A nagy 2022-es SAMSUNG teszt | Galaxy Z Flip4, Z Fold4, Buds 2 Pro, Watch 5 és Watch 5 Pro

A Samsung, mint minden évben, most is elhozta zászlóshajóinak frissítését. Ezek közül a hajlított képernyős Z széria legújabb tagjait, az új Buds Pro 2-t és a Watch sorozat 5. generációját fogjuk most bemutatni.

Samsung Galaxy Z Flip4

A Samsung Galaxy Z Flip sorozat mindig is érdekes koncepció volt, még ha sokak számára feleslegesnek is tűnik, hiszen ugyanakkora kijelzőt kapunk, mint egy normál okostelefonnál, csak félbehajthatjuk. Na de mi akkor a pláne a Samsung Glaxy Z Filp4 koncepciójában? Higgyetek nekem, van értelme! Egy félbehajtott telefon kevesebb helyet foglal el a zsebben, ha le szeretnénk ülni, nem azt érezzük, hogy egy tepsi van a zsebünkben. A női táskákban is kényelmesebben elfér és még a kijelzője is védve marad. Bizony, ez már a 4. kiadás és ez azt jelenti, hogy 4 éve hajtogatják az első generációt sokan, melyeknek semmi bajuk. A koncepció él és működik, nem fog egykönnyen elromlani, emiatt nem kell aggódni.

Másik hasznos funkció, hogy alsó fertálya talpként funkcionál, így minden esetben van nálunk állvány a telefonhoz, ha valahova le szeretnénk azt lehelyezni és úgy szelfit készíteni. 90 fokban kinyitva zseniálisan jól használható, a multitaskról nem is beszélve.

Hardveres szempontból sem kell szégyenkeznie, sőt! Megkapta az idei év combos hardverét. 120Hz-es hajlítható Dynamic Amoled 2X kijelzője 6,7″-on 1080×2640 pixelt jelenít meg, míg összehajtott állapotában a külső Super AMOLED kijelzője csupán 1,9″ 260×512 pixel felbontású.
Processzora Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1 (4nm), ami egy 8 magos szörnyeteg (1×3.19 GHz Cortex-X2 & 3×2.75 GHz Cortex-A710 & 4×1.80 GHz Cortex-A510) és GPU gyanánt Adreno 730 van a fedélzetén. Tárhelyből 128 GB, 256 GB és 512 GB modell is választható, míg memóriából minden esetben 8 GB található benne.

Szelfi kamerája 10 MP (f/2.4, 26mm (széles látószögű), 1.22µm), míg hátlapi kamerái között található egy 12 MP széles látószögű (f/1.8, 24mm, 1/1.76″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS) és még egy 12 MP ultraszéles látószögű (f/2.2, 123˚, 1.12µm) verzió is.

Akkuja 3700 mAh és 25W-on tölthető (30 perc alatt 50%), gyorstöltésre 15 W-on képes, fordított töltést pedig 4,5 W-on ad le.

Nézd meg a videós tesztet is!

Samsung Galaxy Z Fold4

A Sasmsung Galaxy Z Fold4 már egy másik állatfajta. Itt kihajtás nélkül kapunk egy normál okostelefont, még ha kicsit keskenyebb kijelzővel is, használatban mégsem okoz problémát. De mikor kinyitjuk, akkor általában mindenkinek leesik az álla, mivel akkora felhasználható felületet kapunk, mint ha egy kisebb tableten dolgozhatnánk. Ráadásul az alkalmazások dinamikusan kezelik a képernyőarányokat és legtöbb esetben tökéletesen képesek megjelenni a nagyobb kijelzőn is.

Előlapi kijelzője Dynamic AMOLED 2X, 6,2″ méretű, 120 Hz, 904×2316 pixel felbontású.
A belső kijelzője hajlítható Dynamic AMOLED 2X, 7,6″ méretű, 120 Hz, 1812×2176 pixel felbontású.

Processzor és GPU terén megegyezik a Z Flip4-el: Processzora Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1 (4nm), ami 8 magos (1×3.19 GHz Cortex-X2 & 3×2.75 GHz Cortex-A710 & 4×1.80 GHz Cortex-A510) és a GPU szintén Adreno 730. Viszont a tárhely és memória szempontjából látszik, hogy itt még egy szinttel komolyabb készülékről van szó, hiszen 128GB tárhellyel nem is lehet megvásárolni. Egyből 256GB-al indul és van még itt 512 GB-os és bizony 1 TB-os opció is! Memória terén pedig 12 GB-ot kapott az összes modell.

Az előlapi kamerája már a külső kijelzőbe vágva található és 10 MP-es széles látószögű (f/2.2, 24mm, 1/3″, 1.22µm). Azonban szétnyitva, a nagy kijelző pixelei mögött is elrejtettek egy 4MP-es széles látószögű szelfi kamerát (f/1.8, 26mm, 2.0µm). De ami a legjobb a kialakításának köszönhetően, hogy kinyitva a készüléket, a főkamerák a külső kijelző mellé kerülnek. Ezt azt jelenti, hogy akár az elsődleges kamerákkal is lőhetünk szelfiket a külsőn át látva magunkat. Külső kamerái között található egy 50 MP-es széles látószögű (f/1.8, 23mm, 1.0µm, Dual Pixel PDAF, OIS), 10 MP-es telefotó (1.0µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom), 12 MP-es ultraszéles látószögű (f/2.2, 123˚, 12mm, 1.12µm).

Akkuja 4400 mAh és a Z Flip4-hez hasonlóan 25 W-on 50%-ra 30 perc alatt tölthető, vezeték nélkül 15 W-on és fordított töltést 4,5 W-on támogat.

Samung Galaxy Buds 2 Pro

A legújabb fülesük a Samsung Galaxy Buds Pro 2 is évről évre jobb és izgalmasabb, így idén is megjelent az új variáns. A hang még tökéletesebb, köszönhetően a 2 utas hangszórónak (11 mm mélysugárzó és 6,5 mm magassugárzó). Ezenkívül, hogy beszélgetés közben jobban hallhatók legyünk, már 3 mikrofont használ (2 külső és 1 belső) + hangfelvevő egység + szélvédő. Szenzorokkal is telepakolták, így van benne gyorsulásmérő, giroszkóp, közelség érzékelő és Hall-érzékelő érintésre. IPX7 szintű cseppállóság a verejték és szitáló eső ellen is véd. BT 5.0-t használ. Van benne hangészlelés, így ha beszélnek hozzánk, elhalkul a zene és felerősödik a külső beszélő hangja. Lejátszási idő 5 óra, a töltőtoknak köszönhetően 18 óra bekapcsolt zajszűrés mellett, amely a zajok 99%-át képes akár kizárni, még úgy is, ha a Bixby folyamatosan figyel. Ezeket kikapcsolva 8/28 órára ugrik ez az üzemidő. A füles akksija 61 mAh, a töltőtok pedig 472 mAh. Utóbbi vezeték nélkül is tölthető akár a Samsung telefonunk hátuljára helyezve. 5 percnyi füles töltéssel 1 óra zene lejátszást érhetünk el. Egyetlen egy hátrány talán az érintéses kezelés, mert néha akarva akaratlanul is hozzáérhetünk és pl. leállíthatjuk vagy léptethetjük a zenét.

Samsung Galaxy Watch 5 és Galaxy Watch 5 Pro

A Samsung természetesen az okosóráit is évről évre frissíti és rengeteg új feature-t vezet be, arról nem is beszélve, hogy az érzékelői pontosságát is folyamatosan javítja. Mindkét modellből létezik 40mm és 44mm-es szélességű, így a kisebb és nagyobb csuklókra is mindenki megtalálhatja a számára ideális méretet. Továbbá létezik belőlük normál és LTE verzió. Ez utóbbi eSIM képes, így akár a mobiltelefonunk nélkül is képesek vagyunk rajta hívásokat lebonyolítani, hallgatni a Spotify vagy Youtube Music zenelistáinkat, fogadni az üzeneteket és válaszolni is rájuk. Futás esetén praktikus, hiszen a telefon otthon is maradhat. Mégis képesek vagyunk edzésünket lekövetni, közben zenét hallgatni a BT fülesünkkel, melyet az órához csatlakoztatunk és ha hívnak, még a hívást is fogadhatjuk. Ráadásul, ha megszomjaztunk és gyorsan venni kell egy vizet, a Google Pay-jel fizethetünk is (ez nem csak az LTE verzió képessége). Aki nem vesz LTE verziót, annak sem kell aggódni, egy konditeremben ha van WiFi, arra csatlakozva is majdnem ugyanezt a szabadságot élvezheti. Méri alvásciklusainkat és a Samsung BioActive szenzornak köszönhetően az összes kitűzött célt elérhetjük. Az óra operációs rendszere a Watch4 óta ismét Google Wear, mely meglepően jól teszi a dolgát és használata nagyon hasonlít a Tizen verzióra, így nem kell új menüt megszoknia korábbi felhasználóknak. Ennek köszönhetően pedig a Bixby mellett/helyett akár már a Google asszisztens is használható és míg hazánkban nem érhető el a Samsung Pay, addig a Google Pay már hivatalosan is futtatható rajta.

Összegzés

A Samsung ökoszisztéma kicsit hasonlít az Apple sajátjára, persze annyira nem zárt. Használható más készülékekkel is, kivéve az óra, ami az Android Wear miatt már nem kompatibilis iPhone-nal, míg a Tizen operációs rendszerű még az volt. De rengeteg más Android készülék van, mellyel működtethető, viszont bizonyos speciális funkciók csak Samsung eszközökkel. Ezért a tökéletes összhanghoz Samsung készülék javasolt akár a Buds 2 Pro, akár a Watch5 esetében.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.