Az első okostelefon | Simon mondja…!

Szerintetek mikor jött ki az első okostelefon? A 2000-es évek elejére gondolnátok, nem igaz? Érdekes módon, már a ’90-es években találkozhattunk olyan telefonnal, akinek a képességei meghaladták a „bepötyögöm és hívom akit akarok” feladatkört.

Az okostelefonok őse ugyanis 1994-ben született, lassan egy negyed évszázada. Az IBM Simon Personal Communicator ’94 augusztusában érkezett meg a piacra, kombinálva egy telefon tudását, a PDA-k eszköztárával. Hogy ezzel mekkorát lehetett robbantani akkoriban? Simonokból összesen 50 ezer példány talált gazdára, ami igencsak elenyésző számnak tűnik a Samsung Galaxy S8-al szemben, amiből 41 millió darabot szállított le a gyártó, az első évében, az eladóknak.

Na, de mégis, milyen paraméterekkel rendelkezett az első okostelefon? A test 200 milliméter hosszú, 64 milliméter széles, illetve 38 milliméter vastag volt és nem kevesebb mint 510 grammot nyom a mérlegen. Ezekkel a dimenziókkal nem csak egy átlagos 5.2 colos kijelzős okostelefontól lett súlyosabb, de még egy 10 colos tablettől is többet nyomott. A 160×293 milliméter méretű hosszúkás kijelzőn színeket még nem élvezhettünk, csak a szürke 50 árnyalatát. A Simon működéséért egy Datalight ROM-DOS operációs rendszert futtató, 16 MHz-es órajelen „zakatoló”, 16 bites Vadem processzor felelt, a telefon memória modulja pedig kőkemény 1 MB-os volt.

Az első okostelefon amúgy a klasszikus hívás funkció mellett naptár, email és faxolási feladatokat tudott ellátni, de a mai okostelefonok egyik kulcs elemét, a kamerát hiába keressük rajta. Simonhoz járt még egy toll is, amivel elérhető volt a kézírás funkció, valamint volt lehetőségünk határidőnaplót vezetni és számológépként használni. Az IBM Simon Personal Communicator ára mai reálértékét tekintve körülbelül 325-350 ezer forint közötti összegnek felelt meg… na igen, a csúcsmodell bizony sosem olcsó…

Az első okostelefon megjelenése óta rengeteg gyártó, rengeteg készüléke jelent meg. Ha szeretnél jobban eligazodni a hatalmas választékban, akkor ajánljuk figyelmedbe Milyen mobilt vegyek? cikkünket.

Comments

Rólunk Katona-Kis András