Kezdőlap / Cikkek / ASUS ZenBook 14 UM431DA | Prémium notebook megfizethető áron

ASUS ZenBook 14 UM431DA | Prémium notebook megfizethető áron


Amikor az ultrabookok felütötték a fejüket, már az elején elstartolt az ASUS ZenBook sorozat, képviselve saját megoldását a kategórián belül.

Az ASUS ZenBook 14 UM431DA (AM006T) pedig hozza az elvártakat. Nem csak vékony, elegáns, de 14” kivitelnek köszönhetően aprócska is. Igazi kis ékszerdoboz, ami elsősorban a női szíveket fogja megdobogtatni, mert belefér egy kisebb táskába. Férfiasan bevallom, nekem is bejön ez az apróság, ami használat közben igencsak a szívemhez nőtt. Annyira prémium megjelenése van, akárcsak az anyaghasználatot nézzük, vagy a háttérvilágítással ellátott billentyűzetet, esetleg a touchpadbe integrált numerikusokat, mégsem szállt el az ára. Sőt, kifejezetten olcsónak tartom, és ti is meg fogtok lepődni, ha egy pillantást vetettek az árára.

Külső

A szálcsiszolt fém ház ellenére meglepően könnyű, csupán 1,39 kg súllyal kell számolnunk, ha magunkkal szeretnénk vinni ezt a szépséget. Az utópiakék notebook tetején, a körkörös csiszolás közepén az ASUS logót láthatjuk. Egyszerű, elegáns megoldás, mégsem unalmas.

A hátsó rész kialakítása is hasonlóan igényes. Középen egy ZENBOOK SERIES felirat, majd a szélek felé haladva 1-1 kecses gumicsík található, ami a karcolódás elleni védelmet szolgálja, ugyanis a notebookot szétnyitva, ezeken fog nyugodni a kijelző, ami az első részt megemeli 3 fokban szétnyitáskor. Nem tűnik soknak a 3 fok, de elméletileg kényelmesebb gépelést biztosít.

A bal oldalon tápcsatlakozó, normál HDMI kimenet, USB 3.0 Type-A és azt követően Type-C csatlakozók helyezkednek el, ezeket követik a töltést és működést jelző LED-ek.

A jobb oldalon SD kártya olvasó, 3,5” jack csatlakozó valamint egy USB 2.0 port fogad.

A notebook elején semmi extra, gyönyörű fémes vonalvezetés, amit a touchpad résznél egy hajlat követ, megtörve a tökéletes párhuzamot.

Az alja egyszerű, letisztult. 4 gumitalp és szabályosan elhelyezett szellőzőrácsok fedezhetők fel. A mérete 323 x 211 x 15,9 mm.

Szétnyitva a 14” FullHD (1920×1080) felbontású, 60Hz-es képfrissítéssel bíró, matt kijelző fogad minket, aminek a maximum fényereje kicsit lehetne erősebb, de nem panaszkodom. Felül a HD kamera, kamera használatról értesítő LED és mikrofon figyel ránk.

A billentyűzet fölött szintén kapunk egy ASUS ZenBook feliratot és egy elegáns sávot, míg a jobb és bal oldalán 1-1 hangszórórácsot, amik akár díszítőelemek is lehetnének, mert nekem nagyon tetszenek. A billentyűzeten gépelni kényelmes, fehér háttér világítást kapott, de a gombokon a karakterek narancsos színűek, így ebben a színben világítanak, ha bekapcsoljuk azt. 3-féle fényerősség közül választhatunk.

A billentyűzet alatt bal oldalon 3 matrica, ami a HDMI csatlakozót és az AMD procit és videókártyát hivatott felemlegetni. Jobb oldalon pedig egy SOUND BY harman/kardon logó, ami után már érthető, hogy miért is szól egész jó minőségben mindenféle audió, persze bizonyos határok között. Középen pedig a touchpad látható, ami az ASUS drágább gépeiből ismert háttérvilágításos numerikus billentyűzetet rejt, aminek a bekapcsolásához hosszan hozzá kell érni a tochpad jobb felső sarkában látható numerikus piktogramra.

Nézd meg videós terméktesztünket is az Asus ZenBook 14 UM431DA-ról!

Hardver

Az elegáns külső mögött pedig egy szimpatikus hardver helyezkedik el, amire egy rossz szavunk se lehet. Ez a ZenBook sorozat első, teljesen AMD alapú notebookja, ugyanis nem csak az AMD Ryzen 5-3500U négymagos 2,1GHz-es, de maximum 3,7GHz-en ketyegni képes processzora van benne, hanem az AMD által gyártott Radeon Vega 8 videókártya is. Ami viszont kicsit szomorú hír, hogy a 8GB DDR4 2400MHz-es memória nem cserélhető, az alaplapra van forrasztva, és bizony a Radeon Vega 8 ebből csór magának 2GB-ot, így a tényleges rendszermemóriánk csak 6GB marad. A 256GB méretű M.2 SSD viszont gond nélkül cserélhető, csak 7 csavart kell kikapni hozzá a notebook aljából. A 2 cellás 47Whr akksi jól állja a sarat, akkukímélő módban akár 6 órát is elketyeg a masina töltő nélkül alap felhasználás mellett. Viszont míg el nem felejtem, fantasztikus az is, hogy nem kell egy téglányi méretű töltő adaptert magunkkal hordani, hiszen az egész nem sokkal nagyobb már, mint egy mobil töltő. Alap, hogy van benne Bluetooth és AC-s WiFi.

Játékra alkalmas?

A legáltalánosabb kérdés az szokott lenni, hogy ha már van benne egy ilyen videókártya, fut rajta a GTA? Hát az első részek biztosan, de megnéztem nektek a GTA5-öt is. 😀 Meglepő módon FHD felbontáson, de mindent minimumra véve elfutogat, ez a tesztvideóban meg is nézhetitek. Sőt, a Fortnite-ot is kipróbáltam, bizonyos kompromisszumokkal az is súrolja a játszható szintet. Persze, ez nem az a minőségi játékélmény, amire egy gamer vágyik, de a kérdésre választ kapnak, akikben a játékos kérdés felmerült. Egyszerűbb alapjátékok egyébként elfutogatnak rajta, csak ne legyetek nagyigényűek. 😉

Lefuttattam néhány tesztet is a miheztartás végett 🙂

Összegzés

Ez a notebook alap irodai munkákra, tárgyalásokra tökéletesen megfelelő. Nem kerget az őrületbe belassulásokkal, akár még kisebb grafikus igényes feladatokat is el tud látni. Minimális PhotoShop, videóvágás belefér, persze nem több gigás PSD-k kezelgetéséről és 4K videók rendereléséről beszélek. Aki általános munkához veszi, biztos vagyok benne, hogy elégedett lesz a teljesítményével és az üzemidejével is. Ráadásul, kis játék is belefér munka melletti szabadidő eltöltéséhez.

Öröm a köbön, hogy az ASUS ZENBOOK 14 UM431DA-t most június 30-ig akár 0% THM-re, részletre is megveheted!

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Intel vagy AMD? Melyiket válasszam?

A Világ összes területén találhatunk két nagy riválist, amelyek között nagyon nehezen tudunk dönteni, pedig …