ASUS ZenBook 14 UM431DA | Prémium notebook megfizethető áron

Amikor az ultrabookok felütötték a fejüket, már az elején elstartolt az ASUS ZenBook sorozat, képviselve saját megoldását a kategórián belül.

Az ASUS ZenBook 14 UM431DA (AM006T) pedig hozza az elvártakat. Nem csak vékony, elegáns, de 14” kivitelnek köszönhetően aprócska is. Igazi kis ékszerdoboz, ami elsősorban a női szíveket fogja megdobogtatni, mert belefér egy kisebb táskába. Férfiasan bevallom, nekem is bejön ez az apróság, ami használat közben igencsak a szívemhez nőtt. Annyira prémium megjelenése van, akárcsak az anyaghasználatot nézzük, vagy a háttérvilágítással ellátott billentyűzetet, esetleg a touchpadbe integrált numerikusokat, mégsem szállt el az ára. Sőt, kifejezetten olcsónak tartom, és ti is meg fogtok lepődni, ha egy pillantást vetettek az árára.

Külső

A szálcsiszolt fém ház ellenére meglepően könnyű, csupán 1,39 kg súllyal kell számolnunk, ha magunkkal szeretnénk vinni ezt a szépséget. Az utópiakék notebook tetején, a körkörös csiszolás közepén az ASUS logót láthatjuk. Egyszerű, elegáns megoldás, mégsem unalmas.

A hátsó rész kialakítása is hasonlóan igényes. Középen egy ZENBOOK SERIES felirat, majd a szélek felé haladva 1-1 kecses gumicsík található, ami a karcolódás elleni védelmet szolgálja, ugyanis a notebookot szétnyitva, ezeken fog nyugodni a kijelző, ami az első részt megemeli 3 fokban szétnyitáskor. Nem tűnik soknak a 3 fok, de elméletileg kényelmesebb gépelést biztosít.

A bal oldalon tápcsatlakozó, normál HDMI kimenet, USB 3.0 Type-A és azt követően Type-C csatlakozók helyezkednek el, ezeket követik a töltést és működést jelző LED-ek.

A jobb oldalon SD kártya olvasó, 3,5” jack csatlakozó valamint egy USB 2.0 port fogad.

A notebook elején semmi extra, gyönyörű fémes vonalvezetés, amit a touchpad résznél egy hajlat követ, megtörve a tökéletes párhuzamot.

Az alja egyszerű, letisztult. 4 gumitalp és szabályosan elhelyezett szellőzőrácsok fedezhetők fel. A mérete 323 x 211 x 15,9 mm.

Szétnyitva a 14” FullHD (1920×1080) felbontású, 60Hz-es képfrissítéssel bíró, matt kijelző fogad minket, aminek a maximum fényereje kicsit lehetne erősebb, de nem panaszkodom. Felül a HD kamera, kamera használatról értesítő LED és mikrofon figyel ránk.

A billentyűzet fölött szintén kapunk egy ASUS ZenBook feliratot és egy elegáns sávot, míg a jobb és bal oldalán 1-1 hangszórórácsot, amik akár díszítőelemek is lehetnének, mert nekem nagyon tetszenek. A billentyűzeten gépelni kényelmes, fehér háttér világítást kapott, de a gombokon a karakterek narancsos színűek, így ebben a színben világítanak, ha bekapcsoljuk azt. 3-féle fényerősség közül választhatunk.

A billentyűzet alatt bal oldalon 3 matrica, ami a HDMI csatlakozót és az AMD procit és videókártyát hivatott felemlegetni. Jobb oldalon pedig egy SOUND BY harman/kardon logó, ami után már érthető, hogy miért is szól egész jó minőségben mindenféle audió, persze bizonyos határok között. Középen pedig a touchpad látható, ami az ASUS drágább gépeiből ismert háttérvilágításos numerikus billentyűzetet rejt, aminek a bekapcsolásához hosszan hozzá kell érni a tochpad jobb felső sarkában látható numerikus piktogramra.

Nézd meg videós terméktesztünket is az Asus ZenBook 14 UM431DA-ról!

Hardver

Az elegáns külső mögött pedig egy szimpatikus hardver helyezkedik el, amire egy rossz szavunk se lehet. Ez a ZenBook sorozat első, teljesen AMD alapú notebookja, ugyanis nem csak az AMD Ryzen 5-3500U négymagos 2,1GHz-es, de maximum 3,7GHz-en ketyegni képes processzora van benne, hanem az AMD által gyártott Radeon Vega 8 videókártya is. Ami viszont kicsit szomorú hír, hogy a 8GB DDR4 2400MHz-es memória nem cserélhető, az alaplapra van forrasztva, és bizony a Radeon Vega 8 ebből csór magának 2GB-ot, így a tényleges rendszermemóriánk csak 6GB marad. A 256GB méretű M.2 SSD viszont gond nélkül cserélhető, csak 7 csavart kell kikapni hozzá a notebook aljából. A 2 cellás 47Whr akksi jól állja a sarat, akkukímélő módban akár 6 órát is elketyeg a masina töltő nélkül alap felhasználás mellett. Viszont míg el nem felejtem, fantasztikus az is, hogy nem kell egy téglányi méretű töltő adaptert magunkkal hordani, hiszen az egész nem sokkal nagyobb már, mint egy mobil töltő. Alap, hogy van benne Bluetooth és AC-s WiFi.

Játékra alkalmas?

A legáltalánosabb kérdés az szokott lenni, hogy ha már van benne egy ilyen videókártya, fut rajta a GTA? Hát az első részek biztosan, de megnéztem nektek a GTA5-öt is. 😀 Meglepő módon FHD felbontáson, de mindent minimumra véve elfutogat, ez a tesztvideóban meg is nézhetitek. Sőt, a Fortnite-ot is kipróbáltam, bizonyos kompromisszumokkal az is súrolja a játszható szintet. Persze, ez nem az a minőségi játékélmény, amire egy gamer vágyik, de a kérdésre választ kapnak, akikben a játékos kérdés felmerült. Egyszerűbb alapjátékok egyébként elfutogatnak rajta, csak ne legyetek nagyigényűek. 😉

Lefuttattam néhány tesztet is a miheztartás végett 🙂

Összegzés

Ez a notebook alap irodai munkákra, tárgyalásokra tökéletesen megfelelő. Nem kerget az őrületbe belassulásokkal, akár még kisebb grafikus igényes feladatokat is el tud látni. Minimális PhotoShop, videóvágás belefér, persze nem több gigás PSD-k kezelgetéséről és 4K videók rendereléséről beszélek. Aki általános munkához veszi, biztos vagyok benne, hogy elégedett lesz a teljesítményével és az üzemidejével is. Ráadásul, kis játék is belefér munka melletti szabadidő eltöltéséhez.

Öröm a köbön, hogy az ASUS ZENBOOK 14 UM431DA-t most június 30-ig akár 0% THM-re, részletre is megveheted!

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.