Mi legyen a gépemben? II.

Előző bejegyzésünkben már volt szó három olyan apróságról, melyeket jó, ha szem előtt tart, mielőtt új laptopot választ és vásárol. Valójában nem is nevezhetjük őket apróságoknak, hiszen bizonyos funkciókkal, meghajtókkal és csatlakozókkal sokkal könnyebb lehet életünk.
A sort tovább folytatjuk:

1. 1. Wifi 802.11ac
Ez az új és gyorsabb WiFi szabvány, azonban egyelőre nem túl elterjedt. Ha nem sikerült olyan laptopot beszereznie, mely rendelkezik ezzel, semmi gond: pár év és minden gépet Wifi 802.11ac-val árulnak.

1. 2. Bluetooth 4.0
Ha a gépben van Bluetooth, az nagyon hasznos tud lenni, főleg akkor, amikor csak egy-két képet vagy videót küldenénk át laptopunkra okostelefonunkról, esetleg valamilyen más eszközzel létesítenénk vezeték nélküli kapcsolatot. A Bluetooth 4.0 a leginkább kompatibilis és olyasvalami, mely nem hiányozhat a modern laptopokból.

1. 3. Intel Core i5
Ami a processzorokat illeti, az Intel messze vezet a többiek előtt. Itt elsősorban nem a teljesítményre gondolunk, hanem inkább az optimális fogyasztásra. A legjobb dolog, ami egy laptoppal történhet, az egy Core i5 ötödik generációs processzor, így például a Core i5 5200u. Ezek nagyon jó teljesítményűek, és nevükben az “u” annyit tesz, mint “ultra alacsony feszültség”. Ennek eredményeképp az akkumlátor akár 7 órán keresztül is bírja és nagyon minimálisan melegszik fel.
Vigyázat az olcsóbb gépekbe telepített Celeron és Pentium processzorokkal, amennyiben egyszer-kétszer a gépet játékra is használná! Hogy miért? Mert integrált grafikus kártyával számolnak és még a gyengébb játékok igényeit sem tudják kielégíteni.

1. 4. Legalább 4 GB RAM
Ha a gép, amelyet kinézett, 4 RAM-nál kevesebbel számol, akkor felejtse is el! Ha a böngészőben 5-6 lap van egyszerre megnyitva, az már önmagában nagyon sok RAM-ot fogyaszt. A helyzet tovább súlyosbodik, ha mindeközben mondjuk zenét is hallgat a Spotify programon keresztül, arról már nem is beszélve, ha még az üzenetküldő programot is használja. Azt se tévessze szem elől, hogy a Windows kb. 1,5 GB RAM-mal működik!

Sorozatunk további részei:

Mi legyen a gépemben? I.

Comments

Rólunk Katona-Kis András