Kezdőlap / Cikkek / EPSON tintasugaras EcoTank nyomtatók tesztje

EPSON tintasugaras EcoTank nyomtatók tesztje

Ha gyorsan kellene mondani nyomtató márkákat, az EPSON biztosan benne lenne az első háromban. Nem hiába, hiszen a márka az 1942-ben, Japánban alakult Seiko Grouphoz kötődik, akik először 1968-ban gyártottak egy mini nyomtatót, viszont 1975-ben hivatalosan megalapították az EPSON-t. 

A felvezető után bele is vágnék a három EPSON tintasugaras nyomtató bemutatásába, de hogy mi is a különleges a három nyomtatóban? Az, hogy mindegyik az EPSON tintapatron nélküli, EcoTank nyomtatói közé tartoznak, tehát saját tintatartállyal rendelkeznek, amiket tinta palackokból tölthetünk fel. Vége a tintapatroncsere korszakának, az újratöltés pedig gyerekjáték. Arról nem is beszélve, hogy lényegesen költséghatékonyabb ez a megoldás, hiszen 1 fekete-fehér oldal kb. fél forintnak megfelelő tintába kerül, míg egy színes oldal 1 Ft-ba. A nyomtatók mellé kapott tintapalackok állítólag 3 évre is elegendő tintát tartalmaznak átlag felhasználási szokások mellett.

Mind a három nyomtatónak az elején helyezték el a tinta tartályokat, így a feltöltésük roppant egyszerű művelet. 

Nézd meg videós tesztünket is az Epson EcoTank nyomtatókról!

EPSON EcoTank L1110

A legegyszerűbb az EPSON EcoTank L1110, mert nem multifunkciós és nincs benne WiFi sem. Epson Micro Piezon nyomtatófejjel dolgozik és 5.760 x 1.440 dpi felbontásra képes. Normál papírra a nyomtatási sebessége 33 lap/perc monokróm és 15 lap/perc színes, 10×15-ös fotópapírra pedig 69 másodperc fotónként. Kétoldalas nyomtatásra manuálisan képes, tehát nekünk kell a papírt majd megfordítani. A papírtálcán 100 lap fér el és a kiadó papírtálca kapacitása 30 lap. Csatlakozás csak és kizárólag vezetéken, USB kábelen lehetséges. A mellékelt tintapalackok 8.100 monokróm oldal és 6.500 színes oldal nyomtatására elegendők. Elsősorban otthoni és kisebb irodai feladatokra ajánlott.

EPSON EcoTank L3156

Hasonló kategóriába tartozik a következő nyomtató is, mégpedig az EPSON EcoTank L3156, mely az előzővel megegyező Micro Piezo nyomtatófejjel rendelkezik, és ugyanúgy 5.760×1.440 dpi nyomtatási felbontásra képes. Viszont multifunkciós, így a nyomtatáson felül szkennelni és másolni is tudunk vele, valamint rendelkezik WiFi-vel. A nyomtatási sebessége is 33 lap/perc monokróm, 15 lap/perc színesben normál papírra, valamint 69 másodperc a 10×15-ös fotópapírra. A szkennelés sebessége  felbontása 1.200 x 2.400  dpi, amit BMP, JPEG, TIFF és PDF formátumban kérhetünk tőle. A papírtálcája is szintén 100 lapos, míg a kiadó tálca kapacitás 30 lapos. Ugyanaz a fajta tinta szükséges hozzá, mint az L1110-hez, ebből adódóan ugyanannyi papír nyomtatására is elegendő. Egy szó mint száz, a két nyomtató pontosan ugyanazt kínálja, azzal a különbséggel, hogy az L3156 szkennelésre, másolásra is befogható a nyomtatáson felül. Otthoni használatra kiváló, esetleg kis igénybevételű irodába.

EPSON EcoTank L6190

A harmadik nyomtató viszont lényegesen más, mint az első kettő, ugyanis profi irodai munkára tervezték nagyobb igénybevétellel. Az EPSON EcoTank L6190-be másfajta a tinta is, valamint egy PrecisionCore nyomtatófejet alkalmaztak esetében, a nyomtatási felbontása pedig 4800×1200 dpi. Természetesen az USB csatlakozás mellett Ethernet és WiFi képes, de WiFi direkt is rendelkezésre áll, akár közvetlenül nyomtathatunk rá egy tabletről vagy okostelefonról is. Ami pedig még inkább kiemeli a többi eszköz közül, hogy egy érintőképernyős LCD kijelzővel vértezték fel, amelyen könnyen navigálhatunk a funkciói között, legyen az nyomtatás, szkennelés, másolás vagy akár faxolás, de a wifi hálózatra csatlakozást is könnyedén elvégezhetjük itt. 

A tintatartályai ultranagy kapacitásúak, ennek megfelelően nagy induló tintamennyiséget is kapunk hozzá, ami elegendő lehet 14.000 fekete-fehér és 11.200 színes oldal nyomtatásához. Kiemelném, hogy az ebben az árkategóriában már elvárt automatikus kétoldalas nyomtatás sem okoz neki gondot. Nyomtatási sebessége megegyezik az előző 2 nyomtatóéval, hiszen 33 lap/perc monokróm és 20 lap/perc színes nyomtatásra képes normál papír esetén, 10×15-ös fotópapírra pedig 69 másodpercbe telik egy fotónyomtatás. Viszont ISO nyomtatás esetén sokkal gyorsabb, ugyanis az első két modell 10 lap/perc monokróm és 5 lap/perc színes sebességével szemben, az L6190 15 lap/perc monokróm és 8 lap/perc színes sebességet produkál, kétoldalas ISO esetén pedig 6,5 oldal/perc monokróm és 4,5 oldal /perc színes. A szkennelés felbontása 1200×2400 dpi. A papírtálca kapacitása 250 lap, kiadó papírtálcára pedig 30 lap fér. 

Összegzés

Ez alapján mindenki könnyedén eldöntheti, hogy melyik nyomtatóra van szüksége. Ha csak egy gyors, gazdaságos nyomtatóra van szükség otthon, akkor az L1110 tökéletes választás. Amennyiben szkennelésre és másolásra is szükség van, nem kérdés, hogy a L3156 kielégíti majd minden igényedet. Viszont nagyobb igénybevételre, rendszeres használatra mindenképpen az L6190-et ajánlom. Professzionális tudása, nagy tintatartálya és kétoldalas nyomtatási funkciója miatt, a fax képesség pedig már csak hab a tortán.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Legjobb üzleti laptop ajánlatok [2021 május]

Sokan, sok üzleti notebook ajánlattal bombázhatnak most, de te ne vessz el közöttük!Leszűkítettük neked a …