Kezdőlap / Cikkek / 3 legjobb W-Fi router [2022] – A stabil internet alapja

3 legjobb W-Fi router [2022] – A stabil internet alapja

Ahogy mondani szokás, az otthonod ott van, ahol a telefonod automatikusan a Wi-Fi routerre csatlakozik. Milyen igaz is ez a mondás. Ezért is fontos, hogy otthonra a legmegfelelőbb wifi routert válasszuk, hiszen sok időt töltünk otthonunkban, az internetünk sávszélességét pedig maximálisan szeretnénk kihasználni notebookon, telefonon, tableten.

3 legjobb Wi-Fi router

Nézzük, melyik az a 3 Wi-Fi router, amit nyugodt szívvel ajánlunk megvásárlásra. Legyen a cél gaming, általános felhasználás, vagy egy nagyobb lakás lefedése.

  1. ASUS RT-AX68U
  2. TP-LINK DECO M4 (2-PACK)
  3. Mercusys MR70X

ASUS RT-AX68U

Azért ajánljuk, mert Wifi 6 router – 3G/4G adatmegosztással és MU-MIMO támogatással.

Az ASUS RT-AX68U az egyik legjobb ár/érték arányú, minőségi Wi-Fi 6 router. Dual-Band adatátvitellel, ami 1625 + 681 Mbps. 1 Gigabit Wan, 4 Gigabit LAN és 1db USB3.0 csatlakozóval. 3G/4G adatmegosztás. A sebességgel nincs panasz, hiszen 1,8 GHz-es 2 magos processzora van. 512 MB RAM és 256 MB flash memória van benne. Saját médiaszervere van kép, hang és videó részére. WPS gombbal is rendelkezik. 3 db külső antennája pedig stabil jelet biztosít a felhasználók részére.

Azért ajánljuk, mert a legjobb MESH elérhető áron.

Ha MESH hálózatot szeretnénk otthon kialakítani, a TP-Link Deco M4 az egyik legjobb megoldás kiemelkedő minősége és ára miatt. Rejtett SSID-val rendelkezik, s bár nem kültérre való, a beltéri problémák leküzdésére tökéletes repeater funkciójának köszönhetően. Sebessége 2,4 GHz-en 300 Mbps, míg 5 GHz-es hálózaton 867 Mbps. Gyors, stabil és nem utolsó szempont, hogy rettentő jól néz ki, így akár a szoba dísze is lehet.

Mercusys MR70X

Azért ajánljuk, mert ez a legolcsóbb Wi-Fi 6 router a piacon.

A Mercusys MR70X az egyik legolcsóbb Wi-Fi 6 router a piacon. 1 db gigabites WAN és 3 db gigabites LAN csatlakozással rendelkezik. 5 GHz-en 1201 Mbps és 2,4 GHz-en 574 Mbps sebességre képes. Saját tűzfala IP és MAC bindingre is képes. 4 db 5 dBi-es fix Omni-Directional antennával rendelkezik a stabil jel érdekében.

Legfontosabb fogalmak

  • Dual-band: 2 csatornás Wi-Fi, a 2,4 GHz mellett 5 GHz-es hálózat létrehozására is képes egy időben.
  • WPS gomb: WiFi Protected Setup rövidítése, egyre több eszköz képes így könnyedén csatlakozni a routerhez ennek a gombnak a megnyomása után.
  • MU-MIMO: (Multi User Multi Input and Multi Output) Tehát többfelhasználós, többutas bemeneti és kimeneti technológia vezetéknélküli kommunikációhoz, ahol több felhasználó vagy eszköz kommunikál egyidőben.
  • 802.11ac: A WiFi ac, tehát a Wi-Fi 5 hálózati protokoll 5 GHz-en.
  • 802.11ax: A WiFi ax, tehát a Wi-Fi 6 hálózati protokoll 5 GHz-en.
  • Repeater: jelerősítő, ami a Wi-Fi jelét ismétli, megnövelve a router jelének hatótávját.
  • MESH: Egyenrangú hálózati jelerősítés.

Milyen Wi-Fi routert vegyek?

A Wi-Fi routerre nem is gondolnánk, mennyi eszköz kapcsolódik. Néha több is, mint amit elsőre hinnénk. A legtöbb Wi-Fi router 255 eszközt tud kezelni egyszerre. Persze, ez extrém nagy mennyiség, azért pár 10 eszköz hamar összejöhet. Lássuk csak, mi csatlakozik otthon a hálózatra? A családtagok telefonjai, ami egy 4 tagú családnál legalább 4 telefon, ha nincsenek céges készülékek. Valamint ott az összes tablet, notebook. A TV, légkondi, PS5, okos termosztát, légkondi, kamerák, porszívó és máris bőven túlléptük a 10-et.

Na, de milyen Wi-Fi routert vegyen az ember? Ha komolyan játszunk multiban, a legstabilabb kapcsolat fontos, ha nagy a lakás, mindenképp jelerősítős, több egységes routerre van szükség, vagy külön jelerősítők beszerzésére. Fontos, hogy Wi-Fi 5 (ac) vagy Wi-Fi 6 (ax) vásároljunk annak függvényében választva, hogy milyen eszközeink vannak otthon. Ha vannak Wi-Fi 6-os eszközeink, akkor érdemes már arra építve ezt a legújabb, legjobb sebességgel rendelkezőt venni.

A Wi-Fi routerek hatótávolsága

A Wi-Fi routerek hatótávolsága évről-évre nőtt. Ma már leginkább Wi-Fi 5 (ac) és Wi-Fi 6 (ax) kapható, ezeknek a hatótávolsága 140 m körül van, de persze nagyban függ a terheltségétől, a közelben lévő eszközöktől, falak vastagságától és anyagától. Ha nagy teret kell lefedni, akkor a Wi-Fi jelerősítők lesznek a segítségünkre.

Wi-Fi router márkák

A Wi-Fi Router márkák között a TP-Link talán az egyik legismertebb, de a Linksys, D-Link és ASUS routerei is nagyon jók, viszont létezik pár kevésbé közismert, mégis megbízható márka, mint a Mercusys vagy a Zyxel.

Wi-Fi router árak, akciók

Rengeteg Wi-Fi router akció található a Notebook.hu webáruházában, áruk változó. 2.790 Ft-tól akár 200.000 Ft-ig terjedő árkategóriában is kaphatók Wi-Fi routerek, de csak Wi-Fi 4 (n) vásárlása már nem javasolt, minimum Wi-Fi 5 (ac) routert vásároljunk.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Norton antivírus összehasonlítás | A legnagyobb és legrégebbi

Ha azt kérném, sorolj fel vírusirtókat, szinte biztos, hogy az első három márka között szerepelne …