Kezdőlap / Cikkek / Notebook akkumulátor helyes töltése

Notebook akkumulátor helyes töltése


Hogyan töltsd a notebookod? Káros-e, ha egész nap töltőn használod? Meddig érdemes tölteni? Vedd-e ki az akksit belőle? Ezekre a kérdésekre adunk most pontos választ.

A folyamatos töltés tönkreteszi a notebook akkumulátorát! Tényleg?

Először is oszlassuk el a legnagyobb tévhitet, miszerint ha sokat vagy akár folyamatosan hálózati töltőről használjuk a notebookunkat, laptopunkat, akkor az károsítja az akksit, sőt érdemes kivenni azt, ha van rá lehetőség.

Ez régen jól bevett szokás volt, de mára teljesen feleslegessé vált a lithium akksik korában. A legfontosabb viszont az, amit sokan nem tudnak, hogy ha az akkumulátor feltöltődött, utána a töltés lekapcsol és az elektronika az akkut megkerülve a töltőről csak a notebook-ot táplálja. Tehát ilyenkor már nem az akkumulátor látja el árammal az eszközt, amit a töltőnek folyamatosan töltenie kell, hanem megkerüli azt, így nem károsítja. Éppen ezért túltölteni sem lehet a noti akksiját. (Mindenesetre ha csak töltőről használod a notebook-ot, azért havonta egyszer érdemes lemeríteni.)

Csak 80%-ig tölt az új notebook, biztosan rossz! Biztos?

Néhány notebook gyártó egy olyan – általában BIOS-ban – kapcsolható funkcióval látja el az eszközeit, amely csak 80%-ig, vagy egyedileg megadható szintig engedi a töltőnek feltölteni a notebook-ot. Akinek ez nem szimpatikus, kikapcsolhatja és élvezheti a 100%-ot, de azt javaslom, ha ilyen szuper funkcióval rendelkezik a gép, inkább használjuk. Miért? Az akkumulátorok 100%-on vannak a legnagyobb feszültség alatt. Ezt szinte szó szerint érthetjük, hogy feszül az akksi és az élettartamát tekintve ilyen helyzetben használódik el gyorsabban. Azzal viszont megkímélhetjük az akkumulátorokat, ha csak 80-90% körüli értékig töltjük fel, legyen az notebook vagy akár okostelefon, vagy bámi más. Ezt azért elég nehéz menedzselni és figyelni, hogy akkor lehúzzuk a töltőről, ezért is alkalmazza a BIOS-ba beépítve funkcióként ezt a lehetőséget néhány gyártó. Leginkább Lenovo ThinkPad és Sony VAIO gépeken jellemző ez a funkció. Tehát ne ijedjünk meg, ha ilyet tapasztalunk és mindenki eldöntheti szeretné-e kihasználni ezt a funkciót.

Akkumulátor csere. Mikor?

Viszont előbb-utóbb minden akkumulátor elhasználódik, csak nem mindegy mikor jön el ennek az ideje. A fent leírtak alapján képesek lehetünk meghosszabbítani hosszú hónapokkal, akár évekkel is az élettartamát. De ha már nagyon gyorsan merül, és a kalibráció sem segít rajta, akkor bizony cserélni kell. Ehhez pedig érdemes kikérni a Notebook.hu eladóinak véleményét, akik készséggel állnak majd minden kedves vásárló szolgálatára.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Intel vagy AMD? Melyiket válasszam?

A Világ összes területén találhatunk két nagy riválist, amelyek között nagyon nehezen tudunk dönteni, pedig …