Samsung Galaxy A51 TESZT | A középső fivér

A középkategóriás Samsung A széria legújabb tagjai A41, A51 és A71, melyek közül a legutóbbiról már volt itt teszt korábban. Most viszont a Samsung Galaxy A51-et veszem górcső alá, amit akár meg is nyerhettek. Részletek a teszt videóban vagy a játék oldalán!

Kicsomagolás, külső megjelenés

Egyszerű fehér dobozban érkezett a készülék elején a telefon színes fotójával, amelyet leemelve azonnal a készülék bukkan fel, míg a leemelt tetőben maradt külön fakk tartalmazza a papírokat és a SIM tűt. A telefont kiemelve a 15W-os gyorstöltőt, Type-C töltő kábelt és egy lap 3,5” jack fülest találunk. A tesztben a kék példány látható, de beszerezhető még fekete és fehér színekben is.

Nagy mérete ellenére, mégis kecses készüléket sikerült tervezniük a Samsung szakembereinek, kellemes kézben tartani, nem vág, nincsenek durva élei, mindenhol kerekded a sík képernyő ellenére is. A mérete 158,5 x 73,6 x 7,9 milliméter és a mérlegen 172 grammot nyom.  A 20:9 képarányú, 6,5” 1080×2400 pixel felbontású Super AMOLED kijelzőt Gorilla Glass 3 védi. Gyárilag felhelyezett kijelzővédő fóliát sajnos nem kapunk. Az előlapi kamera egy apró, a kijelzőn középre vágott lyukban helyezkedik el, mint a Note 10 készülékek esetén.

A hátulja Glasstic (glass + plastic szavakból), vagyis üveg hatású műanyag, ami baromi jól áll neki egy kis fénytöréssel és az alján mintázattal.

Glasstic hátlap
A kamera négyes és a vaku pedig téglalap alakú kameraszigeten helyezkednek el, mint az S20 szériánál.
A jobb oldalán a telefonnak pont elérhető magasságban van a hangerőszabályzó és bekapcsoló gomb.
Bal oldalán a két nano sim és maximum 512 GB-os  microSD kártya fogadására képes SIM tálca található.
A tetején csupán egy zajszűrős mikrofon árválkodik.
Alul 3,5” jack bemenet, Type-C csatlakozó, még egy mikrofon és a hangszórórács található.

Nézd meg videós tesztünket is a készülékről!

Samsung Galaxy A51 teszt videó

Hardver, szoftver

A 8 magos Exynos 9611 processzor jól teljesít (4 x Coretex-A73 mag 2,3GHz-en és 4 x Cortex-A53 mag 1,7GHz-en). Mali G-72 GPU, 4GB rendszermemóriával és 128GB UFS 2.0 tárhellyel vértezték fel, ami F2FS fájlrendszert használ.

A játékok egyébként szépen elfutnak rajta, legyen akár Asphalt 9-ről vagy egy jó kis COD Mobile mókáról szó.

A 4000 mAh-s akksi 15 W-os gyorstöltéssel, 5-6 óra kijelzőidőt biztosít.

Android 10 és OneUI 2.0 használata mellett 2020. februári a legutolsó biztonsági frissítés. Van természetesen éjszakai mód, Edge panel a gyors alkalmazás elérésekhez vagy egyéb funkciókhoz, többablakos mód és gesztusvezérlésre is válthatunk.

Értesítő LED nincs, van viszont Always on display.

Kamerarendszer

A főkamera egy 48 megapixeles (PD autofókuszos, f/2 rekeszértékkel), 12 megapixeles képeket rögzít a quad-Bayer technológiának köszönhetően, van egy 5 megapixeles mélységélességet segítő szenzor a portré fotókhoz és háttér effektekhez, van egy 12 megapixeles ultra széles (123 fokban látó, f2/2 rekeszértékű) szenzor, valamint egy másik 5 megapixeles makró kamera, ami elég fakó, gyenge képeket készít. A kamerák hozzák a középkategória szintjét, nem rosszak, de nem is tökéletesek. Bár a macro kamerának semmi értelme, jobban járunk, ha a normál kamerával fotózunk makró módban. (Nézzétek meg a galériában a a virágos képeket normál vs. macro kamera!) Továbbá sötétben bármely lencsét is használjuk, a képek kissé zajosak, s bár a vonalélesség is hagy némi kívánnivalót maga után, átlagos használatra mégis megfelelő, ha van elég fény.

Videórögzítésre 4K/30FPS-el is van lehetőség, ami dicsérendő, ekkor viszont nincs semmiféle stabilizálásra lehetőség. Menet közben a szenzorok között sajnos nem válthatunk. A kamera szoftvere egyszerű és logikus, sok lehetőséget és plusz funkciókat rejt magában, mint pl AR emoji, Bixby vision, de van itt szuperlassítás és hyperlapse is.

Adatkommunikáció, szenzorok

Alapjában véve minden van, amire szükségünk lehet. NFC, WiFI ac, ANT+ támogatás, Bluetooth 5.0, A-GPS, GLONASS, BeiDou és Galileo. Fény- és virtuális közelségérzékelő, gyorsulásmérő, tájoló, giroszenzor, hangszenzor valamint mágneses érzékelő. Biztonság terén kijelzőbe integrált ujjlenyomat-olvasó és kevésbé biztonságos 2D arcfelismerés. A vezetékes fülesnek köszönhetően van FM rádiónk és meglepően jó hangminőséget produkál, habár egy zenelejátszót telepítenünk kell, mert az valahogy kimaradt az előre telepített programok közül.

Összegzés

A telefon kellemes megjelenése, fürge rendszere mindennapos használatra kiváló, mindent tud, amire egy átlag felhasználónak szüksége van, sőt még attól többet is. Igaz, a kamerák nem a legprofibbak és nem lehet váltani köztük videózás közben, mégis fejlődtek az A50-hez képest, hiszen már 4K rögzítésére is képes. 

Szeretnél nyerni egy ilyen telefont? Akkor kattints ide a részletekért!

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.