiók központ van. Ettől függetlenül vannak különbségek, amik okozhatnak kellemetlenségeket. 

Amikor eddig egy újonnan vásárolt androidos telefont vásároltunk mi volt az első és legfontosabb lépés? Beállítottuk a Google fiókunkat. Ennél a telefonnál Európában elsőként forgalomba hozott HMS telefonként ezzel a lépéssel már nem fogunk találkozni. Itt Huawei ID-t hozunk létre, ami korábbi Huawei tulajdonosoknak ismerős lehet és ha előző telefonunk Huawei volt, máris hozhatjuk át vele az ott tárolt adatainkat. Egyébként 5GB tárhely jár a fiókhoz. 

Szerencsére korábbi telefonról való költözés esetén (amennyiben az Androidos volt) könnyű dolgunk lesz, hiszen a Phone Clonet felrakva a korábbi telefonra azzal minden adatot és még az alkalmazásainkat is áthozhatjuk, persze nem mindet. A Google szolgáltatások alkalmazásai nem fognak áttöltődni az új telefonra. Habár pl. A Google Maps áthozható, abba nem fogunk tudni bejelentkezni, viszont a Waze megy és nézhetünk még pár alternatívát, legyen az a Here vagy a TomTom. És igen, innentől kezdve kicsit erről fog szólni az élet ezzel a telefonnal, amit megszokunk vagy megszökünk. Gmail nincs, de természetesen a Huawei saját szuper levelezőkliense be tudja húzni a levelezésünket. Youtube nincs, de böngésző módban tudunk Youtube-ot is nézni. Na persze nem a Chrome-ban, mert azzal ismét meg vagyunk lőve, de a Huawei saját böngészője, vagy egy rakás másik szintén megfelelő a feladatra. 

Lesz néhány korábban megszokott alkalmazás, amit helyettesítenünk kell és még néhány, amire várni kell, ugyanis az AppGallery – ami a Google PlayStore helyett van – folyamatosan frissül az új alkalmazásokkal, mégsem találunk meg mindent azonnal. Például már rengeteg banki alkalmazás megtalálható benne, legyen az Erste, Budapest Bank vagy OTP, de pl. egyelőre nincs benne a BKK futár, mert az Google Maps-et használ. De már dolgoznak rajta az app fejlesztői, hogy az AppGallery számára egy alternatív térképet használva minél előbb elérhetővé váljon. PhoneClone segítségével sok olyan appot is áthúzhatunk korábbi készülékünkről, ami nincs benne az AppGallery-ben, viszont sok ilyen alkalmazást telepíthetünk ThirdParty Store-ból is, mint például APKpure, Aptoide, Amazon AppStore. Nem kell félnünk a külső forrásból való telepítésektől, mert a rendszerbe épített AVAST vizsgál át minden ilyen telepítést. 

OTA frissítéssel pedig fog érkezni a MeeTime, ami a FaceTime Huawei-es megfelelője lesz. 

Összegzés 

A telefon összességében nagyon is rendben van. Kinézetre és hardveresen jól megtervezett, nem sajnáltak belőle semmit. A Google szolgáltatások hiánya miatt HMS-re kényszerült Huawei nem tehet erről a helyzetről, aminek a hátterében sok politikai kekeckedés van. A P40 Lite képében a kistesót dobták be előre a mélyvízbe, kíváncsian arra, hogy a piac mit fog rá reagálni, aztán jönnek majd a nagytesók, a P40 és a P40 PRO. Mint telefon, tökéletesen helytáll, mindent el tudunk vele végezni, amit egy akármilyen androidos telefonnal. Aki viszont túlzottan megszokta a Google szolgáltatásait, az kicsit nehezebb helyzetbe kerül, ha egy ilyen telefont vásárol. Pedig gyors, a kamera rendszere egészen elfogadható, mégis különc masina. Részemről kicsit izgalmas volt használni, mert rákényszerültem a Google megszokott termékeiről más alternatívákra. Ezáltal pedig felfedeztem egy maroknyi hasznos alkalmazást, ami miatt nem megkötve, hanem felszabadultan éreztem magam. Ezzel a telefonnal kitörhetünk a megszokott Google ökoszisztémából és felfedezhetjük, hogy a monopolhelyzetben lévő cég alkalmazásain túl is van élet, nem is akármilyen! Aki ezt bátran bevállalja, annak nyugodt szívvel ajánlom a Huawei P40 Lite-ot, vagy a nagyobb modelleket a megjelenés után. 

Szeretnéd megvásárolni a Huawei P40 Lite-ot? Kattints ide!

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.