Huawei P20 Teszt | Drágaszágom 2: A Huawei visszavág

Az előző mobilos bemutatónkban egy flagship telefonról volt szó és a helyzet az, hogy most sem veszünk vissza a kvalitásokból a tesztalanyok terén. A Huawei hagyott egy kis időt a Samsungnak, hogy kiélvezze a rivaldafényt, majd piacra dobta legújabb csúcs mobilját. Következzen hát a közönség kedvenc gyártó következő nagy dobásának, a Huawei P 20-nak a tesztje! 

Külső és eszközök – Notch, egy Huawei-történet!

Szemkápráztató fényezés és remek formaterv. Ennyi, ha röviden kell jellemeznem a P20-ast, akkor csak ezt a négy szót használnám. Kicsivel bővebben kifejtve, a Huawei megint odafigyelt arra, hogy ne csak teljesítményben és megbízhatóságban tartsa a lépést a vetélytársakkal, hanem megjelenésben is. Egy elül-hátul 3D-s, ívelt edzett üveg felületes, fém keretes házat kapunk, ami méreteit tekintve 70,8 x 149,1 x 7,65mm és 165 gramm. Tesztalanynak egy standard kék festésű példányt kaptam, ami a PRO kiadással ellentétben nem színátmenetes. Az egyetlen dolog, amit a dizájn terén sosem értettem, az a kamera kiemelése. Kapunk a csomagban ugyan egy szilikon tokot, ami elég vastag, hogy ezt a kitüremkedést is fedni tudja, de akkor is félelmetes, ha csak úgy „á la natúre” le rakja az ember az asztalra a telefont, majd egy laza mozdulattal végighúzza az asztalon. Instant para, az én esetemben, hogy sérül a lencse. A kijelző felső részére kaptunk egy kis „szigetet”. A „notch”-ként a köztudatba kerülő elemet felhasználva dolgozott a Huawei tervezőgárdája (ne most vesszünk össze, hogy pontosan ki koppintott, kitől, mert ez a tyúk-tojás szintjén van már lassan), a lehető legnagyobb „fedésű” kijelző eléréséért. Akinek azonban ez nem tetszik, egy könnyed gombnyomással az 5,8″-as Mutli-Touch FullHD+ LCD IPS kijelzőn befeketedik a notch mélységének megfelelő nagyságú sáv és csak a fekete alapon fehér állapotjelzések maradnak. Így a kecske is jól lakott, meg a káposzta sem került a pocakba. A notch a maga különleges módján körbeveszi az előlapi kamerát, ami biztonsági funkciókat is ellát. A P20 ugyanis arcfelismerő rendszerrel is rendelkezik, így a Samsunghoz hasonlóan felismeri majd kerekded fejünket a telefon. A konkurenssel ellentétben itt az íriszünket nem igényli a nyitási procedúra, de feloldási sebességben bőven felveszi a versenyt a Huawei a korábban bemutatott vetélytárssal. A gyengébb fénykörülmények közt azért ez sem 100%-os, érdemes az ujjlenyomat olvasót is használni majd, ha ki akarjuk használni a teljes körű védelmet. A kapacitív érintőgombok közt ott pihen az ujjlenyomat olvasására képes home gomb, amin különböző gesztusokat alkalmazva, felmenthetjük az érintőgombokat a munkájuk alól. A hátsó régiókat nem csak a különleges fényezés miatt érdemes emlegetni, hiszen három lencse is azon dolgozik majd, hogy a lehető legjobb fotókat tudja nekünk produkálni a telefon. Az IP53-es értékeléssel jött a piacra, ami azt jelenti, hogy a Huawei P 20 a “60 fok feletti dőlésszög mentén csepegő víztől védett” kialakítással rendelkezik…szóval a csepegést bírja, de a kádban inkább csak óvatosan használjuk.

Megnéznéd működés közben? Kattints az alábbi videóra, hogy ne maradj le a Huawei P20 videós értékeléséről! A szöveges teszt folytatásához pedig csak görgess lejjebb!

Eszköztárát tekintve a P20 egy 3.5-ös jack-kel szegényebb lett, bár az átalakítót megtalálhatjuk a telefon dobozában, ami az USB Type-C csatlakozásból varázsolja elő a füleseink kedvenc dugaszát. Igazából nem lenne rá szükség, mert kaptunk egy, a csatlakozónak megfelelő kimenettel rendelkező fülest, de aki megmaradna a standardeknél (na meg az a tény sem mindegy, hogy az aktuális fülhallgatók nagyon nagy százaléka még a 3.5-össel csatlakoztatható), annak hasznos lehet ez a kis extra elem. Az alsó régió ismét gazdagodott egy dupla hangszóróval, ami remekül szól, míg a telefon oldalán a standard hangerőszabályzó és lock gombokat találjuk meg. A SIM-tű ezúttal tényleg csak a SIM-kártya mozgatásra szolgál majd, hiszen a P20-as nem bővíthető SD-kártyákkal. Akkuidőben nem fogunk csalódni, a 3400mAh-s, SuperCharge töltőrendszeres technológiának köszönhetően egy óra alatt nagyjából 55-60% közé töltődik a telefon.

Huawei P20 Front

Teljesítmény – Mutasd meg nekem az igazi erőt!

Egy flagship telefontól várni a kiemelkedő teljesítményt, annyira egyértelmű, mint a fő- és alcímekben való Star Wars utalások kiszúrása. A kérdés igazából az volt, hogy a Kirin 970-es processzor felveszi-e a versenyt a Samsung Exynos 9-esével. Nos, a 4 darab 2,36 GHz-es Cortex A73 és a szintén 4 darab 1,8 GHz Cortex A53 együttműködése igen komoly erőt rejtegetett magában és ezt ki is használták. Az Antutu szerint a standard P20-as eredménye a korábban mért telefonok 86%-ánál jobb. Az S9+ esetében ez 99 volt, de ne felejtsük el, hogy az a „nagy tesó” volt, így igazán releváns infót az adna, ha az S9 alap kiadásával hasonlítanánk össze. Itt számíthatott a 2 GB RAM különbség, hiszen a PRO kiadásban 6 giga lenne, míg itt „csak” 4 van, ami gyakorlatban teljesen megfelelő, csak a statisztikáknak tett volna jobbat. A processzorról még jöjjön pár izgalmasabb adat, hiszen annak a kivitelezése, hogy a Kirin 970 egy négyzetcentiméteren 5,5 milliárd tranzisztort sűrít össze, valamint az a tényező, hogy 25-szörös sebességkülönbséget ígért a Huawei a standard Cortex A73-hoz képest, az igazán megsüvegelendő. A chipsetben a „pláne” kategóriába tartozik, hogy még egy különálló részt fenntart a mesterséges intelligencia számára szükséges feladatok elvégzésére, azaz az NCU csak és kizárólag ezeknek a dolgoknak az intézésével ügyeskedik. Lehet, hogy nincs is olyan messze a Huawei által megjósolt „szupertelefonok” kora? A processzor munkáját segíti még 4 GB RAM, ami tökéletesen elegendő a legkomolyabb appok háttérmunkáinak rendezgetésére is, a hétköznapi használatnál pedig nincs is igazán „kihasználva”. Tárhelynek 128 gigabyte-ot kaptunk, ami a „köszönöm, azt hiszem egy darabig elég lesz” jelzőt kaján vigyorral kísérve, megkaphatja. A triumvirátus munkájának gyümölcseként az Android 8.1-es, azaz az Oreo dolgozhatna P20-ason, az EMUI 5.1-es kezelőfelülettel megerősítve.

Huawei P20 Notch

Kamera – Használd az erőt!

A Huaweinél egy szép napon felébredt valaki és úgy döntött: „Meg fogjuk alázni a piacot a P20-al, meg a Proval”, majd hörpintett egyet a kávéjába, s világuralmi terveit megosztotta a Leica munkatársaival. Onnan jött a válasz, hogy „miért is ne?”, s voilá, megszületett az a kamerarendszer, ami az eddigi legmagasabb pontot kapta a legnagyobb telefonos kamerákat értékelő site-tól (az eddigi győztes Samsung S9+-t (99 pont) megelőzte a sima P20 (102) és a P20 PRO (109) is). A P20-asnál két kamera helyezkedik el a hátlapon, egy f1.8-as rekeszértékű, 12 megapixeles RGB kamerát, illetve a dual kameráknál megszokott monokróm kiegészítő pedig egy 20 megapixeles, f1.6-os értékű szerkezet. A lencserendszert természetesen a Leica biztosított, s a kamera 1.55 mikrométeres pixelmérettel rendelkezik. Minőség tekintetében csak jókat tudok mondani a telefonról. A PRO módban nagyon látványos képeket tudunk csinálni a telefonnal, de az AI-ra is bízhatjuk nyugodtan az automatikus beállításokat. Ha szöveget érzékel a telefon, akkor igyekszik azt kiemelni és jól olvashatóvá tenni, ha magunk szeretnénk a rekeszértéket mahinálni és szép blur effektet elérni, arra is van egy megfelelő menüpontunk, ha pedig a fényfestésre, HDR-re vagy egyéb beállításokra lenne szükség, azt is biztosítja a P20.  Videók tekintetében megvan a 4K felbontás 30 FPS-el, a FullHD pedig 60 képkocka/másodperccel. Minőségre itt sem lehet panasz, sőt a videórendszer képes a super slow motion, azaz a 960 képkocka/másodperces rögzítésre, ami a Samsungéhoz hasonló elven működik. Egy felvételen belüli intervallumot vesz a telefon 960 FPS-el, majd azt visszalassítja, elérve a tökéletes lassítást. Az előlapi kamera 24 megapixeles felbontású, szuper selfie-gyáros, aki a biztonsági rendszerben is dolgozik, mint azt ahogy korábban is írtam.

Összefoglalás

A Huawei P20 méltó kihívója a Samsung S9-es szériájának, hiszen teljesítményben felveszi vele abszolút a versenyt, a statisztika hívők pedig láthatják, hogy a kamerában meg is előzi a vetélytársat. Szoftveresen stabil, hosszútávon megbízható és erős telefont kaptunk, ami rászolgált a Huawei-bizalmára, amikor kiengedték a piacra, mint a cég zászlóshajóját. Sorra kapjuk tehát a csúcs telefonokat, s sokszor csak a márkához való hűség, vagy a pénztárcánkkal való viszonyunk dönti el, hogy melyik gyártóóriás termékét választjuk majd.

Megtetszett a Huawei P20? Webshopunkban már be is szerezheted a saját példányodat!

 

Comments

Rólunk Katona-Kis András