Kezdőlap / Tesztek / ASUS ROG Zephyrus G501M Teszt | A nyugati szél istene

ASUS ROG Zephyrus G501M Teszt | A nyugati szél istene

Talán karácsony magasságában írtunk nektek a Zephyrus nevű gépcsodáról, ami az ASUS gyártósoráról csapódott be elénk. A méretes árcédulához elsöprő teljesítmény és stílusos, innovatív megoldások jártak… fél év elteltével, most nézzük meg, az M-es jelzésű  Zephyrus hogyan használja az előd útmutatásait.

Külső – Ajándék az Olymposzról.

Tömény erő. Ezt így, ennyi. Először nem is akartam volna sokkal bonyolultabb leírást adni ehhez a részhez, de a többiek kényszerítettek, hogy fejtsem ki a véleményemet. Pedig nem lenne rá túl nagy szükség. A korábban bemutatott Zephyrus egyetlen dizájn bakijának a billentyűzet elhelyezését éreztem, na meg azt, hogy „túl szögletes volt”. Utóbbi talán nem változott, de valahogy mégis finomabbnak érzem ennek a vonásait, ahogy a billentyűzet elhelyezése is végre tökéletes lett… szóval, ez így üt. A csiszolt fém felület hibátlanul ki van dolgozva, színek és dekorációs elemek tekintetében is az elegáns gyilkoló gép formajegyeit hordozza magában a Zephyrus M. Az egyik különleges elem a kijelzőt magán hordozó fed lap, aminek középső régiójából vágta ki, így a gép két fő egysége végül is csak az oldalsó zsanéroknál forr egybe. Erre a „kiharapott” részre kerültek amúgy a Zephyrus állapotjelző LED-fényei. Méreteit tekintve egy 384 x 262 x 199 mm-es notebookról van szó, ami a maga 2.45 kg súlyával a 15.6 inches kategóriában teljesen átlagosnak tekinthető. Azt a formai extrát az M-es Zephyrus is megkapta, amivel a korábban bemutatott nagy tesó rendelkezett, mégpedig a beépített emelőt. Ez az elem egyre elterjedtebb az ASUS csúcs gépeinél, hiszen míg az új generációs Zenbookoknak a saját kijelző-elemük lesz az emelőjük, addig a Zephyrus esetében egy külön szerkezeti egység emeli meg a gépet, javítva a szellőzést, lehetőséget adva egy kis extra, vörös LED-es dekornak is. A Zephyrus M-et felnyitva is akad még egy-két érdekesség. Ugyan nem túl csicsás a billentyűzetet ezúttal a középső régióba soroló alapegység, itt is van egy-két különlegesebb megoldás. Természetesen a Chroma-ban személyre szabható, RGB LED háttérvilágítást kapó billentyűzet az egyik fő „látványelem”, amin az egyedi formára vágott bekapcs-gomb egészít még ki, valamint egy elég „átlagos” touchpad. Nem kiemelkedő, nem igazán különleges, egy klasszik szürke eminenciás, aki megoldja, amit rábíztak, minden feltűnősködés nélkül. A billentyűzet felé kerültek a hangerőt szabályozó és a mikrofont némító gomb mellé a ROG-Centert elindító gomb is. A tasztatúrával kapcsolatban meg kell említeni, hogy a „nyíl-gombok” nem a legmegfelelőbben lettek kialakítva. Nekem kicsik maguk a gombok, illetve a billentyűk egyvelegéből sincsenek talán kellőképpen kiemelve. Egy „Republic of Gamers” felirat azért itt is bőszen hirdeti, hogy minőségről van szó, az előző baki ellenére, ahogy egy másik elem, egy egyszerű matrica is… ami VR Ready gépet hirdet.

Kijelző és eszközök – Aphrodité csókja

Bár az előző blokk utolsó mondata után az olvasók nagy része már a teljesítményt ecsetelő blokkot bújja, aki maradt a klasszikus olvasási sorrendnél, annak mesélek egy kicsit a Zephyrus M kijelzőiről, illetve az eddig kimaradt eszközökről. A korrekt port-palettát egy USB Type-C kezdi, kiegészítve négy darab USB 3.1 Gen2-essel, amikhez csatlakozik még egy HDMI port-is, na meg a COMBO Audio Jack csatlakozó. A tasztatúráról már esett szó, Illuminated Chiclet Keyboard rendszert kaptunk a pötyögéshez, 1.7 mm-es billentyűúttal, arcunkat pedig egy HD webkamerának mutathatjuk majd meg. Az eszköztárba a láthatatlan portok, mint Bluetooth 4.1 és a 802.11 AC szabványú WiFi-vevő is bele tartoznak, ahogy a speciális hűtőrendszer is, amire már a nagyobb kiadásnál is büszkék voltak. Az Aktív Aerodinamika Rendszer (AAS) a normál hőháztartást igyekszik befogadható hangerőn biztosítani. Még mindig nem tökéletes, a benchmarkok közben azért érzékelhetően felzúgott, de így is felülmúlja a piacon lévő, alsóbb árfekvésű (itt értsd, 3-400.000-es) gépeket. Az AAS-en belül kap helyet egy „léggyorsító” rendszer, kvázi egy plusz ventillátor, ami a levegő átfolyási sebességét gyorsítja meg, a vékonyított, folyadékkristályos polimer lapátokkal. A hőelosztás javítását vékonyabb hűtőbordákkal igyekeztek összehozni, a dedikált hűtőcsövek pedig a CPU és a GPU felől vezetik el a lehető leghamarabb a meleget. A Zephyrusnál tehát mindent megpróbált megtenni az ASUS, hogy a gép szíve ne olvadjon ki a házából, és a morajló zajt leszámítva a nagyobb teljesítmény-befektetésnél, nem lehet panaszunk erre a konstrukcióra. Ezt a kis csapatot, na meg a technikai blokk további résztvevőit egy 4 cellás, 55 wattórás akkumulátor látja el energiával.

A látványvilág már a kezdetektől fogva rendben van, nem csak a Zephyrus külsejét, hanem az általa mutatott képet illetően is. A 15.6 colos, FullHD felbontású, IPS paneles kijelzőben nem az az izgalmas, hogy nagy betekintési szög, hogy milyen szép a kép, hanem hogy milyen „flow” érzés a képernyőn ügyködni. A kijelző ugyanis amellett, hogy G-Sync-es, 144Hz-es képfrissítési rátájával annyira finomak még a legprosztóbb egérmozdulatok is, hogy csak na. A hangtechnikára sem lesz okunk panaszkodni, hiszen a két darab 2W-os sztereó hangszórók megadják a multimédiás élmény legfontosabb rezgéseit. Még mindig jobban ajánlok egy stabil hangszóró-szettet beszerezni mellé, de a Zephyrus „hang-csomagja” notebookos mércével nézve, abszolút jelesre vizsgázott.

Kíváncsi lennél egy videós termékbemutatóra? Nézd meg most az ASUS Zephyrus M-et a YouTube-csatornánkra készült videón keresztül is!

Teljesítmény – Az őrült titán

Gondolom a „VR Ready” rész után ki is hagytátok a „Kijelzők és eszközök” blokkot, mi? Ha nem, akkor jár a pacsi, ha pedig igen, akkor nem húzom tovább az időtöket, bele is csapok a lényegi részekbe: a Zephyrus szíve egy Intel® Core™ i7-8750H Processzor. A 8750H egy hexa-core, azaz 6 magos processzor, ami alap órajelen 2.2 Ghz teljesítményt, míg TurboBoostolás után 4.10-et képes produkálni. Egy Coffee Lake processzorról lévén szó, a kellő koffeinadagját megkapta ez a 9 megás Smart Cache-al megpakolt 14nm-es kialakítású munkagép is. A kiemelkedő teljesítmény ellenére, ha nem lenne megsegítve egy megfelelő GPU-val, akkor bizony ő is meg van lőve a gaming téren gyengécske Intel UHD Graphics 620-asáva. Nyugi, a segítség a házban van, ugyanis a Zephyrusba került egy 6GB, GDDR5-ös memóriával felszerelt NVIDIA® GeForce® GTX 1060-as. A Time Spy tesztünkön elért 4 032 pontjával a korábbi mérések 41%-ánál bizonyult jobbnak, amivel már bőven bekerült a Benchmark által meghatározott Gamer Notebook kategóriába. Ne feledjük, itt asztali gépeket és brutális gép-prototipusokat is mérnek, így nem csoda, hogy egy ilyen teljesítményű gép „csak” 41%-os vert meg… az ő szintje után már csak a 4K Gaming van.  Ez után következett a Final Fantasy XV Benchmarkja, ami még mindig dögös és „közepesebb” versenyző után végre magas beállításokkal is „folyamatos” lejátszásban csodálhattam meg a játék tesztprogramjának animációit. A „standard” eredményt szülte meg a magas részletességi szinten futtatott teszt, szóval az garantált, hogy egy jó darabig nem lesz olyan jellegű problémánk, hogy „akadnak az új játékok”. A teljesítmény mellé kell egy kis memória is, gondolták az ASUS-nál, ezért gyorsan bedobtak a Zephyrusba 16GB-nyi 2666MHz-es teljesítményű DDR4-es RAM-ot… így azért egész jó a dolgunk, pláne ha belegondolunk, hogy ezt még ugyanennyivel bővíthetjük is akár. Azt sem felejtették el, hogy a játékoknak hely kell, a felhasználónak meg gyors bootidő és a hétköznapi használatnál gyors böngészés, meg „tevés-vevés”, így belepakoltak a vékonyka házba 1TB HDD-t, kiegészítve egy 8GB-os SSHD-val, na meg egy 256GB SSD-vel. Az egész konstrukció nagyon el van találva, a Windows 10-es stabilan futott a tesztüzem során, kiegészülve a Benchmarkokkal. Az akkuidő szempontjából egy stabil 2-3 órás üzemidőt tud majd biztosítani a Zephyrus.

Összefoglalás

A Zephyrus nem hiába volt úttörője a gamer notebookoknak, egyéni megoldásaival és remek teljesítményével. A Zephyrus M már jóval elérhetőbb áron jelentkezik, az extrák és a teljesítmény nagy részét megtartva, továbbra is utat mutatva a játékokra szánt perifériák számára.

Meggyőzött a tesztünk? Irány a webshopunk, ahol máris megszerezheted magadnak a ASUS Zephyrus M-et!

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

DELL VOSTRO 15 3500 teszt | Belépő üzleti laptop

Megbízható, megfizethető Dell üzleti notebookra vágysz, ami kiváló irodai munkára, filmezésre, netezésre? A Dell Vostro …