Kezdőlap / Cikkek / Drón törvény, engedélyek, szabályok

Drón törvény, engedélyek, szabályok

A magyar dróntörvény nemrég született meg és az európai országokhoz mérten nem éppen a legkedvezőbb lett sajnos. A drónok pilóta nélküli légijárműveknek számítanak, és a földfelszín fölött 10 centi felett már magyar légtérnek minősül minden magasság.

Az új törvény 2021. február 10-től lépett érvénybe. Konkrétan dróntörvény nem is létezik, csak a már meglévő 1995. évi XCVII. törvényt változtatták, ami az alapfogalmakat és alapszabályokat tartalmaz a légiközlekedésről, ami a drónra, mint légijárműre is igazak.

Különböző drónkategóriák léteznek, így mindegyikre más szabály vonatkozik.

1. Nyílt kategória

A szabály szerint 120 méter maximális magasság lehet a földterület legmagasabb pontjától, és a távpilótának szabad szemmel folyamatosan látnia kell a drónt. Embertömeg fölé nem reptethető, külső személyek sem közelíthetők meg, és ahol tiltott a drónozás, ott nem repülhetünk.

2. Speciális kategória

Ilyet nem lehet átlag boltban megvenni, 25 kg-tól nehezebb drónokra vonatkozik, így erre bővebben nem is térnék ki.

3. Engedélyköteles kategória

Ebbe esik bármelyik nem játékdrón, amivel embertömeg felett repülünk, árut vagy személyt szállítunk vagy tárgyak ledobása történik róla.

Drón regisztráció

Minden drónt regisztrálni kell, amely nem játék kategóriába esik. Játék drónnak az számít, amin nincs adatrögzítő eszköz (pl. kamera) és 100 métertől nem nagyobb hatótávja, valamint 120 g alatti. Ha ezek közül bármelyik feltétellel ellentétes, akkor az már nem játék drón, tehát regisztrálni kell.

A regisztrációt az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál kell kezdeményezni az alábbi esetekben más-más nyomtatványon:

  • UAS üzembentartó nyilvántartásba vétele természetes személy esetén: https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/202887
  • UAS üzembentartó nyilvántartásba vétele jogi személy esetén: https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/202871
  • UAS nyilvántartásba vétele természetes személy esetén: https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/202855
  • UAS nyilvántartásba vétele jogi személy esetén: https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/202839

A nyilvántartásba vétel 2.000 Ft, igazolás kiállítása a nyilvántartásba vételről 4.090 Ft.

Szükséges egy 40 kérdésből álló online vizsga elvégzése is, melyre a Közlekedéstudományi Intézetben van lehetőség: Jelentkezés képzésre, vizsgáztatásra. A tanfolyam ingyenes, a vizsga díja 4.600 Ft.

Eseti légtér igénylése csak lakott területen szükséges. Lakatlan területen bármikor repülhetünk, ha nincs No Drone Zone, és nem zavarunk légi járműveket.

További részleteket a Légtér.hu blogjában olvashattok.

Ha még nem tudod, milyen drónt vegyél, segítünk!

Akár 0%THM részletre is vásárolhatsz tőlünk DJI drónokat.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

MSI Prestige 15 | Fiatalokra tervezett erőmű

Az MSI a fiatalokat próbálja megszólítani legújabb notebook csodájukkal, az MSI Prestige 15-tel, legyen szó …