Laptop akkumulátor élettartam – ezt várhatod, így hosszabbítsd meg

Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek eszébe jutott már, hogy a notebook akkumulátora vajon mennyi ideig fogja bírni, hogyan lehetne arról gondoskodni, hogy minél tovább állja a sarat és ne csökkenjen az élettartama. Bizony nem könnyű a helyzet, főleg a mai világban, hiszen a legtöbb új notebook akkumulátora már régen nem olyan könnyen cserélhető, mint a régi szép időkben. Viszont nem is az a technológia társul már hozzá.

Mennyit bír egy laptop akkumulátor?

A laptopok akkumulátorának üzemideje változó, hiszen rengeteg tényezőt kell figyelembe venni. Az első és legfontosabb a kapacitás, de függ attól is, hogy milyen hardver van a gépben és hogy milyen alkalmazásokkal izzasztjuk meg. Persze mindettől függetlenül minimum 2 órát ki kell bírni a notebookok akkumulátorának, de sok gyártó 8-12 órát is ígér, ezeket az adatokat alacsonyabb 50% körüli fényerőn és vagy nagyon alap felhasználással, film lejátszással mérik.

Laptop akkumulátor állapot ellenőrzése

Erre léteznek különböző alkalmazások, de sokan nem is tudják, hogy létezik erre a Windowsban beépített verzió is, ami egy elég komoly riportot készít nekünk html-ben. Az alábbiakat kell tenned:

  1. Rákattintasz a START menüre
  2. Beírod, hogy parancssor
  3. A találatok között megjelent parancssorra kattintasz jobb egérgombbal és futattod azt rendszergazdaként
  4. A megnyílt parancssorba beírod, hogy: powercfg /batteryreport
  5. A létrehozott akkuriportot itt találod -> C:\Windows\system32\battery-report.html

Notebook akkumulátor helyes töltése

Az akkumulátorokat úgy lehet a legjobban kímélni, ha nem töltöd fel mindig 100%-ra. Több olyan notebook is létezik, melynek megadható, hogy a maximális töltöttség hány %-nál legyen. Amennyiben erre nincs lehetőséged, akkor sem kell aggódni. A mai notebook akkumulátorok már a lítium-ion technológiát használják, melyek hosszabb élettartammal és nagyobb kapacitással rendelkeznek. A mai kornak megfelelően túltöltés sem lehetséges, ha tápforrásról használod a notebookot, akkor az amint feltölt 100%-ra, nem lesz tovább áram alatt, egy olyan elektronika van beépítve, mely innentől kezdve a notebookot látja el árammal, majdhogynem kihagyva az akksit magát, így azt nem teszi tönkre. Ettől függetlenül van egy cikkünk, melyben a notebook akkumulátor helyes töltése a fő téma, érdemes egy pillantást vetni rá. És amíg el nem felejtem, fontos a gyári töltő használata is, sokan mindenféle más töltőkkel is próbálkoznak, melyek között természetesen vannak jók, de alaposan körbe kell járni, hogy mivel is töltjük a notebookot, mert ezzel is nőhet az akkumulátor élettartama.

Notebook akkumulátorok kapacitása

Az akkumulátor kapacitását mAh (milliamperóra) vagy Wh (wattóra) egységben mérik. Minél nagyobb a kapacitás, annál hosszabb az üzemidő, ez ugyebár logikus is. Azonban a laptop teljesítménye, például a processzor sebessége, a kijelző fényereje és az aktív háttéralkalmazások mind csökkenthetik az akkumulátor üzemidejét, így az nagyban függ a használati szokásainktól. Amennyiben akkucserére lenne szükségünk, mert rohamosan lecsökkent az üzemideje, érdemes a gyárit megvenni, mert az utángyártott sokszor hamarabb feladja majd és csalódást fogunk okozni saját magunknak, a kellemetlenségről nem is beszélve.

Laptop üzemidő

A laptop üzemideje változó, és számos tényezőtől függ. Általában egy új laptop akkumulátor 2 és 8 óra közötti üzemidőt biztosíthat. Az üzemidőt befolyásolja az akkumulátor kapacitása, a laptop teljesítménye és az alkalmazások melyeket használunk rajta. Energiahatékony beállításokkal és a háttéralkalmazások lekapcsolásával hosszabb üzemidő érhető el, így kicsit spórolhatunk, de sok esetben ez a teljesítmény rovására mehet, ami bizonyos munkafolyamatokat hátráltathat. Az akkumulátor élettartama idővel csökkenhet, ez természetes. Napjainkban már nem olyan könnyen cserélhető, mint régen, de természetesen hivatalos szervízben van rá mód.

Notebookok hosszú üzemidővel

Amennyiben hosszú üzemidővel rendelkező notebookra vágyunk, mindenképp érdemes odafigyelni a beépített akku méretére. Minél nagyobb a Whr vagy a mAh, annál hosszabb lehet az üzemidő. Persze nem mindegy a hardver vagy éppen a kijelző mérete és felbontás, technológiája sem. Igazán hosszú üzemidővel viszont garantáltan az Apple Macbookok rendelkeznek:

Míg az apple a listavezető, azért ne feledkezzünk el a konkurens gyártókról sem, akik szintén hosszú üzemidejű notebookokat is gyártanak. Ilyenek az alábbiak:

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.