Mit jelent az IP-védelem?

 Vettél egy új telefont, amire ráírták azt, hogy IP67-es védettségű? Vajon mit jelenthet ez? Számit az IP szám, vagy csak az autóskártyáknak megfelelően, az nyer, akié magasabb? Tulajdonképpen, tényleg azé a nyerő, akié „nagyobb”.

Az I-P kombináció a Nemzetközi Védettségjelölés angol nyelvű változatának, azaz az International Protection Marking rövidítése. Ennek mérőszámait több szférában is használják, mi azonban a számítástechnikai eszközök piacán vizsgáljuk meg a különböző számok jelentését. Esetünkben az IP-számot az határozza meg, hogy az elektronikai berendezést körülvevő tokozás mennyire védi meg az „érzékeny” részeket a portól és a víztől. Az első számjegy az idegen anyagok elleni védelmet prezentálja, addig a második minden esetben a vízállóság mértékét mutatja meg. Amennyiben valamelyik szám helyén egy X-et találunk, abból azt olvashatjuk le, hogy az adott termék nem lett tesztelve a védelem tekintetében. Szóval, ha X-et látunk, az nem azt jelenti, hogy nem víz-, vagy porálló az eszköz, csak nem volt kipróbálva, kamuzni meg nem akarnak.

Vegyük az egyik legutóbbi tesztalanyunkat, a Huawei P20-ast, ami IP53-as besorolást kapott. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy a porállóságra 5-ös értékelést kapott, míg a vízállóságra 3-ast. Az 5-ös szám jelentését úgy fordíthatjuk le, hogy a telefon korlátozott védelemmel bír a por behatolása ellen, míg a 3-as esetében ez a védelem a függőlegesen +60 fokos dőlés mentén csepegő víztől. A komplett listát megtaláljátok a bekezdés alatt angol nyelven, illusztrálva, de vegyük végig gyorsan magyarul is, hogy mi-mit jelent:

Első számjegy tehát az idegen anyagoktól (pl. tárgyak ütődése, vagy por) való védelem elleni mértéket mutatja meg. Az első szintek az okostelefonokra nem igazán lehet jellemző, hiszen nincsenek rajta akkora rések, amiken keresztül hozzáférhetnénk az arra érzékeny részekhez, akárcsak egy milliméter vastag dróttal is.

0: nincs védelem – értsd: hozzá ne érjen semmihez a telefonod!

1: védelem az 50 milliméternél nagyobb szilárd testektől

2: védelem a 12 és fél milliméternél nagyobb szilárd testektől

3: védelem a 2 és fél milliméternél nagyobb szilárd testektől

4: védelem az 1 milliméternél nagyobb szilárd testektől

A fontosabb szintek már itt jönnek, ahol az idegen testektől való teljes, vagy mérsékelt védelmet értékeljük. Utóbbi esetében a telefon korlátolt mennyiségig, de képes ellenállni a külső behatásoknak

5: korlátozott védelem a por behatolása ellen

6: teljes védelem a por behatolása ellen

Legjobb esetben a telefonunk megkapta a 6-os jelzést, de az 5-ös értékkel is nekivághatunk még az egyiptomi nyaralásunk sivatagi túrájának, nem fogja bedobni a törölközőt a telefon. Pláne, ha a vízállósági teszten is jól szerepelt, mert akkor a kulacsunkban is utaztathatjuk! A víz terén ugyanis a következő kritériumoknak alapján sorolják be az eszközöket:

1: védelem a függőlegesen csepegő víztől

2: védelem a függőlegesen + 15 fokos dőlés mentén csepegő víztől

3: védelem a függőlegesen + 60 fokos dőlés mentén csepegő víztől

4: védelem bármilyen irányú vízfröccsenéstől

5: védelem bármilyen irányú vízsugártól

6: védelem (a készülék belsejébe hatoló) bármilyen irányú vízsugártól (kiegészülhet K-jelzéssel, ami a magas nyomású vízsugár tűrést jelzi)

7: védelem a vízbe merítéstől maximum 30 percig és 0,15 m – 1 m közötti mélységig

8: teljes védelem a víztől és a vízbe merítéstől a gyártó által meghatározott ideig és mélységig

9: fokozott védelem a víztől és a vízbemerítéstől nagynyomású tisztítás esetén is

A listából az is látszik, hogy nem csak a víz mennyisége, hanem sok esetben az iránya is mérvadó tényező a vízállóság szempontjából. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy bizonyos oldalain a telefon olyan nyílásokkal rendelkezik, ahol a víz behatolhat a telefon belsejébe, ezzel kellemetlenségeket okozva az elektronikának, na meg a tulajnak. A víznek nem csak az iránya, de az intenzitása is befolyásoló, hiszen nem mindegy, hogy csak fröccsen rá (pl. eső), vagy egy sugárban kapja telibe (pl. csap alá tartva). Aztán az igazi csúcs a könnyűbúvárkodás, ami 15 centiről akár 1-3 méterig is tarthat, na meg a magasnyomású mosóig. A legjobb értékelés manapság az IP69-es értékelés, amivel a „dokkmunkás” kisokosokat szokták ellátni, brutális borításuknak köszönhetően. A piacon népszerű darabok közt az IP67 a leggyakoribb értékelés, de a 68-as értékelés sem példátlan a piacon (pl. Samsung S9).

Összefoglalva, a telefonunk vásárlásánál érdemes ránézni ezekre az értékekre, bár az átlag felhasználó számára ezek a kritériumok főleg nyaralásnál válnak érdekessé. Be merjem-e vinni a vizi biciklire a telefont, pár családi fotóért? Evezés közben, ha beesik a telefon a vízbe, akkor vége? Elejtettem a homokos parton az eszközt, vajon mennyire bírja? Mi azt ajánljuk, amennyire csak lehet vigyázzatok az okos eszközeitekre, vagy szerezzetek be olyan tokokat, amivel esetleg közvetlenül védhetitek a termékeket a külső behatásoktól.

Forrás:

http://mobilgamer.hu/cikk/mit-jelent-az-okostelefonok-ipvedelme

http://kiber.blog.hu/2017/08/30/mit_jelentenek_az_ip_ip65_ip67_ipx8_roviditesek

techathlon.com/ip68-ip67-code-rating-smartphones/

Comments

Rólunk Katona-Kis András