Legjobb 3 hajlítható telefon [2023] – Segítünk választani!

3 legjobb hajlítható telefon

Samsung Galaxy Z Flip5

A Samsung Galaxy Z Flip széria sokak szerint egy női telefon, hiszen olyan, mint egy púderes doboz. De ez hatalmas tévedés. Ez a csúcshardverrel rendelkező készülék igencsak jól mutat férfikézben is, és nekik is praktikus lehet a mérete. Míg a hölgyek kis táskáiba belefér, addig az urak a normál nadrágzsebben is könnyedén le tudnak vele ülni. Hardver tekintetében Qualcomm Snapdragon SM8550 Snapdragon 8 Gen 2 Octa-core (1×3.2 GHz Cortex-X3 & 2×2.8 GHz Cortex-A715 & 2×2.8 GHz Cortex-A710 & 3×2.0 GHz Cortex-A510) processzort kapott és egy Adreno 740 GPU-t. Memóriából 8GB-ot kapott, míg tárhelyből 256GB/512GB között választhatunk. Belső kijelzője 6.7″ FHD+ (2640 x 1080) fényes Multi-Touch Dynamic AMOLED 2X, míg az összehajtott állapotában látható külső kijelző 3.4″ 748×720 Multi-Touch Super AMOLED. Szelfi kamerája 10 MP, míg a hátlapon 12MP széles látószögű és 12 MP ultraszéles látószögű kamerák kaptak helyet. Olvasd el tesztünket a Galaxy Z Flip5-ről!

Samsung Galaxy Z Fold5

A Samsung Galaxy Z Fold széria továbbra is az egyik legizgalmasabb megoldás hajlítható telefonokra, hiszen egy kisebb tabletet tud az ember zsebben összehajtva hordani, ami összezárva egy sima mobil, bár kicsit vastagabb, a kijelző pedig keskenyebb, de bőven használható. Hardver tekintetében a Flip5-el megegyező processzorral, GPU-val és memóriával rendelkezik, viszont S-Pen támogatást is élvez a Samsung Galaxy Z Fold5. Előlapi kamerája 10 MP + kihajtott kijelzőnél 4MP UDC (Under Display Camera – kijelző alá helyezett kamera). Hátlapján 50MP széles látószögű kamera, 10MP telefotó és 12MP ultraszéles látószögű kamera. Optikai zoom 3x, a Space Zoom 30x digitális nagyítással bír. A 30-szoros Space Zoom része a 3-szoros optikai zoom és a 30-szoros digitális zoom AI szuper felbontású technológiával. Olvasd el tesztünket a Galaxy Z Fold5-ről.

Google Pixel Fold

A Samsung már 5. szériáját hozza ki hajlított kijelzős telefonjainál, a Huawei volt még, akik más szemszögből, de hasonlóval próbálkoztak, addig a többi gyártó hallgatott, végül mindegyik elkezdte a piacra dobni saját megoldását. Az egyik legizgalmasabb a Google Pixel Fold, hiszen a Google Pixel készülékek egyik nagy fegyvere a szűz Android kezelőfelület, és hogy mindig leghamarabb kapják a legújabb Android verziókat. Arról nem is beszélve, hogy a Google is kezdi a hajlítható telefonok támogatását különböző funkciókkal, amit most a saját készülékeiken próbálhatunk ki leghamarabb. Összezárt állapotban a kijelző 5,8″ méretű 1080×2092 pixeles, OLED és a120Hz képfrissítéssel bír. Természetesen van HDR és Corning Gorilla Glass Victus védelem. Belső kijelzője kinyitva 7,6″ méretű, 1840×2208 pixel felbontású, OLED, HDR10+ támogatással és szintén 120Hz képfrissítéssel, Processzora Google Tensor G2 (5 nanométeres), Octa-core (2×2.85 GHz Cortex-X1 & 2×2.35 GHz Cortex-A78 & 4×1.80 GHz Cortex-A55). GPU pedig egy Mali-G710 MP7. Memóriából 12GB-ot kapott, és 256/512GB tárhellyel vásárolható meg. Szelfi kamerája 8MP széles látószögű a külső kijelzőnél, a belsőnél pedig 9,5MP széles látószögű. Hátsó kamerái: 48MP széleslátószögű, 10,8MP telefotó és 10,8MP últraszéles látószögű kamerák.

Milyen hajlítható telefont vegyek?

A hajlítható telefonoknak több formája is létezik. Van a Kagylótelefon formájú, mint a Z Flip, vagy volt a Motorolának is ilyen megoldása. Van a Fold-szerű kinyitható könyvszerű, létezik viszont a Huawei megoldása is, amely pont a Fold fonákaként működik, ott a teljes kijelző van körbe a telefonon és az nyílik szét, az egy kijelzős megoldás. Továbbá jönnek olyan megoldások is, mint a feltekert kijelzők, ahol képes a fizikai mérete nőni a telefonnak, és a belsejébe hajtott kijelző előbukkan a méretváltozáskor. Fontos eldönteni, hogy kényelem vagy produktivitás van-e előtérbe helyezve. Produktivitás esetén a nagyobb kijelző az ajánlott és nem árt, ha van valamiféle toll támogatás. Viszont játék és médiafogyasztás esetén is jól jön a nagy kijelző, vagy ha fontos a multitasking.

Mire figyeljek hajlítható telefon vásárlásakor?

Érdemes már vízálló készüléket választani, habár a legújabb modellek rendelkeznek ezzel a képességgel. A telefonvastagság mennyire zavaró számunkra, hiszen különböző vastagsággal rendelkező modellek vannak. Létezik már olyan, amely nem vastagabb, mint egy normál telefon.

Hajlítható telefon kiegészítők

A hajlítható telefonok kiegészítői elsősorban a tokok, melyek megvédik mindenféle sérüléstől. Körül kell nézni, mi hatékony védelemben, de nem rondítja el magát a készüléket. Ezer és ezer tok létezik az összes készülékre és van, hogy más elven működnek, hiszen itt van egy fizikai mozgás, amit le kell a tokoknak kezelniük.

Hajlítható telefon tesztek

Már nálunk is jártak hajlítható telefonok tesztre, mégpedig a Samsung különböző modelljei, ezeket a teszteket pedig itt tudjátok megnézni:

Hajlítható telefon árak, akciók, hitel

A hajlítható telefonok legtöbb esetben a mindenkori csúcshardverrel vannak felszerelve, így a legdrágább készülékek közé tartoznak. Arról nem is beszélve, hogy még mindig egy nagyon modern technológiáról beszélünk, mely bár 5 éve velünk van a piacon, mégsem annyira elterjedt, így a különleges mivolta is magasabb árat tükröz. Viszont a legújabb készülékek elődmodelljeire is érdemes időnként ránézni, simán lehet, hogy jön 1-1 akció, ami kihagyhatatlan. Őszintén szólva a Z Fold4 és Z Fold5 között minimális méretbeli, zsanérbeli különbség van és persze a hardver, de aki “csak” egy Z Fold4-et venne, az sem jár rosszul, sőt! A Z Flip 4 már más tészta, ott a külső kijelző mérete nagyot változott, de a Z Fold4 még mindig egy jó opció ugyanúgy. Szerencsére a magas árakra is van megoldás, hiszen áruhitel lehetősége mindig ott van, ha nem szeretnénk egyszerre nagy összeget kiadni a készülékért. Ha 0% THM is játszik, az mindent visz, mivel 10 vagy 20 havi 0% THM-el nem kell egy fillérrel sem többet fizetni a teljes ártól, viszont azt 10 vagy 20 havi részletben fizethetjük ki. A legjobb döntés!

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.