Kezdőlap / Tesztek / Huawei P20 Lite Teszt | Kistestvér

Huawei P20 Lite Teszt | Kistestvér

A népmesékben vagy a legkisebb, vagy a legnagyobb testvér viszi mindig a prímet, a középső tesó meg valahogy sosem izgalmas. Nem mondható el ez a Huawei P20-as termékcsaládról, ahol már láttuk remekül teljesíteni a középső testvért (teszt ITT) és most megnézzük, hogy a legkisebb kölyök mit produkál.

Külső és eszközök: Nyugaton a helyzet változatlan

Megtehetném, hogy átmásolom a Huawei P20-ról szóló cikkből ennek a blokknak a nagy részét. Méreteit tekintve milliméternyi különbségek vannak a P20 Lite javára, 148.6 x 71.2 x 7.4 mm-es, 5.8 inches képátlójával a phablet kategória büszke tagja. Ezúttal nem dupla üveg borítással van dolgunk, az ujjlenyomataink legnagyobb örömére, hanem a hátsó panel itt “csak” műanyag, a festés pedig ezúttal az egyszerűbb, fekete változat. Megint csak elmondható, hogy egy jól összerakott, kellemes tapintású, hozza azt a prémium érzetet, amit a gyártók csúcstelefonjaitól várunk, még ha az a legkisebb kiadás is. A kijelzőn ismét helyet kapott a notch, a kis belógó elem a kijelző tetején. Erről már elmondtam a véleményem: szerintem abszolút megszokható, sőt megszerethető, mert egészen különleges jelleget ad a telefon előlapjának. Mehet a vita, hogy mit és kit másoltak, de a lényeg szerintem a végeredmény: tetszetős. A képernyő lefedettsége így 80.55 %, de érdekes módon a vastagabb perem miatt olyan, mintha valamivel kisebb lenne a P20-nál, ami mind méreteiben, mind ebben a lefedettségben a Litetól kisebb. Maga a képernyő egy 1080 x 2280 pixel felbontású, 5.84″ Multi-Touch IPS LED kijelző. A színek nagyon szépek, a Huaweitől megszokott minőség és a 432 ppi pixelsűrűségnek köszönhetően egy nagyon részletgazdag kép mosolyog majd vissza ránk az ívelt kijelzőről.

Kíváncsi lennél egy videós termékbemutatóra? Nézd meg most a Huawei P20 Lite-ot a YouTube-csatornánkra készült videón keresztül is!

A telefon eszköztárában tulajdonképpen megtalálunk mindent, amire alap esetben szükség van. Az alsó részre került az USB Type-C csatlakozó, a 3.5-ös combo audio jack, valamint a hangszóró is, oldalra meg került a lock és a hangerőszabályzás. A P20 Lite megkapta a gyorstöltés funkciót is, szóval egy teljesen lemerült telefonból egy óra alatt már egy 60-70% körüli töltöttségig juthatunk el a 3000 mAh-s akkuval. A WiFi 802.11ac-es, míg a Bluetooth 4.2-es szabvány szerint muzsikál, a telefon biztonságára pedig egy a hátlapra szerelt ujjlenyomat olvasó ügyel, kiegészülve a notchra épített arcfelismerő funkcióval. A SIM-tű se maradjon használaton kívül, hiszen a kártyának szánt tálcára nem csak két SIM-et, de akár 256GB-os méretben microSD kártyát is tehetünk. Eszköztár és kijelző tekintetében hozza a kötelezőt a P20 Lite, bár az akku kapacitásban jó 400 mAh-val alulmarad a nagyobbik tesónak, ami a Huawei ügyes energia-gazdálkodásának köszönhetően mégsem lett hátrány, hiszen a becsült stand-by akkuideje így is magasabb a nagyobb kiadásnál a Phonearena adatai alapján.

Huawei P20 Lite Notch

Teljesítmény: Ráfér az edzés

A P20 Lite egy másik kistesóhoz, a Mate 10 Lite-hoz hasonló settinget kapott, ami a hardveres vonalat illeti. Ott is egy HiSilicon Kirin 659, 8 magos processzor dolgozott a telefon szívében, 4 GB memóriával kisegítve, így elmondható, hogy egy bevált elemet hasznosított újra a Huawei. A 659-es magjai természetesen az ARM Cortex-A53-esek, amiből 4 darab tudja az 1.7 GHz-es, míg a másik négy a 2.36 GHz-s teljesítményt produkálni. A 658-ashoz képest 4%-os gyorsulást produkáló, 16 nm-es kidolgozású processzor hibátlanul hozza a tőle elvárt teljesítményt. Érezhető ugyan a különbség a P20-hoz, vagy a korábban bemutatott Galaxy S9+-hoz képest, de előbbi egy, utóbbi pedig két lépcsővel van felette a ranglistán, így ez érthető is. Ráengedtem természetesen az AnTuTu Benchmarkot is, na meg pár játékot, amik csak alátámasztották a korábban leírtakat. Az AnTuTu-n 88.000 pont környékén vizsgázott, s a teszt eredményein látható volt, hogy a GPU húzta visszább a pontszámot. Annak ellenére, hogy a teszt nem ilyen előrejelzést mutatott, a telefon jól teljesített a játékok piacán, legyen szó World of Warshipsről, vagy a Shadow Fight 3-ról. Teljesen elégedett voltam vele, egy “standard felhasználónak”, aki social media felületek használatára, néha egy-két éppen felkapott játék kipróbálására szeretné használni, annak tökéletes ez a mennyiségű teljesítmény.

Huawei P20 Lite Front

Ez egy erős, a felső-középkategóriának (ha valakinek jobban esik, a csúcskategória aljának) megfelelő teljesítmény, ami ugyan nem elegendő a nagy tesók megszorongatásához, de a tesztidőszakban lassulást, vagy problémákat nem tapasztaltam (ez rövidtáv, de hasonló teljesítménnyel a hosszabb táv sem tűnik problémásnak).  A P20 Lite alaphangon 64GB háttértárat kapott, ami jelenleg tökéletesen megfelelő, pláne ha egy SD kártyával is kiegészítjük. Szoftveresen a telefon megkapta az Androidra épülő, EMUI 8.0-ás felületet, s a Huaweitől megszokottan, ez a felület most is az elvárásoknak megfelelően, jól személyre szabható módon működik.

Kamera: Bokeh-barát kidolgozás

A dual kamera manapság már annyira alap tartozéknak tűnik egy csúcskategóriás telefonnál, mint a magyar válogatottnál a meccs utáni magyarázkodás. Ennél a kiadásnál egy 16 megapixeles fő kamerát egy 2 megapixeles segédkamera egészít ki. Ahogy a P Smart esetében, úgy itt is a bokeh-effektus alkalmazása a portré- és tárgyfotózásnál a prioritás és ez jól is megy a telefonnak. Pozitívum, hogy nem csak ez! Világosban remek színeket tud produkálni a P20 Lite, de nem hoz szégyent a nagy tesóra a gyengébb fénykörülmények közt sem. Az 1,12 μm pixelmérettel és az F2.2 rekesznyílással dolgozó hátsó kamera pofás, éles és élénk fotókat produkál, a bokeh effektussal pedig kimondottan a művészi, a fotó alanyait kiemelendő, elmosott hátterekkel megspékelt fotókat kaphatunk.

Huawei P20 Lite Kamera

A selfie-oldalon egy 16 MP-es, 1,0 μm-es pixelmérettel és 78%-os széles látószöggel rendelkező előlapi kamera biztosítja majd a minőséget. A gyengébb fénykörülmények között is egészen magabiztos rendszernek nem csak a beauty módot (avagy tegyük szebbé a nerd tesztelőt-rendszert), de az arcfelismerő rendszert is kezelnie kell. A 800 milliszekundumnyi idő alatt észlelő- értékelő-felnyitó mechanizmus, azaz az arcfelismeréses képernyőzár kis hibaaránnyal működik, még sötétebb helyeken is. A selfie képeknél is dominálnak az elmosott hátterek, az auto-focus rendszerű kamerát pedig a korábbi kiadásoknál megszokott módon, hangokkal és gesztusokkal is irányíthatjuk (kiabáld, hogy „Whiskey” és a telefon máris csinált rólad egy igazi Colgate-mosoly fotót!).

Összefoglalás

A P-széria Lite kiadásai a kiemelkedő ár-értékaránnyal dobták be magukat mindig is az emberek szívébe. Nos, a széria 20-as darabjánál sem volt ezzel probléma, ahol a Mate 10 Lite-nál is használt hardvert remekül implementálták ebbe a kiadásba, kiegészülve egy minőségi kamera-rendszerrel, strapabíró akkuval és a jól megszokott EMUI-s vezérléssel.

Megtetszett a Huawei P20 Lite? Csapj le rá webshopunkban a Huawei P20 Lite-ra a linkre kattintva, vagy látogass el valamelyik üzletünkbe, ahol rögtön kézhez kaphatod, vágyaid tárgyát.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Top 3 üzleti laptop [2020 ősz/tél]

Üzleti célra notebookot vásárolni nem egyszerű feladat, hiszen az üzleti laptop jelentése egy professzionális, jó …