CES 2019: Ez jelenti a jövőt a gamer notebookoknak?

Az ASUS és az Acer is belehúzott a gamer gépek frontján, az idei CES-en, ez már biztos. Megelégelve a trendeket és a már „unásig használt” elemeket, új irányba nyitották meg a gamer notebookok evolúcióját: a 2-in-1 gépek formulája és a cserélhető videokártyák felé.

A kettő-az-egyben az új szexi?

Az Acer Predator Triton 900-zal és az ASUS GZ700 Mothership-el egy egészen új időszámítás kezdődhet el a gaming-notebookok piacán. A Triton 900 esetében egy speciális zsanér-rendszernek hála a notebook kijelzője ki-befordítható, illetve nem kapcsolódik (a tartóelemeket leszámítva) közvetlen módon az alapegységhez. A Triton ezáltal különböző kijelző állásokkal is használható: az elem alját előrébb hozva nagyobb teret biztosítunk a beáramló levegőnek, ezáltal a hűtő rendszernek, hogy a gépet ne olvassza le a 8. generációs H-szériás processzor és az Nvidia GeForce RTX 2080 GPU. A kijelző panel egy 4K-s felbontású, G-Sync támogatásra is képes egység…szóval nem csak bika lesz a gép, de iszonyú részletgazdag képet fog majd produkálni.

Az ASUS Mothershipje még egy kicsit izgalmasabb, ugyanis itt tényleg egy 2-in-1 gépről van szó. Az „alap gép” a kijelző mögé van bezsúfolva, amit hűtési okokra hivatkozva oldottak meg így. A házban itt is egy Nvidia GeForce RTX 2080 GPU van, illetve egy Intel Core i9-8950HK (legalábbis a CES-en kiállított prototípusban). Az eszközt egy támasz segíti „talpon maradni”, s természetesen egy billentyűzettel kiegészülve lesz teljes a felhasználói élménye.

Cserélhető elemekkel megváltozhat a notebook-piac?

Az Alienware műhelyében egy másik oldalról közelítették meg a gamer-notebookok helyzetét. Azt asztali gépekhez hasonlóan, a cserélhető elemekben látják a jövő kulcsát. Az Alienware Area-51M top modellje Intel Core i9-9900K processzorral és Nvidia RTX 2080-as GPU-val jelent meg, de ha tegyük fel…évek múltán már kevés lenne ez az energia, az Alienware úgy alakította ki notebookját, hogy a CPU és a GPU egyaránt cserélhető legyen. A kritikák szerint utóbbi egy kicsit bonyolultabbra sikerült a kelleténél, de érdekes útvonal lehet az alkatrészek gyártásában, ha az asztali gépekhez hasonlóan a notebookjaink is módosíthatóvá válnának (ezen a szinten is).

Forrás: TechRadar

Régi formula, vékonyabb kialakítás?

Akik nincsenek oda a változtatásokért, azoknak sem kell feltétlen panaszkodniuk. A klasszikus gamer gépek gyártása továbbra is tart és tartani is fog, amiben változás várható az az eszközök vastagsága. Ahogy azt két korábbi ASUS Zephyrus tesztünkben is láthattátok, az ASUS ROG-széria a Zephyr-ekkel igyekszik megmutatni, hogy lehet 17 mm vastagságú is egy masszív játékos notebook. Erő van bőven, itt egyedül a melegedés kérdése az, amit meg kell oldani. Ez komoly feladat a mérnököknek és, ahogy egy hamarosan megjelenő videónkban látni fogjátok: próbálkozás van, 100%-os megoldásra azonban még várni kell… de ha ilyen ütemben fejlődnek a notebookok, akkor már nem sokat.

Neked melyik megoldás tetszett a legjobban?
2-in-1 gamert akarok!
A cserélhető elemekben a jövő
Maradjon a régi, de legyen vékonyabb
Created with QuizMaker

Comments

Rólunk Katona-Kis András